22210 60404 (5,6,7)
2024-05-01
ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ
2024-04-23
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΚΑΙΝΗΣΙΜΟ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 27/4-9/5/2024
2024-04-01
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΠΟΔΗΜΙΑΣ ΤΩΝ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ
2024-03-01
Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΣΕ ΝΕΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
2024-02-08
ΛΟΓΟΤΥΠΟ ΚΑΙ ΓΡΑΦΙΚΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΕΤΗΡΙΔΑΣ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΡΩΣΣΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ
2022-05-06
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΜΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΠΕΡΙ ΔΡΑΣΕΩΣ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΑΣΥΜΒΑΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ
2021-08-07
Ο ΟΣΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΡΩΣΟΣ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΛΕΓΕΙ
2021-05-11
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΝΕΟΣ ΤΥΠΟΣ ΛΗΞΙΑΡΧΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ
2021-03-17
ΠΕΡΙ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ...
2020-12-04
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΕΩΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ
2017-01-08
Ο ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ YOGA


ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ

Β. ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΓΑΜΟΥ

VII) ΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΓΑΜΟΥ

Συμβαίνει, κάποιες φορές, ένα ανδρόγυνο να χωρίζει κανονικά με διαζύγιο κι έπειτα από πολύ καιρό να επιθυμεί εκ νέου να ενωθεί. Τότε, φυσικά, δεν επαναλαμβάνεται το μυστήριο του Γάμου, γιατί πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο γάμος λύεται μόνο για τα ανθρώπινα δεδομένα, ενώ για τον Θεό ο γάμος παραμένει αναλλοίωτος αλλά σε μια μορφή ανενεργή, εξ αιτίας της αδιαλλαξίας και αμετανοησίας των ανθρώπων. Η Ορθόδοξη Εκκλησία για την περίπτωση αυτή τελεί μια ειδική Ακολουθία «επί ανασυστάσει γάμου διαζευχθέντων».

Για το τυπικό μέρος όμως της Aκολουθίας απαιτούνται κάποια απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία υποβάλλονται στην Ιερά Μητρόπολη:

α)   Αίτηση των εν διαστάσει συζύγων προς τον Σεβ. Μητροπολίτη, στην οποία ζητείται η χορήγηση επισκοπικής αδείας για τη τέλεση της «Ακολουθίας επί Ανασυστάσει Γάμου Διαζευχθέντων». Συντάσσεται ενώπιον του υπευθύνου του Γραφείου Γάμων της Ιεράς Μητροπόλεως.

β)   Διαζευκτήριο με την ένδειξη «Διά Γάμον» και των δύο εν διαστάσει συζύγων, εφόσον τα έχουν λάβει σε προηγούμενο χρόνο και μετά την έκδοση του διαζυγίου τους. Σε αντίθετη περίπτωση, εκδίδεται εκείνη τη στιγμή  από τον υπεύθυνο του Γραφείου Γάμων.

γ)    Πιστοποιητικό Οικογενειακής Καταστάσεως και των δύο εν διαστάσει συζύγων, στο οποίο να δηλώνεται η παρούσα κατάστασή τους (ότι, δηλαδή, τελούν εν διαζυγίω ή από ποιόν γάμο προσέρχονται, εάν φυσικά είχε προηγηθεί άλλος γάμος ή ακόμη και άλλο διαζύγιο μετά το πρώτο διαζύγιό τους).

δ)   Παράβολο των 18 €. Η προμήθειά του από το Δημόσιο Ταμείο (Δ.Ο.Υ.).

ε)    Αίτηση του Ιερέως, που πρόκειται να τελέσει την Ακολουθία «επί Ανασυστάσει Γάμου Διαζευχθέντων»,  προς τον Σεβ. Μητροπολίτη για τη χορήγηση της επισκοπικής αδείας.

Αφού λάβει την σχετική έγκριση ο Ιερέας από την οικεία Εκκλησιαστική του Αρχή, τότε, με πνευματική προετοιμασία που οφείλει να κάνει το ζεύγος διά του μυστηρίου της εξομολογήσεως, τελεί εν συνεχεί? τη σχετική Ακολουθία.

  Σημείωση: Έναντι της Πολιτείας η ανασύσταση γάμου λογίζεται ως ιερολόγηση γάμου και, επομένως, προσμετράται.


Επιμέλεια • Νυν Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως 

κ. Νικηφόρου Ευσταθίου