22210 60404 (5,6,7)
2022-11-17
ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΓΟΡΤΥΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΕΩΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ
2022-05-06
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΜΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΠΕΡΙ ΔΡΑΣΕΩΣ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΑΣΥΜΒΑΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ
2021-12-15
ΕΣΤΕΙΛΕΣ ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΣΟΥ ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ;
2021-08-07
Ο ΟΣΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΡΩΣΟΣ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΛΕΓΕΙ
2021-08-05
ΣΥΛΛΟΓΙΣΜΟΙ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΑΠΟΚΑΪΔΙΑ...
2021-05-11
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΝΕΟΣ ΤΥΠΟΣ ΛΗΞΙΑΡΧΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ
2021-04-12
ΕΞΕΔΟΘΗ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΕΠΕΤΕΙΑΚΟΣ ΤΟΜΟΣ ΜΕ ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ
2021-03-17
ΠΕΡΙ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ...
2021-02-04
ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΑΝ ΔΥΟ ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΕΡΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΟΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΡΩΣΣΟΥ
2020-12-04
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΕΩΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ
2020-11-27
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΟΣ
2020-11-26
ΕΞΕΔΟΘΗ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΤΟ ΕΥΒΟΪΚΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙΟ «ΔΕΟΣ ΚΑΙ ΙΚΕΣΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ»
2017-07-27
ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΩΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ ΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΟΣ ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
2017-01-08
Ο ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ YOGA


Σᾶς εὐχαριστοῦμε θερμά γιά τήν ἐπίσκεψή Σας στήν ἱστοσελίδα τῆς Ἱερᾶς μας Μητροπόλεως καί μέ χαρά καί τιμή Σᾶς καλωσορίζουμε. Εὐγνωμονοῦμε τό Θεό, γιατί, ἀνάμεσα στίς ἀναρίθμητες εὐεργεσίες Του, μᾶς χάρισε καί αὐτό τόν τρόπο τῆς ἐπικοινωνίας.
Παρουσιάζοντας τή Μητρόπολή μας στίς ἠλεκτρονικές σελίδες δοξολογοῦμε Ἐκεῖνον, πού δίδει πνοή καί ζωή καί τά πάντα καί ποιεῖ μεγάλα καί θαυμαστά διά τῶν εὐτελῶν δούλων Του. Ἡ ὑπό τόν τίτλο «ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ» τοπική μας Ἐκκλησία εἶναι κοσμημένη μέ πάμπολλες φυσικές καί πνευματικές ὀμορφιές, Ἱερούς Ναούς, Ἅγια Προσκυνήματα, Ἱερά Λείψανα -μεταξύ τῶν ὁποίων τό ἄφθαρτο σκήνωμα τοῦ Ὁσίου Ἰωάννου τοῦ Ρώσου-, ἱστορικά Μοναστήρια, εὐαγῆ Ἱδρύματα καί μέ εὐσεβεῖς καί φιλόθεους κατοίκους. Γράφοντας αὐτές τίς γραμμές, δίπλα στόν πανάρχαιο καί Ἱστορικό Ἱερό Ναό τῆς Πολιούχου μας Ἁγίας Παρασκευῆς καί στόν καταγάλανο πορθμό τοῦ Εὐρίπου, μέ τίς «ἀκατάληπτες παλίρροιες» (Καισάριος Δαπόντες) Σᾶς εὐχόμαστε νά ἔχετε τήν Ἄνωθεν ἐπίσκεψη καί τή δρόσο τοῦ Ἁγίου Πνεύματος στήν καρδιά Σας καί παρακαλοῦμε νά εὔχεσθε νά ἐπιβλέπει στοργικά ὁ Θεός ἐπί τήν Ἄμπελον ταύτην. + ὁ Χαλκίδος Χρυσόστομος

Ραδιοφωνικός Σταθμός Ι.Μ. Χαλκίδος
2/12/2022
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΗΓΥΡΕΩΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΠΟΥΡΤΖΙ
2/12/2022
ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΑΥΣΟΚΑΛΥΒΙΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΠΟΥΡΤΖΙ

 Το βράδυ της Πέμπτης 1 Δεκεμβρίου 2022, στον Ι. Ναό του Αγίου Νικολάου Δ.Δ. Αγ. Νικολαόυ-Μπούρτζι Ληλαντίων, ετελέσθη Ιερά Αγρυπνία με αφορμή την μνήμη του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου, κατά την οποία άγει την ονοματική του εορτή ο Εφημέριος της Ενορίας, Αρχιμ. Πορφύριος Γερμανός.

 

 Στην Ιερά Αγρυπνία προσήλθε και χοροστάτησε στης ιερές Ακολουθίες του Εσπερινού και του Όρθρου ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος προσέφερε και την Θεία Λειτουργία με συλλειτουργούς του τους Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου-Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως, Πορφύριο Γερμανό-Εφημέριο της εκεί Ενορίας, Νικόλαο Πριμηκύριο-ιερατικώς προϊστάμενο της Ενορίας Τιμίου Προδρόμου Χαλκίδος, τον Ιερομον. Αθανάσιο Φουρκή και τον Διάκ. Σταύρο Καλαφάτη.

 

Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε Αναγνώστη τον συνεργάτη και ενσυνείδητο μέλος της Ενορίας κ. Κωνσταντίνο Δρεμέτσικα-συνταξιούχο ιατρό καρδιολόγο, ο οποίος μελετά το λόγο του Θεού εκ νεότητος, συνδυάζει αρμονικά την πίστη και την επιστήμη στη ζωή και την σταδιοδρομία του και από τούδε λαμβάνει την ευλογία να αναγιγνώσκει τα ιερά γράμματα στις ιερές ακολουθίες.

 

Ιδιαιτέρως συγκινητική ήταν η παρουσία των παιδιών του Δημοτικού Σχολείου και του Κατηχητικού της Ενορίας, τα οποία ο Σεβασμιώτατος επαίνεσε για την συμμετοχή τους στην Ι. Αγρυπνία, στην οποία έψαλαν ο πρωτοψάλτης της Ενορίας κ. Κωνσταντίνος Βασιλείου και οι μαθητές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως π. Πέτρος Βλάχος-Εφημέριος της Ενορίας Αγ. Τρυφωνος Ν. Λαμψάκου, και οι κ. Αναστάσιος Λαμπρινόπουλος, Χρήστος Παπασταμούλος και Νικόλαος Μπερμπάτης, και μεταδόθηκε απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ι. Μητροπόλεως (97,7fm).

 

Λίγο πριν την απόλυση, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε με θερμά λόγια και στον εορτάζοντα, φιλότιμο και δραστήριο Εφημέριο της Ενορίας, π. Πορφύριο, ο οποίος, εργαζόμενος με σκοπό την καλλιέργεια τον πιστών και ταυτόχρονα την ευπρέπεια του Οίκου του Θεού, αμείβεται  με την αγάπη και την στήριξη των Ενοριτών και του Επισκόπου του, έπειτα ευλόγησε τα προτεθέντα κόλλυβα επί τη μνήμη των Αγίων Πορφυρίου και Νικολάου και χειροθέτησε Αρχιμανδρίτη του π. Αθανάσιο Φουρκή, ο οποίος περιοδεύει εξυπηρετώντας λειτουργικά διάφορες εφημεριακές ανάγκες, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Ιεράς Μητροπόλεως. Ενώ αμέσως πρό του «Δι’ ευχών», ο Σεβασμιώτατος ανέγνωσε την ευχή κατά της φοβεράς του σεισμού απειλής που κλόνισε και την Εύβοια τις προηγούμενες ημέρες.


2/12/2022
ΝΕΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

Κατόπιν της από 6ης Οκτωβρίου 2022 εκλογής, από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, σε Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως του έως τώρα υπηρετήσαντος και ως Διευθυντού του Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Αρχιμανδρίτου π. Νικηφόρου Ευσταθίου, το Διοικητικό Συμβούλιο του Φιλανθρωπικού αυτού Ιδρύματος της Τοπικής μας Εκκλησίας, συνελθόν σε σώμα την 30η Νοεμβρίου 2022, ομόφωνα συνεφώνησε με την πρόταση του Σεβασμιωτάτου Προέδρου, Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, περί διορισμού, ως νέου Διευθυντού, του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Νεκταρίου Ευγενικού, Ιεροκήρυκος της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος, ο οποίος και ανέλαβε ήδη τα καθήκοντά του.

 

Ο π. Νεκτάριος κατάγεται από την Ιστιαία της Βορείου Ευβοίας, όπου ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του, είναι πτυχιούχος της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών και του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μετά τη λήξη των σπουδών του υπηρέτησε τη θητεία του, ως στρατιώτης Πυροβολικού σε μονάδες του Βορείου Έβρου.

 

Διηκόνησε την Τοπική Εκκλησία ως Κατηχητής και στέλεχος των Νεανικών Κατασκηνώσεων της Ι. Μητροπόλεως, είναι παραγωγός της ραδιοφωνικής εκπομπής «Το πατερικό τάλαντο» στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος. Την 21 Απριλίου 2012 χειροτονήθηκε Διάκονος από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας, Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο, τον οποίο και διηκόνησε μέχρι τις 12 Ιανουαρίου 2017, οπότε και χειροτονήθηκε υπ’ αυτού Πρεσβύτερος και Αρχιμανδρίτης και υπηρετεί ως Ιεροκήρυξ, εισηγητής του Ιδιαιτέρου Γραφείου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου και υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως.

 

Επίσης αρθρογραφεί στα περιοδικά «Μυροβλύτης» του Μητροπολιτικού Ι. Ναού Αγ. Δημητρίου Χαλκίδος και «Ευαγγελίστρια» του Ενοριακού Ι. Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ιστιαίας. Επιβλέπει την καλή λειτουργία του Μητροπολιτικού Ι. Παρεκκλησίου Αγίας Βαρβάρας Χαλκίδος και του Ι. Ναού της Αγίας Σοφίας Ξηρόβρυσης Χαλκίδος.

2/12/2022
ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ Ι. ΝΑΟΥ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

Μετά την έναρξη και κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης-αναστήλωσης του Ιστορικού Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Πολιούχου Χαλκίδος, κατά τα προβλεπόμενα στην από 8/4/2022 Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος και της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, η Ενοριακή λειτουργία και το λατρευτικό πρόγραμμα θα συνεχίσει απρόσκοπτα, αλλά θα διαμορφώνεται ανάλογα με την πορεία του έργου και τις εποχικές συνθήκες.

 

Κατά την τρέχουσα χειμερινή περίοδο, οι καθημερινές Ιερές Ακολουθίες και Θείες Λειτουργίες θα τελούνται στο Ι. Παρεκκλήσιο Αγ. Φανουρίου (οδ. Σταμάτη και Ερωτοκρίτου γωνία) και στο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας (οδ. Βάκη 21 και Τζαβάρα γωνία), ενώ οι Ιερές Ακολουθίες των Κυριακών και των Μεγάλων Δεσποτικών και Θεομητορικών Εορτών θα τελούνται στην Κεντρική Αίθουσα του θρόνου των Γραφείων της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος (οδ. Βάκη 21) και στο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας (οδ. Βάκη 21 και Τζαβάρα γωνία).

 

Αναλυτικά, μπορείτε να ενημερώνεστε από το πρόγραμμα της Ενορίας, που αναρτάται στον πίνακα ανακοινώσεων του Πνευματικού Κέντρου (οδ. Βάκη 21 και Τζαβάρα γωνία) και στην ηλεκτρονική σελίδα της Ενορίας https://www.facebook.com/groups/57078007762/?mibextid=HsNCOg

 

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22210 25579 (7-11πμ).


29/11/2022
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΗΓΥΡΕΩΣ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνεται στο ευσεβές πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος ότι, το Σάββατο 3 και την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022, εορτή της αγίας ενδόξου μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, θα πανηγυρίσει, συν Θεώ, με λαμπρότητα το Μητροπολιτικό Ιερό Παρεκκλήσιο Αγ. Βαρβάρας Χαλκίδος, σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

 

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

7:30μ.μ. Προεόρτια ιερά αγρυπνία και ο αγιασμός της αρχής του μήνα.

 

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

5μ.μ. Εσπερινός και ιερά παράκληση προς την αγία Βαρβάρα.

 

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

5μ.μ. Εσπερινός και ιερά παράκληση προς την αγία Βαρβάρα.

 

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022

6:00 μ.μ. Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ' Αρτοκλασίας, προεξάρχοντος του Ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος, Αρχιμ. Τιμοθέου Μπαϊμπάκη.

 

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

7:00 π.μ. Ο πανηγυρικός Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Β΄ Γραμματέα της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και Ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος, Αρχιμ. Ιωάννου Καραμούζη.

 

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

5μ.μ. Εσπερινός και ιερά παράκληση προς την αγία Βαρβάρα.

 

Καλούνται οι ευλαβείς χριστιανοί μας, να προσέλθουν στην ιερά Πανήγυρη και να προσευχηθούν υπέρ εαυτών και αλλήλων στον Ιστορικό αυτό Ι. Ναό της Χαλκίδος.

25/11/2022
ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΚΩΦΩΝ

Γνωστοποιείται η συνέχιση της λειτουργίας των Σεμιναρίων Γνωριμίας με τον πολιτισμό των Κωφών, τα οποία πραγματοποιεί η Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος και κατά το εφετινό σχολικό έτος 2022 - 2023.

 

Τα Σεμινάρια θα γίνουν διαδικτυακά, δεδομένων των συνθηκών που ισχύουν λόγω της αποκλιμακούμενης αλλά συνεχιζόμενης πανδημίας.  Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν την εγγραφή τους ηλεκτρονικά από την Δευτέρα 21 Νοεμβρίου έως και την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022, πατώντας τον σύνδεσμο:  https://forms.gle/cvajmK41neQmeCUZ6 και συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους.

 

Τα μαθήματα θα αρχίσουν την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022 και θα γίνονται διαδικτυακά κάθε Κυριακή στις 6:30μ.μ.

 

Επιπλέον, θα επαναλειτουργήσουν, οι συναντήσεις των κωφών αδελφών μας, με Κατηχητικά μαθήματα, αλλά και την μεταξύ τους επικοινωνία, από την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 5:30 μ.μ. και κάθε Κυριακή, διαδικτυακά.

 

Υπεύθυνος σε όλη αυτή την προσπάθεια θα συνεχίσει να είναι ο Αρχιμ. Ιωάννης Καραμούζης, Ιεροκήρυξ και Β΄Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου, προς τον οποίο μπορείτε να απευθύνεσθε για οποιαδήποτε πληροφορία (τηλ. 22210.86662).


23/11/2022
ΠΟΛΥΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ (ΤΣΑΛΙΚΗ) ΤΟΥ ΕΝ ΕΥΒΟΙΑ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΠΟΥ ΑΣΚΗΤΕΥΣΕ

Φωτογραφίες:  Χρήστος Βασιλείου - Λάρισα

 

Με αισθήματα χαράς και ιεράς συγκινήσεως πραγματοποιήθηκε, το διήμερο 21 και 22 Νοεμβρίου 2022 στην Ιερά Μονή Οσίου Δαυΐδ του Γέροντος στις Ροβιές της Βορείου Ευβοίας, ο εορτασμός της ιεράς μνήμης του Οσίου και Θεοφόρου πατρός ημών Ιακώβου (Τσαλίκη) του νέου Ασκητού, ο οποίος διετέλεσε Κληρικός της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος και συγκεκριμένα Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής του Οσίου Δαυΐδ και αγάπησε πολύ το Θεό, αγωνιζόμενος το μαρτύριο της συνειδήσεως σε ολόκληρη την επίγεια ζωή του, αναπαύοντας πολλούς ανθρώπους ποικιλοτρόπως, πάλαι τε, όντας εν ζωή, και επ’ εσχάτων, διά των πρεσβειών του προς Κύριον και των θαυμάτων του.

 

Το απόγευμα της παραμονής, Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος υποδέχθηκε στην Ι. Μονή τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωρεών κ. Φιλόθεο-Αρχιγραμματέα της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο οποίος χοροστάτησε στον Μεγάλο Πανηγυρικό Εσπερινό, κήρυξε τον θείο λόγο, αναφερθείς στο «άμεμπτον του κατ’ εικόνα Θεού» το οποίο διατήρησε ο Όσιος Ιάκωβος κατά το πρότυπο της Υπεραγίας Θεοτόκου και κάλεσε τους πιστούς να αγωνισθούν, ώστε να διατηρήσουν αλώβητο αυτό το δώρο του Θεού στις δικές τους υπάρξεις.

 

Στην συνέχεια οι άγιοι αρχιερείς  συνέψαλλαν με τον Καθηγούμενο της Ι. Μονής, Αρχιμ. Γαβριήλ Εμμανουηλίδη, την Ι. Παράκληση προς τιμήν του Οσίου Ιακώβου και προεξήρχαν, Κλήρου και Λαού, στην ακολουθήσασα ιερά λιτανεία.

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις ιερές Ακολουθίες και το κήρυγμα του Θεοφιλεστάτου, επιλέγοντας τον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=Y3p8G0FLkNk

           

Κατά τη διάρκεια της νύκτας ετελέσθη Ιερά Αγρυπνία από τους αδελφούς και πατέρες της Ι. Μονής και άλλους Κληρικούς στο Ι. Παρεκκλήσιο του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, το οποίο ευρίσκεται στον εξωτερικό περίβολο της Ι. Μονής.

 

Κατά την κυριώνυμη ημέρα της πανηγύρεως, Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022, στον Όρθρο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος, ενώ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας κ. Σεραφείμ προεξήρχε στο τελεσθέν Αρχιερατικό Συλλείτουργο, με την συμμετοχή Κληρικών της Ι. Μητροπόλεως αλλά και παρεπιδήμων και κήρυξε τον θείο λόγο αναφερθείς στην οδό αγιασμού, που σημαίνεται και μέσα από σφάλματα που οι άγιοι διορθώνουν με την μετάνοια και την ταπείνωση και στην μετοχή στη χαρά του Κυρίου, που οι άγιοι οδηγούνται μέσα από τις πρόσκαιρες θλίψεις.

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ιερά ακολουθία του Όρθρου και την Αρχιερατική πανηγυρική Θεία Λειτουργία, επιλέγοντας τον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=cRZkKD0sJPg

 

Όλοι οι προσελθόντες και εκκλησιασθέντες προσκυνητές, μαζί με την ζωντανή παρουσία και χάρη των Αγίων Δαυΐδ και Ιακώβου, απήλαυσαν την ζεστή και αρχοντική φιλοξενία των σημερινών διαδόχων τους, των πατέρων της Ι. Μονής.

18/11/2022
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022, στο Συνεδριακό Μέγαρο της Αντιπεριφέρειας Ευβοίας στη Χαλκίδα (Χαϊνά 93), ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, προσκεκλημένος της Διευθύνσεως Α/βάθμιας Εκπαιδεύσεως Ευβοίας και του Διευθυντού αυτής κ. Κωνσταντίνου Ζημιανίτη, συμμετείχε ως εισηγητής, στην Ημερίδα με θέμα «Τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα, μέσα από τα Νέα Προγράμματα Σπουδών στο μάθημα των Θρησκευτικών Δημοτικού».

 

Η Ημερίδα άρχισε με το καλωσόρισμα των προσελθόντων και συμμετεχόντων από τον Διευθυντή κ. Κ. Ζημιανίτη, ο οποίος ευχαρίστησε και τους υποστηρικτές της πραγματοποιήσεως της Ημερίδας, μεταξύ των οποίων και η Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος.

 

Μετά τους χαιρετισμούς της Διευθύντριας Περιφερειακής Δ/νσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας κ. Ελένης Μπενιάτα, του Οργανωτικού Συντονιστή ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Στερεάς Ελλάδας κ. Χρίστου Μαρκαντώνη και του Εντεταλμένου συμβούλου Αθλητισμού και Παιδείας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Κωνσταντίνου Γαλάνη, ο Σεβασμιώτατος πραγματοποίησε την εισήγησή του με θέμα ««Δικαίωμα των παιδιών, η Θρησκευτική Αγωγή».

 

Επόμενοι εισηγητές ήταν ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδαγωγικών Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. κ. Αθανάσιος Στογιαννίδης και Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου (ΣΕΕ) Θεολόγων Στερεάς Ελλάδος, Δρ. Θεολογίας Α.Π.Θ. κ. Χαράλαμπος Ανδρεόπουλος.


Διατελέσαντες Μητροπολίτες
Χρυσόστομος Βέργης
Νικόλαος Σελέντης
Γρηγόριος Πλειαθός
Συνέσιος Φιλιππίδης
Χρύσανθος Προβατᾶς
Παντελεήμων Κριεζῆς
Εὐγένιος Δεπάστας
Χριστοφόρος Σταματιάδης
Καλλίνικος Καμπάνης
Νεόφυτος Ἀδάμ

Ενοριακά Εκκλησιαστικά Συσσίτια

Τράπεζα Τροφίμων και Ενδυμάτων

Κοινωνικό Ιατρείο - Φαρμακείο

Όσιος Ιωάννης ο Ρώσσος

Βιβλιοθήκη Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος