22210 60404 (5,6,7)
2022-12-09
Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΧΤΥΠΑΕΙ, Σ’ ΕΚΕΙΝΟΝ ΑΝΟΙΓΕΙΣ
2022-05-06
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΜΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΠΕΡΙ ΔΡΑΣΕΩΣ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΑΣΥΜΒΑΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ
2021-08-07
Ο ΟΣΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΡΩΣΟΣ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΛΕΓΕΙ
2021-08-05
ΣΥΛΛΟΓΙΣΜΟΙ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΑΠΟΚΑΪΔΙΑ...
2021-05-11
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΝΕΟΣ ΤΥΠΟΣ ΛΗΞΙΑΡΧΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ
2021-04-12
ΕΞΕΔΟΘΗ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΕΠΕΤΕΙΑΚΟΣ ΤΟΜΟΣ ΜΕ ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ
2021-03-17
ΠΕΡΙ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ...
2021-02-04
ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΑΝ ΔΥΟ ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΕΡΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΟΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΡΩΣΣΟΥ
2020-12-04
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΕΩΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ
2020-11-27
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΟΣ
2020-11-26
ΕΞΕΔΟΘΗ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΤΟ ΕΥΒΟΪΚΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙΟ «ΔΕΟΣ ΚΑΙ ΙΚΕΣΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ»
2017-07-27
ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΩΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ ΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΟΣ ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
2017-01-08
Ο ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ YOGA
1899-12-30
12/30/1899
1899-12-30
12/30/1899
1899-12-30
12/30/1899
1899-12-30
12/30/1899
1899-12-30
12/30/1899
1899-12-30
12/30/1899
1899-12-30
12/30/1899


Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΧΤΥΠΑΕΙ, Σ’ ΕΚΕΙΝΟΝ ΑΝΟΙΓΕΙΣ
περισότερα...
Σᾶς εὐχαριστοῦμε θερμά γιά τήν ἐπίσκεψή Σας στήν ἱστοσελίδα τῆς Ἱερᾶς μας Μητροπόλεως καί μέ χαρά καί τιμή Σᾶς καλωσορίζουμε. Εὐγνωμονοῦμε τό Θεό, γιατί, ἀνάμεσα στίς ἀναρίθμητες εὐεργεσίες Του, μᾶς χάρισε καί αὐτό τόν τρόπο τῆς ἐπικοινωνίας.
Παρουσιάζοντας τή Μητρόπολή μας στίς ἠλεκτρονικές σελίδες δοξολογοῦμε Ἐκεῖνον, πού δίδει πνοή καί ζωή καί τά πάντα καί ποιεῖ μεγάλα καί θαυμαστά διά τῶν εὐτελῶν δούλων Του. Ἡ ὑπό τόν τίτλο «ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ» τοπική μας Ἐκκλησία εἶναι κοσμημένη μέ πάμπολλες φυσικές καί πνευματικές ὀμορφιές, Ἱερούς Ναούς, Ἅγια Προσκυνήματα, Ἱερά Λείψανα -μεταξύ τῶν ὁποίων τό ἄφθαρτο σκήνωμα τοῦ Ὁσίου Ἰωάννου τοῦ Ρώσου-, ἱστορικά Μοναστήρια, εὐαγῆ Ἱδρύματα καί μέ εὐσεβεῖς καί φιλόθεους κατοίκους. Γράφοντας αὐτές τίς γραμμές, δίπλα στόν πανάρχαιο καί Ἱστορικό Ἱερό Ναό τῆς Πολιούχου μας Ἁγίας Παρασκευῆς καί στόν καταγάλανο πορθμό τοῦ Εὐρίπου, μέ τίς «ἀκατάληπτες παλίρροιες» (Καισάριος Δαπόντες) Σᾶς εὐχόμαστε νά ἔχετε τήν Ἄνωθεν ἐπίσκεψη καί τή δρόσο τοῦ Ἁγίου Πνεύματος στήν καρδιά Σας καί παρακαλοῦμε νά εὔχεσθε νά ἐπιβλέπει στοργικά ὁ Θεός ἐπί τήν Ἄμπελον ταύτην. + ὁ Χαλκίδος Χρυσόστομος

Ραδιοφωνικός Σταθμός Ι.Μ. Χαλκίδος


5/12/2023
ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΚΟΥΡΑ ΝΕΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ

Φωτογραφίες: Παρασκευή Σπυροπούλου, Ανδρέας Ρούκο

 

Το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023, το πρωί, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος μετέβη στον Ενοριακό Ι. Ναό Αγίας Παρασκευής Μηλεών Ιστιαίας, όπου, συμπαραστατούμενος από Ιερείς της περιοχής και τον Διάκονό του τέλεσε την νεκρώσιμη ακολουθία της κηδείας του μακαριστού Σταυροφόρου-Οικονόμου π. Ιωάννου Παπαδημητρίου, κοιμηθέντος την προηγουμένη και επί τεσσαράκοντα τέσσερα έτη διατελέσαντος Εφημερίου της Ενορίας Μηλεών.

 

Ο αοίδημος π. Ιωάννης γεννήθηκε το 1942 στις Μηλιές Ιστιαίας. Μετά την περάτωση των εγκυκλίων σπουδών, φοίτησε στην Εκκλησιαστική Σχολή Ιερατικής Μορφώσεως της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος. Νυμφεύθηκε την εκλεκτή πρεσβυτέρα του, Κωνσταντινιά, με την οποία απέκτησαν πέντε τέκνα. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1979 και Πρεσβύτερος στις 18 Ιανουαρίου του ιδίου έτους, υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου (Βέργη). Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος, τιμώντας την πάντοτε εύορκη διακονία του και την ανύστακτη μέριμνά του υπέρ των μελών της Ενορίας του, του απένειμε το οφφίκιο του Οικονόμου στις 17 Αυγούστου 2008 και του Σταυροφόρου στις 14 Σεπτεμβρίου 2021.

 

Αμέσως μετά, ο Σεβασμιώτατος αναχώρησε για την Χαλκίδα και το απόγευμα μετέβη στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου «ΑΡΜΑ» Φύλλων, όπου ετελέσθη ο αναστάσιμος Εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Σκοπέλου κ. Νικοδήμου και εν συνεχεία αμφότεροι οι Αρχιερείς πραγματοποίησαν τη μοναχική κουρά του δοκίμου Μοναχού της Ι. Μονής, στον οποίο εδόθη το όνομα Ειρηναίος, προς τιμήν του Αγίου Ιερομάρτυρος Ειρηναίου (23 Αυγούστου).

 

Ο Σεβασμιώτατος, στην διδακτική ομιλία του προς την νέο Μοναχό, ανέφερε ότι, με παράδειγμα τον Ιησού Χριστό μας, ο οποίος ανάμεσα στους μαθητές του είχε και έγγαμους και άγαμους Αποστόλους και οι Επίσκοποι της Εκκλησίας έχουν ανάμεσα στους κληρικούς τους, ιερομόναχους, μοναχούς και έγγαμους Πρεσβυτέρους και Διακόνους. Ο Θεός ευλόγησε το μέγα μυστήριο του γάμου, όμως ευλόγησε και τον ασκητικό και μοναχικό βίο παρθενίας, εφόσον, όπως και η ιεροσύνη, είναι πράγματι ένας γάμος με τον νυμφίο Ιησού Χριστό, με τον Οποίο ο Μοναχός ξυπνά και κοιμάται, με το βλέμμα και τη σκέψη του στραμμένα προς Αυτόν, αδιάκοπα και αγόγγυστα.

 

Ο νέος Μοναχός π. Ειρηναίος (Σταμέλος) γεννήθηκε το 1999 και περάτωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στην γενέτειρά του, Χαλκίδα. Εισήχθη στην Πατριαρχική Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης, από την οποία αποφοίτησε με βαθμό «άριστα». Έχει περατώσει την στρατιωτική του θητεία, ως στρατιώτης τεθωρακισμένων, λαμβάνοντας τον τιμητικό βαθμό του Υποδεκανέα. Τυγχάνει πνευματικό τέκνο του Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου Αρχιμ. Ιωάννου Καραμούζη, και προ ικανού χρόνου ενεγράφη, ως δόκιμος στην Ι. Μονή ΑΡΜΑ. Συν Θεώ, την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023 πρόκειται να χειροτονηθεί Διάκονος στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος.

 

Την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023, το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον πανηγυρικό Εσπερινό του Ι. Μητροπολιτικού Παρεκκλησίου Αγ. Βαρβάρας Χαλκίδος, όπου, την παραμονή και ανήμερα συνέρρευσαν εκατοντάδες πιστοί να προσκυνήσουν την χάρη της Αγίας και να της προσφέρουν τιμητικά λιβάνι και κερί, όπως προβλέπει παλαιό τοπικό έθιμο.

 

Λίγο πριν την απόλυση του Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε και συνεχάρη του εθελοντές εργάτες της καλής διοργάνωσης και διεξαγωγής της πανηγύρεως και ευχήθηκε πατρικά σε όσες και όσους εορτάζουν.

 

3/12/2023
ΕΡΑΝΟΣ ΑΓΑΠΗΣ 2023

Όπως κάθε χρόνο, λίγο πριν την Εορτή των Χριστουγέννων, κατά την οποία εορτάζουμε την εκούσια πτωχεία του Θεού υπέρ της σωτηρίας του κόσμου και του ανθρώπου, έτσι και φέτος η διεξαγωγή του Εράνου της Αγάπης της Τοπικής μας Εκκλησίας, είναι μια υπενθύμιση της ανάγκης της εθελούσιας φιλάνθρωπης πτωχεύσεως κάθε χριστιανού, για τις ανάγκες όλων των ενδεών και πασχόντων αδελφών μας.

 

Ο Έρανος θα πραγματοποιηθεί από 10 έως 16 Δεκεμβρίου 2023 και τα συνεργεία των εθελοντών στα έργα της αγάπης της Τοπικής μας Εκκλησίας θα περάσουν από όλα τα σπίτια και τα καταστήματα για να ζητήσουν όχι για τους ίδιους, αλλά για τους πτωχούς αδελφούς μας.

 

Για τον σωστό συντονισμό του Εράνου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος εξαπέστειλε την υπ’ αριθμόν 141 Εγκύκλιό του, η οποία θα διαβαστεί στις Ενορίες τις Κυριακές 3 και 10 Δεκεμβρίου 2023 και κατά την εορτή του αγίου Νικολάου, ενώ παράλληλα πραγματοποίησε την προηγούμενη Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου κληρικολαϊκές Συνάξεις στη Χαλκίδα και, ταυτόχρονα, στα Ψαχνά, στο Μαντούδι και στην Ιστιαία, όπου έδωσε τον καθιερωμένο οικονομικό απολογισμό του φιλανθρωπικού έργου και να τους παράσχει τις απαραίτητες κατευθύνσεις για την διεξαγωγή του Εράνου.

 

Ενημερώνουμε ότι μόνο το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, με τη βοήθεια όλων των χριστιανών διέθεσε από την 1 Νοεμβρίου 2022 έως και τις 30 Νοεμβρίου 2023, ποσό της τάξεως των 351.440,35 € για το φιλανθρωπικό της έργο.

 

Η προσφορά και ενίσχυση υπέρ των αναγκεμένων πλησίον δεν είναι ένα ετήσιο έθιμο των χριστιανών, αλλά η καθημερινή τους φροντίδα για την καλλιέργεια της ελεημοσύνης. Πάντοτε υπάρχουν πιο φτωχοί από εμάς, αλλά και γιατί ως Τοπική Εκκλησία έχουμε καθαρό πρόσωπο και καθαρά χέρια, τολμούμε και ζητούμε όχι για εμάς, αλλά γι’ αυτούς τους πτωχούς και ανήμπορους αδελφούς μας, οι οποίοι βρίσκουν κουράγιο, απαντοχή και σημαντική βοήθεια στην πάντοτε φιλόξενη, φιλάνθρωπη και ζεστή αγκαλιά της Τοπικής μας Εκκλησίας.


2/12/2023
ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟ 30ο ΙΕΡΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΗΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ

Την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στον Ι. Ναό Ευαγγελισμού της
Θεοτόκου Κανήθου Χαλκίδος το 30ο Ιερατικό Συνέδριο των Κληρικών της Ιεράς
Μητροπόλεως Χαλκίδος, υπό την Προεδρία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας,
Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου, με γενικό
θέμα: «Η καθημερινή ποιμαντική».
Οι εκατόν τριάντα τέσσερις παρόντες Σύνεδροι, Ιερείς και Διάκονοι, συνεζήτησαν και το
θέμα της φημολογούμενης καταργήσεως του Εφετείου Ευβοίας και επ’ αυτού εξεδόθη
το παρακάτω ψήφισμα:
«Προσυπογράφουμε το κοινό ψήφισμα φορέων του Νομού Ευβοίας, σχετικά με την
φημολογούμενη κατάργηση του Εφετείου Ευβοίας, ως αυτοτελούς Εφετείου και
προτρέπουμε και παρακαλούμε τους αρμοδίους να μην υλοποιήσουν αυτόν τον
σχεδιασμό, ο οποίος θα προσθέσει ένα ακόμη οδυνηρό πλήγμα στην πολύπαθη
Εύβοια, την διαχρονικώς και υπό πολλών παραθεωρημένη».

2/12/2023
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΗΓΥΡΕΩΣ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

1/12/2023
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΗΓΥΡΕΩΣ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

Από τις 29 Νοεμβρίου 2023, ήδη, άρχισαν οι εορταστικές λατρευτικές εκδηλώσεις επ’ ευκαιρία του πανηγυρισμού του Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας Χαλκίδος. Από αύριο μέχρι και την κυριώνυμη ημέρα της εορτής (4-12-2023) το εορταστικό-λατρευτικό πρόγραμμα έχει ως εξής:

 

 Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023

7 π.μ. Όρθρος καί Θεία Λειτουργία, στή μνήμη του οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου.

?

5 μ.μ. Αναστάσιμος εσπερινός καί παράκληση στήν Αγία Βαρβάρα.

 

Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023

7 π.μ. Αναστάσιμος όρθρος καί Θεία Λειτουργία.

?

6 μ.μ. Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής της Αγίας Βαρβάρας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ.

 

Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023

7 π.µ. Όρθρος καί πανηγυρική Θεία Λειτουργία στή μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας.

?

5 µ.µ. Εσπερινός καί παράκληση στην Αγία Βαρβάρα.

 

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ ΘΑ ΕΚΤΙΘΕΤΑΙ ΓΙΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΑΠΟΤΜΗΜΑ ΙΕΡΟΥ ΛΕΙΨΑΝΟΥ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ

1/12/2023
«ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΞΑΝΑΒΡΕΘΟΥΜΕ» ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΟΥ ΣΤΗΡΙΞΕΩΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

29/11/2023
ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΟ 30ο ΙΕΡΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

Την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στον Ι. Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κανήθου Χαλκίδος, το 30ο Ιερατικό Συνέδριο των Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, υπό την Προεδρία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου, με γενικό θέμα: «Η καθημερινή ποιμαντική».

 

Το πρωί ετελέσθη η Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος κατά τον Όρθρο και προεξάρχοντος της Θείας Ευχαριστίας του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Σκοπέλου κ. Νικοδήμου, συλλειτουργούντων του Αρχιμ. Νεκταρίου Ευγενικού-ιεροκήρυκος, των Πρωτοπρεσβ. Νικολάου Δανέλη-Εφημερίου του Ι. Ν. Αγ. Νικολάου Ψαχνών και Αρχιερατικού Επιτρόπου Μεσσαπίων, Χαραλάμπους Ραμαντανάκη-Εφημερίου του Ι. Ν. Παναγίας Παραβουνιώτισσας Ερετρίας, του Πρεσβ. Νικολάου Καλαφάτη-τριτεύοντος Εφημερίου του Ι. Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κανήθου Χαλκίδος, των Διακ. Σταύρου Καλαφάτη και Χρήστου Ραμαντανάκη, ενώ έψαλλαν χοροί αποτελούμενοι από Ιερείς υπό την διεύθυνση των Καθηγητών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Πρωτοπρεσβ. Αναργύρου Στουραΐτη και Οικον. Νικολάου Μάρκου. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ετελέσθη μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των κοιμηθέντων κατά το τρέχον έτος Ιερέων Ιακώβου Φραγκιαδάκη, Δημητρίου Κουτσουρού, Ιωάννου Παπαβασιλείου, Γεωργίου Παπαχαραλάμπους και Νικολάου Πατουλιά.

 

Μετά το πρωινό κέρασμα και πρόγευμα, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος καλωσόρισε τους Κληρικούς του, αναφέρθηκε στα γεγονότα που χαροποίησαν την ιερατική οικογένεια της τοπικής μας Εκκλησίας, όπως την εκλογή από την Ιερά Σύνοδο του μέχρι πρότινος Αρχιγραμματέως της, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωρεών κ. Φιλοθέου, σε Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης και την ενθρόνισή του, την εκλογή και χειροτονία του Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεώς μας σε Επίσκοπο Σκοπέλου και την ανύψωση του Ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος, Αρχιμ. Ιωάννου Καραμούζη, σε Αρχιγραμματέα της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

 

Αμέσως μετά, έλαβε τον λόγο ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σκοπέλου κ. Νικόδημος, ο οποίος ανέπτυξε εισήγηση με θέμα: «Η καθημερινή ποιμαντική», κατά την οποία ανέλυσε διεξοδικά την ανάπτυξη ουσιαστικής σχέσης του Εφημερίου με τους ενορίτες του, με γνώμονα όχι την κοσμική κοινωνική διασύνδεση, αλλά με θεμελιώδες τρίπτυχο την έκφραση ότι ο Εφημέριος συντρέχει και εκφράζει τη του Επισκόπου γνώμη, ότι είναι ο υπηρέτης των τελουμένων ιερών Μυστηρίων και δι’ αυτών εισάγει τους πιστούς στην εσχατολογική σχέση τους με τον Χριστό.

 

Έπειτα ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος συνεχάρη και ευχαρίστησε τον Θεοφιλέστατο άγιο Σκοπέλου, για την εισήγησή του και ανέπτυξε, μέσα από την ενημέρωση των Κληρικών του επί διοικητικών θεμάτων, ενδεχόμενα παραδείγματα εφαρμογής τους στην καθημερινή ποιμαντική. Κατόπιν, ακολούθησε γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος.

 

Αμέσως μετά και ύστερα από ερωτήματα των εκατόν τριάντα τεσσάρων παρόντων Συνέδρων, Ιερέων και Διακόνων, επί τρεχόντων ζητημάτων αφορόντων τον τόπο μας και την Πατρίδα μας, για τα οποία ζητείται η θέση της Εκκλησίας, ακολούθησε γόνιμος διάλογος και ομοφώνων απεφασίσθησαν τα εξής:

 

Α) Είναι ανάγκη όλοι μας να στηρίξουμε ηθικά και υλικά τον ιερό θεσμό της Οικογένειας. Ιδιαίτερα όσοι έχουν θέσεις ευθύνης και νομοθετούν. Δεν πρέπει να λησμονείται, να περιφρονείται και να ανατρέπεται η παράδοση αιώνων, που θέλει τον πατέρα, την μητέρα και τα παιδιά ενωμένους με τον ιερό δεσμό της αγάπης. Είναι θλιβερό ότι σήμερα αυξάνονται αλματωδώς τα διαζύγια και ο αριθμός των εκτρώσεων, πολλαπλασιάζονται τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και βέβαια, σε καμία περίπτωση, δεν επιτρέπεται να υποτιμάται η γυναίκα χρησιμοποιούμενη εγωιστικά, ως αντικείμενο, για την περιστασιακή και κατά παραγγελία παροχή υπηρεσιών και την απόκτηση τέκνων. Τα παιδιά, εξάλλου, για την φυσιολογική τους ανάπτυξη, έχουν ανάγκη σε μια οικογένεια να έχουν πρότυπα και από τα δύο φύλα, δηλαδή του άντρα και της γυναίκας, του πατέρα και της μητέρας.

 

Β) Προσυπογράφουμε το κοινό ψήφισμα φορέων του Νομού Ευβοίας, σχετικά με την φημολογούμενη κατάργηση του Εφετείου Ευβοίας, ως αυτοτελούς Εφετείου και προτρέπουμε, παρακαλούμε τους αρμοδίους να μην υλοποιήσουν αυτόν τον σχεδιασμό, ο οποίος θα προσθέσει ένα ακόμη οδυνηρό πλήγμα στην πολύπαθη Εύβοια, την διαχρονικώς και υπό πολλών παραθεωρημένη.

 

Γ) Διαφωνούμε, για λόγους ουσιαστικούς και γνωστούς σε όλους, συντασσόμενοι και εκφράζοντας το ποίμνιο μας, στη φημολογούμενη τοποθέτηση ανεμογεννητριών στο μοναδικό δάσος που απέμεινε, στην περιοχή του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων και σε περιοχή που έχει χαρακτηρισθεί εντός του δικτύου natura 2000.

 

Μετά την λήξη των εργασιών παρετέθη τράπεζα σε όλους τους Ιερείς στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού, την οποία είχαν προετοιμάσει οι γνωστοί για την αρχοντική φιλοξενία τους Αρχιμ. Θεοφύλακτος Τσαγκάρης - Προϊστάμενος του Ι. Ναού και οι συνεργάτιδες και συνεργάτες της Ενορίας.

 

Κατά την διάρκεια του γεύματος ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος εξέφρασε την ικανοποίησή του, γιατί το Συνέδριο αυτό υπήρξε αφορμή εκ νέου και περαιτέρω συναναστροφής και επικοινωνίας, ενώ όλοι οι κληρικοί εξέφρασαν τη χαρά τους γι’ αυτό και εδόξασαν τον Θεό, που συνήγαγε άπαντες και πάλι επί τω αυτώ.

 

28/11/2023
ΠΡΟΕΟΡΤΙΑ ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΣΤΟΝ Ι. Ν. ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

Εν όψει της εορτής της προσφιλούς στον Χαλκιδαϊκό λαό Αγίας Βαρβάρας, γνωστοποιείται ότι στον ομώνυμο Ιερό Ναό της στην πόλη της Χαλκίδας (οδ. Ισαίου και Τραπεζουντίου) πρόκειται να τελεσθεί προεόρτια ιερά αγρυπνία, την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023, στις 8μ.μ. επί τη μνήμη του Αγίου ενδόξου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου.


Διατελέσαντες Μητροπολίτες
Χρυσόστομος Βέργης
Νικόλαος Σελέντης
Γρηγόριος Πλειαθός
Συνέσιος Φιλιππίδης
Χρύσανθος Προβατᾶς
Παντελεήμων Κριεζῆς
Εὐγένιος Δεπάστας
Χριστοφόρος Σταματιάδης
Καλλίνικος Καμπάνης
Νεόφυτος Ἀδάμ

Ενοριακά Εκκλησιαστικά Συσσίτια

Τράπεζα Τροφίμων και Ενδυμάτων

Κοινωνικό Ιατρείο - Φαρμακείο

Όσιος Ιωάννης ο Ρώσσος

Βιβλιοθήκη Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος