11
 Μαρ 
ΖΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ ΚΑΙΡΟΥΣ ΕΠΙΔΗΜΙΑΣ

Μητροπολίτου Χαλκίδος Χρυσοστόμου

 

ΖΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ ΚΑΙΡΟΥΣ ΕΠΙΔΗΜΙΑΣ

 

Με την είσοδό μας στην αγία και μεγάλη Σαρακοστή, διερωτήθηκα, ύστερα από την μικρή πείρα που έχoυμε όλοι μας, τι πειρασμό θα έχουμε εφέτος, ο οποίος, κατά την συνήθεια των τελευταίων ετών, θα επιχειρήσει να κλονίσει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων στον Αρχηγό της Πίστεώς μας και τελειωτήν Ιησούν Χριστόν και θα προσπαθήσει να απομακρύνει τους ανθρώπους από την ζωή της Εκκλησίας. Πάσχα έρχεται! Δεν χρειάστηκε πολύ να περιμένουμε και ιδού η ευκαιρία! για όσους, εν γνώσει ή εν αγνοία, «εξυπηρετούν» αυτήν την επιχείρηση! Ο κίνδυνος και μάλιστα ο Θανατηφόρος, κατ´ αυτούς, προέρχεται εκ της Θείας Κοινωνίας, η οποία κατά την άποψή τους, μεταδίδει τον κορωνοϊό!

 

Βέβαια, το μυστήριο αυτό της αγάπης και της ζωής, είχε και στο παρελθόν συκοφαντηθεί, κυρίως στους χρόνους των διωγμών. Τότε μάλιστα για να δικαιολογήσουν οι διώκτες τις εγκληματικές πράξεις τους εναντίον των χριστιανών, μεταξύ άλλων, τους κατηγορούσαν ότι τάχα στα δείπνα τους κάνουν θυσίες και πίνουν ανθρώπινο αίμα!

 

Άρχισε, λοιπόν, πάλι ο «διάλογος», με πρωταγωνιστές εκείνους που έχουν ταχθεί, κατά την επαγγελία τους, να ερευνούν την αλήθεια και να προστατεύουν τους συνανθρώπους τους, από κάθε ψέμμα και σκοτεινό πράγμα!

 

Μεταξύ, λοιπόν, των μέτρων που σκέφθηκαν και κατά κόρρον προβάλλουν είναι να προστατεύσουν τον λαό από την Θεία Κοινωνία! Οι ίδιοι, βέβαια, δεν αγνοούν ότι, κατά καιρούς, δημοσιεύθηκαν στατιστικές, στις οποίες λέγεται πως ένα ελάχιστο ποσοστό του πληθυσμού εκκλησιάζεται, κάτι γύρω στο 2% περίπου! Και απ’ αυτούς, πολύ λιγότεροι κοινωνούν! Άρα, κατά την κοινή λογική, είναι τόσο μικρός ο υποτιθέμενος κίνδυνος, που δεν θα ‘πρεπε να έχει την πρώτη θέση στα μέτρα, που οι ίδιοι οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης ερευνούν και εμπνέονται και προτείνουν! Δεν δικαιούμαστε, λοιπόν, να ρωτήσουμε (ρητορικό το ερώτημα) γιατί αρχίζουν, τόσο επίμονα μάλιστα, από την Θεία Λειτουργία;

 

Οι ίδιοι, ακόμη, ενώ κατακρίνουν με δριμύτητα επιστήμονες, οι οποίοι, μιλώντας προφανώς  ως πιστοί χριστιανοί (ευτυχώς υπάρχουν πιστοί στο Θεό επιστήμονες), διαλύουν τον όποιο φόβο για την Θεία Κοινωνία, και, ένιοι, τους εγκαλούν μάλιστα, ενώπιον κυβερνητικών παραγόντων, καλούν άλλους επιστήμονες και τους ζητούν να αποφανθούν για θέμα, το οποίο, όμως, υπερβαίνει το επιστημονικό πεδίο τους, επειδή είναι έξω και πάνω από το επιστητό και αφορά την πίστη. Κάποιος εκ των εγκαλούντων δεν δίστασε να ζητήσει, να έχει συνέπειες η λοιμοξιολόγος που τόλμησε να πεί ότι δεν φοβάται να κοινωνήσει, και δεν απέφυγε να χρησιμοποιήσει και υβριστικό χαρακτηρισμό εναντίον των παπάδων, τον οποίο ντρέπομαι να αναφέρω.

 

Για χριστιανο-ταλιμπανισμό μίλησε κάποιος πολιτικός. Και τί κρίμα, όλοι αυτοί οι υβριστές παρουσιάζονται εναντίον του ρατσισμού!!! Και δη εκείνου που προκαλεί διχασμό και εξάπτει πάθη! Αυτοί, βέβαια, μάλλον δεν θα μηνυθούν από την ειδική αντιρατσιστική αρχή -ούτε και το επιθυμούμε κιόλας-.

 

Είδα, όμως, εν τω μεταξύ, και πώς έκριναν κάποιοι του κλάδου, το χθεσινό ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου. Επειδή μάλλον δεν ικανοποίησε τις προσδοκίες τους, με όσα το κείμενο ανέφερε για την Θεία Κοινωνία, έβγαλαν το συμπέρασμα ότι ήταν αντιφατικό το μήνυμα, γιατί, ενώ υπεράσπιζε την Θεία Κοινωνία, ταυτοχρόνως συνιστούσε να τηρούνται από όλους μας τα προτεινόμενα, από τους ειδικούς, προληπτικά μέτρα και στους ανήκοντες στις ευπαθείς ομάδες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις και τον συνωστισμό! Πράγματι, θυμήθηκα το αγιογραφικό? «άραγε γινώσκεις α αναγινώσκεις;» (Πράξ. 8, 30).

 

Θεωρώ πως, αυτές τις όντως δύσκολες ώρες, καλόν είναι να κρίνουμε όλοι μας τους εαυτούς μας, εάν, με όσα λέμε και τον τρόπο που τα λέμε, συμβάλουμε στην ενημέρωση και την διατήρηση της ψυχραιμίας, την οποία υποστηρίζουμε ότι επιδιώκουμε ή δημιουργούμε πανικό, στοχοποιώντας μάλιστα θεσμούς Ιερούς και πρόσωπα, γκρεμίζοντας, όσοι το κάνουν, και την τελευταία, αλλά αληθινή και στέρεη ελπίδα, που ανέκαθεν είχε ο Λαός μας, στο Θεό και την Εκκλησία. Μερικοί μάλιστα και με εργολαβικό, ειρωνικό, χλευαστικό, ασεβή και στοχοποιητικό τρόπο, που δεν σηκώνει αντίλογο!

 

Ακούστε, αγαπητοί, Σεις που ανησυχείτε για τις δήθεν βλαβερές επιπτώσεις της Θείας Κοινωνίας. Το πρόβλημα το δημιουργούν κυρίως εκείνοι που ΔΕΝ κοινωνούν. Όσοι, όμως, κοινωνούν, προσέρχονται, πρέπει να προσέρχονται, όπως καλούνται να προσέλθουν? μετά φόβου Θεού, Πίστεως και Αγάπης, και γνωρίζουν ότι κοινωνούν Σώμα και Αίμα Χριστού! Όσοι πιστοί, λοιπόν, προσέρχονται! Όσοι δεν έχουν τις προϋποθέσεις αυτές, δεν κάνει, δεν επιτρέπεται να κοινωνούν! Τα υπόλοιπα, που έστω και καλοπροαίρετα λέγονται, ότι π.χ. το οινόπνευμα του οίνου σκοτώνει τα μικρόβια ή ότι η λαβίδα είναι κατασκευασμένη από ευγενές μέταλλο που δεν κρατεί μικρόβια κ.λπ. καθόλου δεν απέχουν από τις θέσεις των απίστων. Η Θεία Κοινωνία είναι ο Ίδιος ο Χριστός! Και ο Χριστός είναι η Ανάσταση και η Ζωή των ανθρώπων! Ή το πιστεύεις ή δεν το πιστεύεις! Ελεύθερος είσαι, με την ελευθερία που ο ίδιος ο Χριστός Σου χάρισε... Αλλά όπως συ θέλεις να σέβονται την ελευθερία σου, ΟΦΕΙΛΕΙΣ να σέβεσαι την ελευθερία και την πίστη των άλλων και να μην τους πικραίνεις, πολύ περισσότερο να μην τους τρομοκρατείς, την στιγμή μάλιστα που θέλεις να φαίνεσαι ότι τους φροντίζεις.

 

Έγραψα τούτες τις γραμμές με πολύ πόνο και όχι με διάθεση διχαστική και εριστική, και ού ψεύδομαι, επικαλούμαι δε μάρτυρα τον Θεό! Είμαι Επίσκοπος σε μια περιοχή που, εδώ και λίγες μέρες, αφίχθηκε το πρόβλημα! Ένας νέος συνάνθρωπός μας είναι φορέας του ιού! Μου τηλεφώνησε πριν από λίγο ο Ιερέας μου, που υπηρετεί σε εκείνο τον ενοριακό χώρο. Με παράπονο μου ανέφερε πως ο φορέας του ιού, ο οποίος, μην λησμονούμε, ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ!!!, έγινε αυτές τις ημέρες «σάκος του μπόξ!» Παρουσιάζεται στα μέσα της ενημέρωσης ως ανεύθυνος, ότι τάχα κοινώνησε την προηγούμενη μέρα και έγινε φορέας (ενώ δεν κοινώνησε), ότι και εγώ (ο Ιερέας) τα έχω χαμένα και δεν ξέρω τι να κάνω, τρέχω για εξετάσεις κ.λπ. ψευδή πράγματα! Το λεωφορείο πλέον δεν μπαίνει στο χωριό μας, οι συγχωριανοί μου είναι ανάστατοι και διερωτώνται? «Σπιναλόγκα» είμαστε;

 

Περίλυπος είμαι και ταπεινά προσεύχομαι, ως ο χειρότερος των αμαρτωλών και διερωτώμαι? Τέτοια ακοινώνητη κοινωνία έχουμε δημιουργήσει ή τέτοια επιθυμούμε; Δεν ξέρω, σήμερα, μέχρι τώρα, υπάρχει κάποιος πολιτισμός, που θα μπορούσε να καυχηθεί για την ύπαρξη της «Σπιναλόγκα», η οποία ήταν ένα νεκροταφείο ζωντανών ανθρώπων, καταδικασμένων από τους συνανθρώπους τους, επειδή ατύχησαν να αρρωστήσουν;

 

Η Εκκλησία, ωστόσο, και στην Σπιναλόγκα είχε τον παπά της, ο Οποίος δεν φοβόταν να δώσει το χέρι του ή να αγκαλιάσει τους λεπρούς (και δεν κόλλησε), κοινωνούσε με λαβίδα τους λεπρούς και με την ίδια λαβίδα (το μαρτυρούν οι ίδιοι οι λεπροί) κατέλυε την υπόλοιπη Θεία Κοινωνία από το άγιο ποτήριο και δεν αρρώστησε!!! Γιατί; Γιατί είχε καρδιά!!! Πίστευε στο Θεό και αγαπούσε αληθινά! Και η αγάπη του ξεπερνούσε και αυτόν τον φόβο του θανάτου.

 

Αυτός ο Ιερέας, που εμψυχώνει όλους μας και σήμερα, δικαιούται, νομίζω, να θυμάται και να θυμίζει την Σπιναλόγκα, στην οποία ανεδείχθη μέσα στην απλότητά Του ΑΝΘΡΩΠΟΣ και μάλιστα ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ!!!

 

Αδελφοί, να αγωνισθούμε και να προσέξουμε την υγεία μας, είναι καθήκον μας ιερό, τηρώντας τα προληπτικά μέτρα που προτείνουν οι ειδικοί και υιοθέτησε η Ιερά Σύνοδος, αλλά, προς Θεού, να αποφύγουμε και τον «ιό του ατομισμού», ο οποίος δεν έχει καμμία σχέση μ’ αυτό που χαρακτηρίζουμε ως προσωπική ευθύνη, γιατί, ίσως στο μέλλον, άλλοι άνθρωποι, που θάρθουν μετά από μας, να μιλούν για μας με ντροπή, αναφερόμενοι στην εγωιστική μικροψυχία μας...

 

Ι Τ Α Λ Ι Σ Τ Ι

 

VIVERE LA COMUNIONE IN TEMPO DI EPIDEMIA

 

Metropolita di Calcide Crisostomo

 

Con la nostra entrata nella santa e grande Quaresima mi sono chiesto, poco dopo aver considerato la piccola esperienza che abbiamo tutti noi, che problema avremo quest’anno, il quale, secondo la consuetudine degli ultimi anni, si tenterà di scuotere la fiducia degli uomini in Gesù Cristo - Annunciatore e perfezionatore della nostra fede - e si proverà ad allontanare gli uomini dalla vita della Chiesa. La Pasqua si avvicina! Non c’era bisogno di molto per aspettare e ora è il momento propizio! Per coloro, sia in coscienza che incoscienza ritengono conveniente questo tentativo! Il pericolo ma soprattutto colui che porta la morte, secondo loro, proviene dalla Santa Comunione, la quale secondo la loro visione, porta il coronavirus!

 

Certamente, questo mistero dell’amore e della vita, era già stato nel passato calunniato, soprattutto al tempo delle persecuzioni. Allora soprattutto i giudici per giustificare le loro azioni criminali contro i cristiani, tra le altre cose, li accusavano che spesso nelle loro cene facevano sacrifici e bevevano il sangue umano.

 

Incominciò, dunque, di nuovo il “dialogo” con quei protagonisti che avevano deciso, secondo la loro promessa, di cercare la verità e di proteggere i loro uomini contemporanei, da qualunque menzogna e fatto oscuro!

 

Tra le altre decisioni, dunque, che hanno pensato e che assumono contro il coronavirus c’è quella di proteggere il popolo dalla Santa Comunione!

 

Gli stessi, senz’altro, non conoscono che, in questi tempi, sono state rese note delle statistiche, nelle quali si dice che solo una piccolissima parte della popolazione frequenta abitualmente la chiesa, circa il 2%. E da questi, ancora meno sono coloro che fanno la Comunione! Quindi, secondo la logica comune, è veramente piccolo il supposto pericolo, che non dovrebbe avere il primo posto nelle decisioni, che gli stessi formatori della logica comune cercano e a cui si ispirano e che propongono!

 

Non siamo giustificati, dunque, a chiederci (domanda retorica), perché incominciano, così insistentemente in verità, dalla Divina Liturgia?

 

Gli stessi, ancora, che mentre giudicano con rigore gli scienziati, i quali, parlando apertamente come fedeli cristiani (per fortuna ci sono scienziati credenti in Dio), sciolgono quella paura per la Santa Comunione, e alcuni che li criticano davanti ai membri del governo, e chiamano altri scienziati e li cercano per decidere sul tema il quale, certamente, supera la loro competenza scientifica, perché è fuori e sopra ciò che è spiegabile scientificamente e ha a che fare con la fede.

 

Uno tra coloro che sono stati interpellati non si è sottratto  nel cercare, nell’avere prove o il virologo che ha osato dire che non bisogna aver paura di comunicarsi, e che non  si è sottratto a  usare una caratterizzazione offensiva nei confronti dei preti, la quale mi vergogno a riportare.

 

Di “talebanismo cristiano” ha parlato qualche politico. E che peccato, tutti questi che offendono si trovano pronti ad essere contro il razzismo!

 

E di quello che invoca la persecuzione e richiede sofferenze! Questi in verità piuttosto non dicono ciò a partire da una vera ragione antirazzista – e d’altro canto ci aspettiamo questo senza dubbio.

 

Intanto ho visto che alcuni di questi giudicavano il messaggio di ieri del Santo Sinodo. Perciò mentre non ha soddisfatto le loro attese, nella parte in cui l’articolo si riferiva alla Santa Comunione, hanno tirato fuori la questione che il messaggio era contraddittorio, perché, mentre difendeva la Santa Comunione, allo stesso momento stabiliva di rispettare da tutti certe cose, alcune che provenivano da parte degli esperti, distanze di sicurezza e per coloro che facevano parte di categorie fragili di evitare gli spostamenti e gli assembramenti! Infatti mi ha ricordato ciò che diceva lo scrittore sacro: “Allora capisci quello che stai leggendo?” (Atti 8,30).

 

Ritengo come, in queste veramente difficili ore, sia unbene che giudichiamo tutti noi stessi, sia per quello che diciamo sia nel modo in cui lo diciamo, contribuiamo al diffondersi e al mantenersi della moderazione, la quale rafforza il fatto che noi evitiamo di perseguire o di creare panico, prendendo di mira alcuni specifici sacerdoti e personalità, insultando ciò che fanno el’ultima ma fedele speranza, che ebbe sempre il nostro popolo, verso Dio e verso la Chiesa. Alcuni in verità lo hanno fatto con un atteggiamento supponente, ironico, sarcastico, senza rispetto e vittimistico, che non conosce contradditorio!

 

Ascoltate, amati, voi che confutate le dette false visioni della Santa Comunione. Il problema lo creano soprattutto coloro non si comunicano. Coloro che invece si comunicano, si avvicinano, bisogna che si avvicinino, visto che sono chiamati ad avvicinarsi?Con timore di Dio, fede ed amore e sanno che comunicano al Corpo e al Sangue di Cristo! Tutti i fedeli, dunque, si avvicinino! Coloro che non hanno queste condizioni, non è possibile e dunque non conviene che si comunichino!

 

Il resto, cioè quelle cose che vengono chiamate i benefici, cioè per esempio l’alcool del vino uccide i microbi e che il cucchiaio è composto da un metallo nobile che non trattiene gli stessi microbi ecc… non sono distanti dalle posizioni di coloro che non credono. La Santa Comunione è lo stesso Cristo! E Cristo è la Resurrezione e la vita degli uomini! Sia che ci credi che non ci credi! Sei libero, con la stessa libertà che lo stesso Cristo ti ha dato… Ma come tu vuoi che rispettino la tua libertà, AMMETTI di rispettare la libertà e la fede degli altri e di non infastidirli, ancora di più di non spaventarli, anzi nello stesso momento che vuoi che si veda che ti prendi cura di loro. […].