Το «Περιβόλι της Παναγίας», το Αγιώνυμο Όρος Άθω επισκέφθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από τους Κληρικούς του, Αρχιμ. Φιλόθεο Θεοχάρη και Αρχιμ. Αιμιλιανό Χρήστου, προσκεκλημένος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου και τους Πανοσιολογιωτάτου Καθηγουμένου αυτής Αρχιμανδρίτου κ. Εφραίμ, με την κανονική έγκριση του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ και την άδεια της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, για την εορτή της Παναγίας Παραμυθίας και του Αγίου Μαξίμου του Βατοπαιδινού, του ονομαζομένου και «Γραικού».
Η είσοδος του Σεβασμιωτάτου και των συνοδών του στο Άγιο Όρος έγινε το Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015 το πρωί από το λιμάνι της Ιερισσού προς την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου, όπου του έγινε η, προβλεπομένη από το Τυπικό των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους, επίσημη υποδοχή από τον Καθηγούμενο, Αρχιμανδρίτη κ. Εφραίμ και την τιμία Συνοδεία του, τους 120 πατέρες που ασκούνται στο Βατοπαίδι. Ο άγιος Καθηγούμενος Γέροντας Εφραίμ προσφώνησε τον Σεβασμιώτατο και τον καλωσόρισε στο Μοναστήρι, ενώ ο Δεσπότης μας αντιφωνώντας συγκινημένος, εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στο Μοναστήρι ύστερα από 30 περίπου χρόνια, από το 1976, οπότε και το είχε επισκεφθεί ως ιεροσπουδαστής της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής.
Το απόγευμα του Σαββάτου εψάλη ο Μέγας Εσπερινός της Κυριακής και μετά το Απόδειπνο, από ώρα 9η βραδινή έως την 12η νυκτερινή ο Όρθρος της Κυριακής.
Την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου (19 Ιανουαρίου με το παλαιό ημερολόγιο, το οποίο ακολουθεί το Άγιο Όρος), Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου, στις 6.00 το πρωί αναγνώσθηκαν διαδοχικά η Α΄, Γ΄ και ΣΤ΄ Ώρες, μετά το πέρας των οποίων ετελέσθη η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Χρυσοστόμου, με την συλλειτουργία πολλών πατέρων της Ι. Μονής, αλλά και των συνοδών του, στους οποίους προέστη ο Καθηγούμενος της Ι. Μονής π. Εφραίμ και έψαλλαν καλλίφωνα και με σεμνή μεγαλοπρέπεια και πιστότητα στην παράδοση του βυζαντινού μέλους οι δύο Χοροί των Βατοπαιδινών πατέρων.
Ακολούθησε η Μοναστηριακή υλική Τράπεζα, ως προέκταση και συνέχεια της Ευχαριστιακής Τραπέζης, στην οποία αναγνώσθηκε και κείμενο του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, περί του Τελώνου και του Φαρισαίου.
Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος και οι Κληρικοί του π. Φιλόθεος και π. Αιμιλιανός, με την συνοδεία του μοναχού π. Βαρνάβα Βατοπαιδινού επισκέφθηκαν για προσκύνημα διαδοχικά τις Ιερές Μονές Κουτλουμουσίου, Ιβήρων και Σταυρονικήτα.
Στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου, στην οποία είναι Καθηγούμενος ο εκ της Βορείου Ευβοίας καταγόμενος Αρχιμανδρίτης κ. Χριστόδουλος, έγινε λαμπρή και επίσημη υποδοχή και ετελέσθη η προβλεπομένη Δέηση στο Καθολικό της, ενώ μετά μετέβησαν όλοι στο Αρχονταρίκι για το καθιερωμένο κέρασμα, όπου και υπήρξε θερμή επικοινωνία του Σεβασμιωτάτου και του αγίου Καθηγουμένου π. Χριστοδούλου.
Και στις άλλες δύο Ιερές Μονές, την Ιβήρων και τη Σταυρονικήτα, μετά το προσκύνημα στα θαυματουργά Ιερά Εικονίσματα της Θεοτόκου και ιδιαιτέρως εκείνο της Παναγίας Πορταϊτίσσης των Ιβήρων, ο Σεβασμιώτατος είχε όμορφη επικοινωνία με τους δύο Καθηγουμένους, Αρχιμανδρίτες κ. Ναθαναήλ και κ. Τύχωνα, αντιστοίχως.
Το απόγευμα της Κυριακής εψάλη ο Εσπερινός και μετά την Μοναστηριακή Τράπεζα έλαβε χώρα Σύναξη της Αδελφότητος, κατά την διάρκεια της οποίας άπαντες παρακολούθησαν μαγνητοσκοπημένη ομιλία του μακαριστού οσίου Γέροντος Ιωσήφ Βατοπαιδινού (+2009), περί του Μυστηρίου της Εξομολογήσεως, μετά το τέλος της οποίας ομίλησε και ο Σεβασμιώτατος προς τους πατέρες για την ωφέλεια της καθαράς εξομολογήσεως.
Την Δευτέρα το πρωί, εορτή του Αγίου Ευθυμίου, εψάλη ο Όρθρος, οι ώρες και στη συνέχεια η Θεία Λειτουργία, την οποία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος, συλλειτουργούντων δύο ιερομονάχων και δύο διακόνων.
Στις 4.00 μ.μ. έγινε η υποδοχή του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος Αρχιμανδρίτου κ. Γαβριήλ και της συνοδείας του, οι οποίοι και έψαλαν στην Πανηγυρική Αγρυπνία στον δεξιό χορό, ενώ τον αριστερό χορό διακόνησε ως προεξάρχων ο ιερομόναχος Αντίπας εκ του Ιβηριτικού Κελλίου της Αγίας Άννας, παλαιός συμμαθητής του Δεσπότη μας, από τα μαθητικά χρόνια της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής. Και τους δύο χορούς πλαισίωσαν οι καλλίφωνοι και βαθείς γνώστες της ψαλτικής τέχνης Βατοπαιδινοί Πατέρες.
Μετά την υποδοχή του Καθηγουμένου της Μονής Παντοκράτορος και την Δέηση που ετελέσθη, άπαντες μετέβησαν, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Χρυσοστόμου στο Ιερό Παρεκκλήσιο της Παναγίας Παραμυθίας, απ’ όπου μετέφεραν λιτανευτικά την Ιερά της Εικόνα στο Καθολικό της Ιεράς Μονής και εν συνεχεία ετελέσθη ο Μικρός Εσπερινός, το Απόδειπνο και οι Χαιρετισμοί της Θεοτόκου.
Μετά την Τράπεζα και περί ώρα 6.30 μ.μ. άρχισε η Πανηγυρική Ιερά Αγρυπνία για την εορτή της Παναγίας της Παραμυθίας και του Αγίου Μαξίμου του Γραικού, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Χρυσοστόμου. Ετελέσθησαν κατά σειρά ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, η Λιτή και η Αρτοκλασία και ο Όρθρος, σύμφωνα με την τάξη του Αγίου Όρους έως τις 2.15 το πρωί.
Κατά την διάρκεια της Ιεράς Αγρυπνίας προσήλθε στην Ιερά Μονή και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ανδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος, Αρχιερεύς του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο οποίος ευρισκόταν για προσκύνημα στο Άγιο Όρος και πληροφορηθείς περί της Πανηγύρεως προσήλθε προκειμένου να συνεορτάσει.
Μετά από μια σύντομη ανάπαυση και περί ώρα 5.50 το πρωί της Τρίτης 21 Ιανουαρίου/2 Φεβρουαρίου όλοι μετέβησαν και πάλι στο Καθολικό, όπου εψάλησαν οι Α΄, Γ΄ και ΣΤ΄ Ώρες, στο τέλος των οποίων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος έλαβε «Καιρό» για την Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια έγινε η ένδυσή του, στο μέσον του Ι. Ναού, ενώ οι χοροί έψαλλαν, σε πανηγυρικό μέλος και ήχο Βαρύ, τον Θεομητορικό ύμνο «Άνωθεν οι Προφήται σε προκατήγγειλαν».
Μετά την ένδυση του Αρχιερέως, άρχισε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στην οποία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συλλειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ανδριανουπόλεως κ. Αμφιλοχίου, ενώ συμμετείχαν και ο Καθηγούμενος της Ι. Μονής Παντοκράτορος Αρχιμ. Γαβριήλ, ο Καθηγούμενος της Ι. Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμ. Εφραίμ και πλειαδα Ιερομονάχων.
Η Θεία Λειτουργία τελείωσε στις 9.45 π.μ. και ακολούθησε η υλική Τράπεζα, η οποία ευρίκεται ακριβώς απέναντι από την είσοδο του Ι. Ναού, ευθυγραμμισμένη με την Αγία Τράπεζα, δεικνύοντας με τον τρόπο αυτό ότι η υλική τράπεζα αποτελεί συνέχεια της πνευματικής και υπέρλογης τράπεζας. Κατά την διάρκεια της Τράπεζας ο Σεβασμιώτατος μίλησε, αναφερθείς στο νόημα της εορτής.
Η Απόλυση μετά την Τράπεζα έγινε με Λιτανεία προς τον Ιερό Ναό, ψαλλομένου του «Άξιον εστί» και στη συνέχεια εψάλη, κατά την τάξη, το Πολυχρόνιον στο χοροστατούντα Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο, ενώ η ώρα είχε φθάσει ήδη στις 11.00 π.μ.
Μετά την Αγρυπνία, ο Σεβασμιώτατος και η συνοδεία του αναχώρησαν για τις Καρυές, όπου επισκέφθηκαν την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους και προσκύνησαν στον Ι. Ναό του Πρωτάτου την Ιερά Εικόνα «Άξιον εστί», την Σκήτη του Αγίου Ανδρέου (Σεράϊ) και την παρακείμενη Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία, στην οποία έτυχε θερμής υποδοχής από τους καθηγητές και μαθητές.
Κατά την επίσκεψή του στην Αθωνιάδα, ο Μητροπολίτης Χαλκίδος είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τους δασκάλους, να ακούσει από κοντά τις αγωνίες και τις σκέψεις των μαθητών, ενώ αναφέρθηκε στην προσωπική του φοίτησή στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή από την οποία, όπως τόνισε, ωφελήθηκε τα μέγιστα.
Μετά την Αθωνιάδα μετέβησαν στο Ιβηριτικό Κελλί της Αγίας Άννης, όπου συναντήθηκαν με τον ιερομόναχο π. Αντίπα, με τον οποίον ο Σεβασμιώτατος συνδέεται με δεσμούς πολυχρόνιας φιλίας.
Αργά το απόγευμα επέστρεψαν στο Βατοπαίδι για την Ακολουθία του Μικρού Αποδείπνου και των Χαιρετισμών της Θεοτόκου.
Την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου/4 Φεβρουαρίου και μετά την Ακολουθία του Όρ/θρου που εψάλη στο Καθολικό της Ι. Μονής, ο Σεβασμιώτατος μετέβη και λειτούργησε στο Ι. Παρεκκλήσιο του Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου, έξω από την μάνδρα της Ιεράς Μονής, για την εορτή του Αγίου Νεοφύτου, αλλά και του Οσίου Νεοφύτου του Προσμοναρίου, ενός εκ των Ευβοέων Αγίων, ο οποίος έζησα τον 14ο αιώνα και ήταν ασκητής σε μετόχιο της Ι. Μονής Βατοπαιδίου, προς τιμήν του Αγίου Αθανασίου, το οποίο υπήρχε εκείνη την εποχή στη Λίμνη της Ευβοίας.
Το Ιερό Παρεκκλήσιο βρίσκεται κάτω από το κελλάκι του μακαριστού εν Οσίοις αναπαυομένου Γέροντος Ιωσήφ του Βατοπαιδινού (+2009), όπου και μετέβησαν ο Σεβασμιώτατος και οι συνοδεύοντες αυτόν πατέρες μετά τη Θεία Λειτουργία.
Κατόπιν επέστρεψαν στο Μοναστήρι για την Τράπεζα, στη διάρκεια της οποίας ο άγιος Καθηγούμενος π. Εφραίμ ευχαρίστησε θερμότατα τον Σεβασμιώτατο για την παρουσία του στην πανήγυρη της Ιεράς Μονής. Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας αντιφωνώντας, εξέφρασε την συγκίνησή του και τις ευχαριστίες του προς τον άγιο Καθηγούμενο για την φιλοξενία και την αγάπη προς τον ίδιο και τους συνοδούς του πατέρες, όπως και ευχαρίστησε τον Θεό και την Παναγία για την ευλογία της γνωριμίας με την Βατοπαιδινή Μοναστική Κοινότητα που αγωνίζεται με πίστη και αγάπη και θείο έρωτα στη βίωση του μοναστικού ιδεώδους.
Αργά το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος και η συνοδεία του κατέπλευσαν για την Ιερισσό και από εκεί μετέβησαν οδικώς στη Χαλκίδα, όπυ επέστρεψαν αργά το βράδυ της Τετάρτης.
Όλες αυτές οι μέρες στο Άγιον Όρος υπήρξαν μια ευκαιρία πνευματικής αναγεννήσεως και ολοκάρδιας αφοσιώσεως στη ζωή της προσευχής, την οποίαν ιδιαιτέρως ασκούν οι μοναχοί στα Κοινόβια, όπως και δυνατότητα πνευματικής συναναστροφής με τον άγιο Καθηγούμενο π. Εφραίμ και άλλους πατέρες.