22210 60404 (5,6,7)
2024-03-01
Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΣΕ ΝΕΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
2024-02-08
ΛΟΓΟΤΥΠΟ ΚΑΙ ΓΡΑΦΙΚΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΕΤΗΡΙΔΑΣ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΡΩΣΣΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ
2022-05-06
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΜΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΠΕΡΙ ΔΡΑΣΕΩΣ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΑΣΥΜΒΑΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ
2021-08-07
Ο ΟΣΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΡΩΣΟΣ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΛΕΓΕΙ
2021-05-11
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΝΕΟΣ ΤΥΠΟΣ ΛΗΞΙΑΡΧΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ
2021-03-17
ΠΕΡΙ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ...
2020-12-04
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΕΩΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ
2017-01-08
Ο ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ YOGA


Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΧΤΥΠΑΕΙ, Σ’ ΕΚΕΙΝΟΝ ΑΝΟΙΓΕΙΣ
περισότερα...
Σᾶς εὐχαριστοῦμε θερμά γιά τήν ἐπίσκεψή Σας στήν ἱστοσελίδα τῆς Ἱερᾶς μας Μητροπόλεως καί μέ χαρά καί τιμή Σᾶς καλωσορίζουμε. Εὐγνωμονοῦμε τό Θεό, γιατί, ἀνάμεσα στίς ἀναρίθμητες εὐεργεσίες Του, μᾶς χάρισε καί αὐτό τόν τρόπο τῆς ἐπικοινωνίας.
Παρουσιάζοντας τή Μητρόπολή μας στίς ἠλεκτρονικές σελίδες δοξολογοῦμε Ἐκεῖνον, πού δίδει πνοή καί ζωή καί τά πάντα καί ποιεῖ μεγάλα καί θαυμαστά διά τῶν εὐτελῶν δούλων Του. Ἡ ὑπό τόν τίτλο «ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ» τοπική μας Ἐκκλησία εἶναι κοσμημένη μέ πάμπολλες φυσικές καί πνευματικές ὀμορφιές, Ἱερούς Ναούς, Ἅγια Προσκυνήματα, Ἱερά Λείψανα -μεταξύ τῶν ὁποίων τό ἄφθαρτο σκήνωμα τοῦ Ὁσίου Ἰωάννου τοῦ Ρώσου-, ἱστορικά Μοναστήρια, εὐαγῆ Ἱδρύματα καί μέ εὐσεβεῖς καί φιλόθεους κατοίκους. Γράφοντας αὐτές τίς γραμμές, δίπλα στόν πανάρχαιο καί Ἱστορικό Ἱερό Ναό τῆς Πολιούχου μας Ἁγίας Παρασκευῆς καί στόν καταγάλανο πορθμό τοῦ Εὐρίπου, μέ τίς «ἀκατάληπτες παλίρροιες» (Καισάριος Δαπόντες) Σᾶς εὐχόμαστε νά ἔχετε τήν Ἄνωθεν ἐπίσκεψη καί τή δρόσο τοῦ Ἁγίου Πνεύματος στήν καρδιά Σας καί παρακαλοῦμε νά εὔχεσθε νά ἐπιβλέπει στοργικά ὁ Θεός ἐπί τήν Ἄμπελον ταύτην. + ὁ Χαλκίδος Χρυσόστομος

Ραδιοφωνικός Σταθμός Ι.Μ. Χαλκίδος

2/3/2024
ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΔΙΑΚΟΝΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

Φωτογραφίες: Παρασκευή Σπυροπούλου, Δημήτριος Πετρογιάννης

 

Στον κατάμεστο Ιερό Ναό αγίου Ανδρέου Μαλακώντα Χαλκίδος, το πρωί του Σαββάτου 2 Μαρτίου 2024, συλλειτούργησαν ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος και Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σκοπέλου κ. Νικόδημος, ο οποίος χοροστάτησε στον Όρθρο.

 

Συλλειτουργοί των Αρχιερέων ήταν οι αρχιμ. Τιμόθεος Μπαϊμπάκης-ιεροκήρυκας, Θεαγένης Κόλλιας-εφημέριος της Ενορίας Παναγίας Ελεούσης Μαλακώντα, οι πρωτοπρεσβ. Γεώργιος Πολυκαρπίδης-εφημέριος της Ενορίας αγ. Δημητρίου Χαλκίδος, Θεοφάνης Παπαγεωργίου-εφημέριος της Ενορίας αγ. Νικολάου Ερετρίας, ο πρεσβ. Ανέστης Τοπούζης εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος, οι διάκ. Σταύρος Καλαφάτης, Χρήστος Ραμαντανάκης και Ειρηναίος Σταμέλος, ενώ συνευχόμενοι παρέστησαν ο αρχιμ. Νεκτάριος Ευγενικός-ιεροκήρυκας και ο πρωτοπρεσβ. Χαράλαμπος Ραμαντανάκης-Εφημέριος της Ενορίας Παναγίας Παραβουνιώτισσας Ερετρίας.

 

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Θεοφιλέστατος κ. Νικόδημος, τη παραχωρήσει του Σεβασμιωτάτου κ. Χρυσοστόμου, χειροτόνησε σε διάκονο τον κ. Ζήση-Ιωάννη Φουρμούζη, έγγαμο και πτυχιούχο θεολόγο του Πανεπιστημίου Euraka της Ελβετίας.

 

Ο Σεβασμιώτατος, μετά τη συγκινητική προσλαλιά του χειροτονούμενου, αναφέρθηκε στην αποστολή και το μαρτύριο του αγίου Ανδρέα και τον, κατά μίμηση του Αποστόλου, βίο του αγίου Νικολάου του Πλανά, ο οποίος υπήρξε ο κατεξοχήν λειτουργικός και υποδειγματικός ιερέας της εποχής του, με προσόν του την αγία ταπείνωση και επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος ότι νέοι και νέες με αγάπη και ζήλο για αφιέρωση στην Εκκλησία, ακολουθούν το πρότυπό του αγ. Νικολάου του Πλανά και επιλέγουν να γίνουν ιερείς και πρεσβυτέρες, να προσφέρουν τον εαυτό τους στην διακονία του πλησίον και να δώσουν μήνυμα ελπίδας σε μια κοινωνία που πάσχει από την παρανόηση των αξιών, την άγνοια της σημασίας των συνδετικών για την κοινωνία θεσμών και τα υποτιμά.

 

Αμέσως μετά ο Θεοφιλέστατος κ. Νικόδημος τέλεσε την χειροτονία και έλαβε την επιβεβαίωση του πιστού λαού, ο οποίος αναφώνησε με ενθουσιασμό το «Άξιος!» για τον νέο διάκονο.

1/3/2024
Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΣΕ ΝΕΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Στο Πολιτιστικό-Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος (οδός Κυκλάδων και Αχαΐας), μετά την αποπεράτωσή του, συγκεντρώνονται οι περιφερειακές υπηρεσίες της Ιεράς Μητροπόλεως.

 

Εκεί, ήδη, εδρεύει και η Κοινωνική Υπηρεσία. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να επικοινωνήσει στο τηλεφωνικό κέντρο (2221 076987) και επιλέγοντας, κατόπιν, τον αριθμό 2.

 

Η είσοδος στην Κοινωνική Υπηρεσία γίνεται από την πάροδο Αχαΐας, έναντι του κτηρίου του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Ευβοίας (ΣΥ.Φ.Ε).


26/2/2024
ΤΕΤΑΡΤΗ ΔΙΑΛΕΞΗ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

Φωτογραφίες: π. Ε. Γαλάνης

 

Το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024, το απόγευμα, στην Αίθουσα του Πολιτιστικού-Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος (Αχαΐας & Κυκλάδων), πραγματοποιήθηκε η τέταρτη διάλεξη του εφετινού κύκλου συνάξεων της Σχολής Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, με ομιλήτρια την κυρία Σταματίνα Βαρκάδου-Κουβαρά, Εκπαιδευτικό, με θέμα: «Κάνε παιδιά, να δεις καλό».

 

Την διάλεξη προλόγισε ο υπεύθυνος της Σχολής Γονέων αρχιμ. Θεοφύλακτος Τσαγκάρης-αρχιερατικός επίτροπος Χαλκίδος.

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την διάλεξη, επιλέγοντας τον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=ar7qp6xY9q8

 

Συν Θεώ, το Σάββατο 2 Μαρτίου 2024, στις 6μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η πέμπτη διάλεξη, με ομιλήτρια την κ. Μαρία Ματθαίου-Λυκειάρχη του 1ου Προτύπου Γενικού Λυκείου Χαλκίδος, με θέμα: «Εφοδιάζοντας τα παιδιά μας με δεξιότητες ζωής».

 

Μετά το τέλος της κάθε ομιλίας ακολουθεί συζήτηση.

 

Το πρόγραμμα των υπολοίπων διαλέξεων είναι το εξής:

 

Σάββατο 2 Μαρτίου 2024,

6. μ.μ.

Θέμα: ΕΦΟΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΜΕ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΖΩΗΣ

Ομιλήτρια: κ. Μαρία Ματθαίου-Λυκειάρχις του 1ου Προτύπου Γενικού Λυκείου Χαλκίδος

Σάββατο 9 Μαρτίου 2024,

6. μ.μ.

Θέμα: Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Ομιλήτρια: κ. Γιούλη Σκλιά-Λάμπρου, Καθηγήτρια Αγγλικών με εξειδίκευση στις ΕΜΔ και σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Σάββατο 16 Μαρτίου 2024,

6. μ.μ.

Θέμα: ΑΛΛΑΖΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ, ΑΛΛΑΖΩ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΟΛΟ.

Ομιλητής: Αρχιμ. Θεοφύλακτος Τσαγκάρης-Αρχιερατικός Επίτροπος Χαλκίδος.

25/2/2024
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ: ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΑ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΙΚΗΤΗΣ

Το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024, δεύτερη μέρα της ποιμαντικής περιοδείας του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου στην Σκόπελο, με τη συνοδεία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Σκοπέλου κ. Νικοδήμου, οι δύο Αρχιερείς μετέβησαν στον Ενοριακό Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου «Παπαμελετίου» Χώρας Σκοπέλου, όπου ο Θεοφιλέστατος κ. Νικόδημος χοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη του αρχιερατικού συλλειτούργου, επί τη μνήμη της α΄ και β΄ ευρέσεως της τιμίας κεφαλής του αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.

 

Συλλειτουργοί των Αρχιερέων ήταν οι αρχιμ. Τιμόθεος Μπαϊμπάκης-ιεροκήρυξ, Αλέξιος Παπασταμούλος-εφημέριος της Ενορίας Γλώσσης Σκοπέλου, ο πρωτοπρεσβ. Νικόλαος Κασσανδριανός-Αρχιερατικός επίτροπος Σκοπέλου, ο οικον. Χρήστος Λιθαδιώτης-εφημέριος της Ενορίας, ο πρεσβ. Ευάγγελος Κεχριώτης-εφημέριος της Ενορίας Παν. Φανερωμένης Χώρας Σκοπέλου και ο αρχιδιάκ. Σταύρος Καλαφάτης.

 

Προς τους εκκλησιασθέντες πιστούς κήρυξε τον θείο λόγο ο Θεοφιλέστατος κ. Νικόδημος, αναπτύσσοντας το περιεχόμενο της εορτής και την παρακαταθήκη μετανοίας, που ο τίμιος Πρόδρομος απευθύνει σε κάθε άνθρωπο, κάθε γενεάς.

 

Το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος και ο Θεοφιλέστατος μετέβησαν στην πανηγυρίζουσα ιστορική Ι. Μονή αγίου Ρηγίνου πολιούχου Σκοπέλου, όπου σώζεται και ο τάφος του και αποτελεί πόλο έλξης των απανταχού ευσεβών Σκοπελιτών, αλλά και των κατοίκων των υπολοίπων Β. Σποράδων.

 

Στον αναστάσιμο πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σκοπέλου κ. Νικόδημος συμπαραστατούμενος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος και πλαισιούμενος από σύσσωμο το ιερατείο της Σκοπέλου και πλήθος προσκυνητών που είχαν κατακλύσει το καθολικό και το προαύλιο της Ι. Μονής.

 

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε στη χαρά της Αναστάσεως του Κυρίου, που συγκαλεί τους πιστούς, κάθε Κυριακή και εν συνεχεία στο στάδιο του ιερού Τριωδίου που ανοίγεται καλώντας τα μέλη της Εκκλησίας να καλλιεργηθούν στη μετάνοια, την προσευχή και τη νηστεία και απέχει από τις άσχετες και επηρεασμένες διαβολικά απαιτήσεις του κόσμου για ξεφάντωμα.

 

Έπειτα, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον εορτάζοντα άγιο Ρηγίνο, ο οποίος υπήρξε Επίσκοπος και εργάσθηκε για την σωτηρία του ποιμνίου του, συν τοις άλλοις, συμμετέχοντας και στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο το 325μ.Χ. και στην Σύνοδο της Σαρδικής (σημ. Σόφιας) το 343μ.Χ. υπερασπιζόμενος την Ορθοδοξία. Ωστόσο η αλήθεια της Πίστεως και η έγνοια των Επισκόπων, όλοι οι πιστοί να φωτίζονται από τον Χριστό, ήταν αποδιοπομπαία και κατά την εποχή του Ιουλιανού του παραβάτη, ο οποίος, σχεδιάζοντας να βγάλει τον Χριστό και το Ευαγγέλιό Του από την Ιστορία, δεν δίστασε να οδηγήσει στο θάνατο Χριστιανούς, μεταξύ των οποίων και ο άγιος Ρηγίνος. Παρόλα αυτά όταν ο Ιουλιανός, όταν ξεψύχησε, άφησε τα τελευταία του λόγια «Νενίκηκάς με Ναζωραίε», δείχνοντας ποιος είναι ο μοναδικός νικητής της Ιστορίας, με τον Οποίο συστρατεύθηκε ο άγιος Ρηγίνος καθ’ όλη του την ζωή και έγινε αέναο παράδειγμα για κάθε πιστό, κάθε εποχής.

 

Μετά τον Εσπερινό, ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε και έκοψε την αγιοβασιλόπιττα του Α΄ λιμενικού τμήματος Σκοπέλου.


25/2/2024
Η ΣΚΟΠΕΛΟΣ ΕΟΡΤΑΣΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΟΥΧΟ ΤΗΣ ΑΓΙΟ ΡΗΓΙΝΟ

Την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024, η Εκκλησία μας εορτάζει τον άγιο ιερομάρτυρα Ρηγίνο Επίσκοπο Σκοπέλου, ο οποίος, το 362μ.Χ. πότισε με το μαρτυρικό του αίμα την νήσο στην οποία επισκόπευσε και εκεί μέχρι σήμερα σώζεται ο τάφος του και η περιβάλλουσα αυτόν φερώνυμη Ιερά Μονή.

 

Εκεί μετέβησαν το πρωί της 25ης Φεβρουαρίου ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος χοροστάτησε στον Όρθρο και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σκοπέλου κ. Νικόδημος, ο οποίος προέστη στο αρχιερατικό συλλείτουργο και κήρυξε τον θείο λόγο.

 

Συλλειτουργοί των Αρχιερέων ήταν οι αρχιμ. Τιμόθεος Μπαϊμπάκης-ιεροκήρυξ, Νεκτάριος Ευγενικός-ιεροκήρυξ, Διονύσιος Μπίλης-εφημέριος του Ξενοφωντινού ι. μετοχίου Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Σκόπελο, Αλέξιος Παπασταμούλος-εφημέριος της Ενορίας Κοιμ. Θεοτόκου Γλώσσης Σκοπέλου, Ρηγίνος Νομικός-εφημέριος της Ενορίας Αγ. Νικολάου Λουτρακίου Σκοπέλου, οι πρωτοπρεσβ. Νικόλαος Κασσανδριανός-Αρχιερατικός επίτροπος Σκοπέλου, Κωνσταντίνος Καλλιανός-εφημέριος της Ενορίας Αγ. Παντελεήμονος Χώρας Σκοπέλου, ο οικον. Χρήστος Λιθαδιώτης-εφημέριος της Ενορίας Κοιμ. Θεοτόκου Χώρας Σκοπέλου, οι πρεσβ. Νικόλαος Σκιαθίτης-εφημέριος της Ενορίας Αγ. Αναργύρων Κλήματος Σκοπέλου, Ευάγγελος Κεχριώτης-εφημέριος της Ενορίας Παν. Φανερωμένης Σκοπέλου και ο αρχιδιάκ. Σταύρος Καλαφάτης.

 

Την Ι. Μονή κατέκλυσαν ευσεβείς χριστιανοί από την Σκόπελο, την Σκιάθο και την Αλόννησο και Σκοπελίτες που παρεπιδημούν στο εξωτερικό ή σε άλλα μέρη της Πατρίδας μας, μεταξύ των οποίων ο βουλευτής Μαγνησίας κ. Χρήστος Μπουκώρος, η εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Μαγνησίας κ. Αμαλία Γραβάνη-εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Σποράδων, ο Δήμαρχος Σκοπέλου κ. Σταμάτιος Περίσσης, η διοικητής της Δ΄ περιφερειακής διοικήσεως Λιμενικού Σώματος αρχιπλοίαρχος κ. Νίκη Δανδουλάκη, ο Λιμενάρχης Σκοπέλου πλωτάρχης κ. Γεώργιος Γκάρας, ο διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Σκοπέλου κ. Ηλίας Σαραφίδης, ο διοικητής του Πυροσβεστικού κλιμακίου Σκοπέλου αντιπύραρχος κ. Νικόλαος Γλιάτης.

 

Στο κήρυγμά του ο Θεοφιλέστατος κ. Νικόδημος αναφέρθηκε στο ότι η Σκόπελος λαμπροφορεί, εορτάζοντας τον πολιούχο, φρουρό και μέντορά της άγιο Ρηγίνο και έχοντας πλησίον της, συνεορτασή, τον ηγούμενο και Επίσκοπό της, τον Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο. Ανέλυσε την έννοια του Τριωδίου καθώς και την παραβολή του τελώνου και Φαρισαίου (κατά Λουκάν 18, 10-14). Ο Φαρισαίος βλασφημεί τον Θεό, γιατί, ουσιαστικά, με το «ουκ ειμί ώσπερ … ο τελώνης» λέει στον Θεό: δεν είσαι Θεός, γιατί πλάι στο δικό μου μεγαλείο έπλασες αυτόν, με τον οποίο δεν έχω καμμία σχέση. Άρα ποια σχέση θα μπορούσα να έχω με σένα που τον δημιούργησες ή που του επέτρεψες να υπάρχει; Ακολούθως αναφέρθηκε στην αναγνώριση που ζητά και την αυτοπροβολή που επιδιώκει κάθε Φαρισαίος, παραμένοντας μόνιμο παράδειγμα προς αποφυγήν για κάθε μέλος της Εκκλησίας.

 

Μετά την αθρόα συμμετοχή των εκκλησιασθέντων στο Άγιο Ποτήριο και πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την σύναξη των πνευματικών του τέκνων στην λαμπρή πανήγυρη του προστάτη και φρουρού της Σκοπέλου και ευχήθηκε εόρτια σε όσες και όσους έχουν την ονοματική τους εορτή φέροντας το όνομα του αγίου Ρηγίνου.

 

Αμέσως μετά ακολούθησε η λιτάνευση και επανακομιδή του ιερού λειψάνου και της παλαιάς και περίπυστης ι. εικόνας του αγίου Ρηγίνου στον Ενοριακό Ι. Ναό Γεννήσεως Χριστού Χώρας Σκοπέλου, όπου φυλάσσονται καθ’ όλο το υπόλοιπο έτος.

 

Το μεσημέρι, ο Σεβασμιώτατος, ο Θεοφιλέστατος και η συνοδεία τους απέπλευσαν από την Σκόπελο ώστε να επιστρέψουν στη Χαλκίδα. Κατά τον απόπλου, τους κατευόδωσαν οι ιερείς της Σκοπέλου και μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου που πλαισίωσαν τους Αρχιερείς κατά την τριήμερη περιοδεία τους, είτε στο ιερό βήμα είτε στο αναλόγιο.

23/2/2024
ΕΝΑΡΞΗ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΣΤΗΝ ΣΚΟΠΕΛΟ

Την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Σκοπέλου κ. Νικόδημο, μετέβη στην Σκόπελο, όπου πρόκειται να περιοδεύσει και να συμμετάσχει στην πανήγυρη του Πολιούχου της νήσου αγίου ιερομάρτυρος Ρηγίνου.

 

Στο πλοίο, ο Σεβασμιώτατος είχε συνάντηση με το Αρχιερατικό επίτροπο Σκιάθου πρωτοπρεσβ. Γεώργιο Σταματά, ενώ κατά τον ενδιάμεσο κατάπλου στη Σκιάθο, ο ηγούμενος της Ι. Μονής Ευαγγελιστρίας Σκιάθου αρχιμ. Ιωσήφ Κατσούρας έσπευσε να λάβει την ευλογία του Σεβασμιωτάτου και του Θεοφιλεστάτου.

 

Στην Σκόπελο, υποδέχθηκαν τον Σεβασμιώτατο οι πρωτοπρεσβ. Νικόλαος Κασσανδριανός-Αρχιερατικός επίτροπος Σκοπέλου, Κωνσταντίνος Καλλιανός-εφημέριος της Ενορίας Αγ. Παντελεήμονος Χώρας Σκοπέλου, ο οικον. Χρήστος Λιθαδιώτης-εφημέριος της Ενορίας Κοιμ. Θεοτόκου Χώρας Σκοπέλου, ο πρεσβ. Ευάγγελος Κεχριώτης-εφημέριος της Ενορίας Παναγίας Φανερωμένης Χώρας Σκοπέλου, ο Δήμαρχος Σκοπέλου κ. Σταμάτιος Περίσσης, ο Διευθυντής του Γυμνασίου Σκοπέλου κ. Χρήστος Παλαιολόγος-φυσικός με αντιπροσωπεία μαθητών και αρκετοί ευσεβείς Σκοπελίτες που είχαν πληροφορηθεί την άφιξη του Σεβασμιωτάτου και θέλησαν να τον προϋπαντήσουν.

 

Αμέσως μετά, ο Σεβασμιώτατος μετέβη, κατόπιν προσκλήσεως, στο Γυμνάσιο Σκοπέλου «Καισάριος Δαπόντες», όπου τον υποδέχθηκε σύσσωμη η σχολική κοινότητα και τον καλωσόρισαν ο Διευθυντής του Σχολείου και η πρόεδρος της σχολικής επιτροπής του Δήμου Σκοπέλου κ. Ελένη Ψαριανού.

 

Ο Σεβασμιώτατος, απευθυνόμενος στους μαθητές και τις μαθήτριες, εξέφρασε τη χαρά του, γιατί για ακόμη μια χρονιά τους ενώνει η εορτή του πολιούχου της Σκοπέλου και αγαπημένου τους αγίου Ρηγίνου και μάλιστα η ευκαιρία αυτή δεν προκαλεί μόνο την συνάντηση αγαπημένων προσώπων, αλλά και την σύναξή τους στην κοινή τράπεζα της Θείας Ευχαριστίας. Τους συνεχάρη, επίσης, για την φροντίδα που, καθηγητές και μαθητές, επιδεικνύουν, για την σμίλευση του χαρακτήρα των δευτέρων διά της αυξήσεως των γνώσεων και της καλλιέργειας των ψυχών τους. Η επίσκεψη του Σεβασμιωτάτου έληξε με έκφραση αποριών των μαθητών και εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ τους, ενώ στο τέλος τον ευχαρίστησαν με παιδικό ενθουσιασμό για την επίσκεψή του.

 

Έπειτα, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος και ο Θεοφιλέστατος κ. Νικόδημος, μαζί με τους συνοδούς τους Κληρικούς, επισκέφθηκαν το Πεπαρήθειο Δημοτικό Σχολείο, όπου ο Σεβασμιώτατος μιλησε με πατρική αγάπη και εκ μέρους του διδακτικού προσωπικού τον ευχαρίστησαν εγκάρδια η Διευθύντρια κ. Ειρήνη Ψαριανού και ο Υποδιευθυντής κ. Θωμάς Νάτσης.

 

Το μεσημέρι, ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε την Ενορία Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γλώσσας, όπου συναντήθηκε και είχε επικοινωνία με τον εφημέριο της Ενορίας αρχιμ. Αλέξιο Παπασταμούλο, τα λαϊκά μέλη του εκκλησιαστικού συμβουλίου, τις κατηχήτριες και τους εθελοντές της Ενορίας.

 

Το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος και ο Θεοφιλέστατος πραγματοποίησαν εθιμοτυπική επίσκεψη στον επανεκλεγέντα Δήμαρχο Σκοπέλου, ο οποίος τους υποδέχθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος.


19/2/2024
ΤΡΙΤΗ ΔΙΑΛΕΞΗ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

Το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024, το απόγευμα, στην Αίθουσα του Πολιτιστικού-Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος (Αχαΐας & Κυκλάδων), πραγματοποιήθηκε η τρίτη διάλεξη του εφετινού κύκλου συνάξεων της Σχολής Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, με ομιλιτή τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας, Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο, με θέμα: «Προβληματισμοί για μια σωστή οικογενειακή ζωή».

 

Την διάλεξη προλόγισε ο υπεύθυνος της Σχολής Γονέων αρχιμ. Θεοφύλακτος Τσαγκάρης-αρχιερατικός επίτροπος Χαλκίδος.

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την διάλεξη, επιλέγοντας τον παρακάτω σύνδεσμο: 3η ΔΙΑΛΕΞΗ ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ ΤΗΣ Ι ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ 2024

 

 

Μετά το τέλος της κάθε ομιλίας ακολουθεί συζήτηση.

 

Το πρόγραμμα των υπολοίπων διαλέξεων είναι το εξής:

 

Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024,

6. μ.μ.

Θέμα: ΚΑΝΕ ΠΑΙΔΙΑ, ΝΑ ΔΕΙΣ ΚΑΛΟ.

Ομιλήτρια: κ. Σταματίνα Βαρκάδου-Κουβαρά, Εκπαιδευτικός

Σάββατο 2 Μαρτίου 2024,

6. μ.μ.

Θέμα: ΕΦΟΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΜΕ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΖΩΗΣ

Ομιλήτρια: κ. Μαρία Ματθαίου-Λυκειάρχις του 1ου Προτύπου Γενικού Λυκείου Χαλκίδος

Σάββατο 9 Μαρτίου 2024,

6. μ.μ.

Θέμα: Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Ομιλήτρια: κ. Γιούλη Σκλιά-Λάμπρου, Καθηγήτρια Αγγλικών με εξειδίκευση στις ΕΜΔ και σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Σάββατο 16 Μαρτίου 2024,

6. μ.μ.

Θέμα: ΑΛΛΑΖΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ, ΑΛΛΑΖΩ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΟΛΟ.

Ομιλητής: Αρχιμ. Θεοφύλακτος Τσαγκάρης-Αρχιερατικός Επίτροπος Χαλκίδος.

19/2/2024
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΣΤΕΛΛΑΣ ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ

Την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2024, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος μετέβη στην Ενορία Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Καστέλλας, όπου χοροστάτησε στον αναστάσιμο Όρθρο και προέστη στη Θεία Λειτουργία.

 

Με τον Σεβασμιώτατο συλλειτούργησαν ο αρχιμ. Τιμόθεος Μπαϊμπάκης-ιεροκήρυκας, ο οικον. Μάριος Κιαπέκος-εφημέριος της Ενορίας Καστέλλας και οι διάκ. Σταύρος Καλαφάτης και Ειρηναίος Σταμέλος.

 

Κηρύσσοντας τον θείο λόγο, ο Σεβασμιώτατος ανέπτυξε το διατεταγμένο αποστολικό ανάγνωσμα (Β΄ Κορινθ. στ΄, 16-ζ΄, 1), αναφέροντας ότι κάθε άνθρωπος, αφού αναγνωρίσει τις ωφέλειες της σωστικής επίσκεψης του Θεού στην ύπαρξή του, ανοίγει ελεύθερα την πόρτα της ψυχής του και χαρίσει το δωμάτιο της καρδιάς του στον Χριστό, ώστε να μην παύσει η σχέση εμπιστοσύνης και αγάπης μεταξύ τους.

 

Ο Παντοδύναμος φιλοξενούμενος Θεός δεν επεμβαίνει στη μορφή και την κατάσταση του οικοδεσπότη ανθρώπου, αλλά ο άνθρωπος καλείται αν θέλει να γίνει και να είναι ναός του Θεού, να διατηρεί τον τόπο κατοικίας του Θεού, δηλαδή την ψυχοσωματική ύπαρξή του, αμόλυντη από αμαρτίες και αγία, συντεταγμένη με το θέλημα του Θεού.

 

Το αληθές των λόγων του Αποστόλου Παύλου, περί αγιασμού του σώματος και όχι μόνο της ψυχής, το επιβεβαιώνει η υπερδισχιλιετής παράδοση της Αγίας μας Εκκλησίας, η οποία τιμά τα ιερά λείψανα των σωμάτων των αγίων.

 

Ο αγιασμός είναι, πρέπει να είναι, ο στόχος του ανθρώπου, αλλά χρειάζεται καθοδήγηση από μέλη του Σώματος της Εκκλησίας που εγγυώνται την αλήθεια που μας χρειάζεται, αλλά είναι και αντικείμενο έχθρας του διαβόλου, που μεταμορφώνει το ψέμα σε αλήθεια, το αφύσικο σε φυσικό, που δημιουργεί συρμό υποστήριξης της αμαρτίας και μας πλανά με το ψευδόφωτο σκοτάδι του, ώστε να πάψουμε να είμαστε υιοί και θυγατέρας του Αληθινού Φωτός.

 

 


Διατελέσαντες Μητροπολίτες
Χρυσόστομος Βέργης
Νικόλαος Σελέντης
Γρηγόριος Πλειαθός
Συνέσιος Φιλιππίδης
Χρύσανθος Προβατᾶς
Παντελεήμων Κριεζῆς
Εὐγένιος Δεπάστας
Χριστοφόρος Σταματιάδης
Καλλίνικος Καμπάνης
Νεόφυτος Ἀδάμ

Ενοριακά Εκκλησιαστικά Συσσίτια

Τράπεζα Τροφίμων και Ενδυμάτων

Κοινωνικό Ιατρείο - Φαρμακείο

Όσιος Ιωάννης ο Ρώσσος

Βιβλιοθήκη Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος