2023-11-10

Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΞΕΩΣ ΤΩΝ ΠΑΜΜΕΓΙΣΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ

Φωτογραφίες: Παρασκευή Σπυροπούλου, Δημήτριος Πετρογιάννης, Δημήτριος Ψαθέρης, Ανδρέας Ρούκο

 

Σε ολόκληρη την Εύβοια και στις Ιερές Μητροπόλεις της, Χαλκίδος και Καρυστίας, τιμήθηκαν με εκκλησιαστική λαμπρότητα οι εορτές της Συνάξεως των Παμμεγίστων Ταξιαρχών και του Αγίου Νεκταρίου, ο οποίος διηκόνησε ως Ιεροκήρυκας στην Εύβοια από το 1891έως το 1893.

 

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος την Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023 επισκέφθηκε τον Ενοριακό Ι. Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών Χαλκίδος, όπου χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό, πλαισιούμενος από πλειάδα Κληρικών της Πόλεως, ενώ κήρυξε τον θείο λόγο προς τους προσελθόντες πιστούς.

 

Ο Εσπερινός ολοκληρώθηκε με την πληθωρική συμμετοχή Κλήρου, Αρχών του τόπου και Λαού στη λιτάνευση της εφεστίου ιεράς εικόνος του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, την οποία είχαν κομίσει στη Χαλκίδα Μικρασιάτες πρόσφυγες.

 

Την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, συνοδευόμενος από τον τον Διάκ. Σταύρο Καλαφάτη, μετέβη στην Κύμη και ιδιαίτερα στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίων Ταξιαρχών, όπου συμμετείχε στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο των ονομαστηρίων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, συλλειτουργούντων και των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ειρηνουπόλεως κ. Νικάνδρου και Θεσσαλονίκης κ. Φιλοθέου, ενώ ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος κήρυξε τον θείο λόγο.

 

Το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος κύριος Χρυσόστομος μετέβη στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγ. Νεκταρίου Κανήθου Χαλκίδος, όπου χοροστάτησε στον Εσπερινό με τη συμμετοχή πολλών Κληρικών της πόλεως Χαλκίδος και εκ των γειτονικών Ιερών Μητροπόλεων και μεγάλου πλήθους πιστών, οι οποίοι προσήλθαν στην εορτή του λαοφιλούς Αγίου Νεκταρίου.

 

Μετά την Αρτοκλασία, ο Σεβασμιώτατος κήρυξε το θείο λόγο και εμπνευσμένος από το δίδαγμα και το παράδειγμα του Αγ. Νεκταρίου ομίλησε περί της παρακαταθήκης του διδακτικού έργου του Αγίου, διά του κηρύγματος και του παραδείγματος.

 

Αμέσως μετά την απόλυση ακολούθησε η καθιερωμένη λιτανεία, ανά τας οδούς της Ενορίας.

 

Την επομένη ημέρα, Πέμπτη 9 Νοεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη στη Θεία Λειτουργία, με συλλειτουργούς πολλούς Κληρικούς της Χαλκίδος.

 

Τον θείο λόγο κήρυξε ο εορτάζων αρχιμ. Νεκτάριος Ευγενικός-ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως.

 

Όλες οι ιερές ακολουθίες μεταδόθηκαν ζωντανά από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως «Άγιος Τιμόθεος Ευρίπου» (97,7fm).