2024-03-26

Ο ΔΙΠΛΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

Φωτογραφίες: Ανδρέας Ρούκο, Ελευθέριος Τσούβαλης, Γεώργιος Αγγέλου.

 

Με την πρέπουσα επισημότητα εορτάστηκε, κατά το διήμερο 24 και 25 Μαρτίου 2024, η μεγάλη Θεομητορική εορτή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου και η Εθνική Εορτή της Επαναστάσεως του 1821 στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος.

 

Την Κυριακή 24 Μαρτίου το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος μετέβη στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κανήθου Χαλκίδος, όπου χοροστάτησε και κήρυξε τον θείο λόγο προς τους εκκλησιασθέντες πιστούς, κατά τον Πανηγυρικό Εσπερινό, συμμετεχόντων των αρχιμ. Νεκταρίου Ευγενικού-ιεροκήρυκος, Θεοφυλάκτου Τσαγκάρη-προϊσταμένου της πανηγυριζούσης Ενορίας και Αρχιερατικού επιτρόπου Χαλκίδος και Αιμιλιανού Χρήστου-προϊσταμένου του Μητροπολιτικού Ι. Ν. Αγ. Δημητρίου Χαλκίδος, των πρωτοπρεσβ. Ευαγγέλου Γαλάνη-δευτερεύοντος εφημερίου του εορτάζοντος Ι. Ναού, Γεωργίου Χαρίση-εκ της Ι. Μητροπόλεως Καρυστίας, του ιερομον. Ειρηναίου Σταμέλου, των πρεσβ. Χρυσοστόμου Τσούβαλη-εφημερίου της Ενορίας Αφρατίου, Νικολάου Καλαφάτη-τριτεύοντος εφημερίου της πανηγυριζούσης Ενόριας, Ιωάννου Πρέντζα-εκ της Ι. Μητροπόλεως Θηβών και του αρχιδιακ. Σταύρου Καλαφάτη.

 

Το πρωί της Δευτέρας 25 Μαρτίου 2024, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος μετέβη στον Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Κανήθου, επίσης, όπου χοροστάτησε κατά την διάρκεια της ι. ακολουθίας του Όρθρου και στη συνέχεια ετέλεσε την Θεία Λειτουργία, πλαισιούμενος από τους αρχιμ. Νεκτάριο Ευγενικό, ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο, Θεοφύλακτο Τσαγκάρη, Μεθόδιο Φουντούλη-εφημέριο του Ι. Προσκυνήματος Παναγίας Φανερωμένης Ν. Αρτάκης, Θεοφύλακτο Τσαγκάρη, τους πρωτοπρεσβ. Θεόδωρο Πάζιο- αφυπηρετήσαντα εφημέριο του εορτάζοντος Ι. Ναού, Ευάγγελο Γαλάνη, τον πρεσβ. Νικόλαο Καλαφάτη και τον αρχιδιάκ. Σταύρο Καλαφάτη.

 

Μετά την Θεία Λειτουργία, ο Σεβασμιώτατος μετέβη στον Ι. Ναό του Αγίου Νικολάου Χαλκίδος, όπου προεξήρχε, ενώπιον των Αρχών του Τόπου και του Λαού, στην Δοξολογία για την Εθνική Εορτή, στην Επιμνημόσυνη Δέηση στο Ηρώον και εν συνεχεία παρακολούθησε την μαθητική και στρατιωτική παρέλαση στην Παραλία Χαλκίδος, κατά την οποία, με μεγάλη συγκίνηση, ο Πανευβοϊκός Σύλλογος Καππαδοκών ο "Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος"  έδωσε το "παρών" φέροντας επετειακό λάβαρο με το λογότυπο της εκατονταετηρίδας μετά την έλευση του ιερού λειψάνου του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου και των Καππαδοκών στην Εύβοια (1924-2024).

 

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος αφήχθη στον Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Κανήθου και προεξήρχε στην Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος της Ευαγγελιστρίας Θεομήτορος, στους δρόμους της συνοικίας Κανήθου, με συλλιτανευτές τους αρχιμ. Χριστόδουλο Μάνια-εφημέριο της Ενορίας αγ. Νεκταρίου Χαλκίδος, Συμεών Ηλιοδρομίτη-προϊστάμενο του Ενοριακού Ι. Ν. αγ. Παρασκευής πολιούχου Χαλκίδος, Δαμασκηνό Παπακωνσταντίνου-εφημέριο του Ι. Ναού Ευβοέων αγίων Χαλκίδος, Ευγένιο Τσάλλα-δευτερεύοντα εφημέριο του Ενοριακού Ι. Ν. αγ. 12 Αποστόλων Ν. Αρτάκης, τον πρωτοπρεσβ. Ευάγγελο Γαλάνη, τον οικον. Αναστάσιο Χρήστου-προϊστάμενο του Ενοριακού Ι. Ν. Τιμίου Προδρόμου Χαλκίδος τους πρεσβ. Πέτρο Βλάχο-εφημέριος της Ενορίας αγ. Τρύφωνος Ν. Λαμψάκου, Χρυσόστομο Τσούβαλη, τον αρχιδιάκ. Σταύρο Καλαφάτη και δεκάδες ευλαβών ενοριτών και προσκυνητών, με προεξάρχοντες τα παιδιά και τους νέους που απάρτιζαν τμήματα σχολικών μονάδων, ομίλους με παραδοσιακές ενδυμασίες, το σύνολο των ιεροπαίδων και τις χορωδίες των ιεροψαλτών.

 

Στην συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην Ακολουθία του μεθεορτίου Εσπερινού, στο τέλος του οποίο, συνεχάρη τον δραστήριο προϊστάμενο της Ενορίας αρχιμ. Θεοφύλακτο Τσαγκάρη, τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, τους ιεροψάλτες κ. Γεώργιο Γερογιάννη και κ. Στυλιανό Καραβά και όλους τους συνεργάτες και εθελοντές της Ενορίας για την διοργάνωση της Πανηγύρεως.