22210 60404 (5,6,7)
2024-05-01
ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ
2024-04-23
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΚΑΙΝΗΣΙΜΟ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 27/4-9/5/2024
2024-04-01
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΠΟΔΗΜΙΑΣ ΤΩΝ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ
2024-03-01
Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΣΕ ΝΕΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
2024-02-08
ΛΟΓΟΤΥΠΟ ΚΑΙ ΓΡΑΦΙΚΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΕΤΗΡΙΔΑΣ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΡΩΣΣΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ
2022-05-06
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΜΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΠΕΡΙ ΔΡΑΣΕΩΣ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΑΣΥΜΒΑΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ
2021-08-07
Ο ΟΣΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΡΩΣΟΣ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΛΕΓΕΙ
2021-05-11
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΝΕΟΣ ΤΥΠΟΣ ΛΗΞΙΑΡΧΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ
2021-03-17
ΠΕΡΙ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ...
2020-12-04
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΕΩΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ
2017-01-08
Ο ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ YOGA


Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΧΤΥΠΑΕΙ, Σ’ ΕΚΕΙΝΟΝ ΑΝΟΙΓΕΙΣ
περισότερα...
Σᾶς εὐχαριστοῦμε θερμά γιά τήν ἐπίσκεψή Σας στήν ἱστοσελίδα τῆς Ἱερᾶς μας Μητροπόλεως καί μέ χαρά καί τιμή Σᾶς καλωσορίζουμε. Εὐγνωμονοῦμε τό Θεό, γιατί, ἀνάμεσα στίς ἀναρίθμητες εὐεργεσίες Του, μᾶς χάρισε καί αὐτό τόν τρόπο τῆς ἐπικοινωνίας.
Παρουσιάζοντας τή Μητρόπολή μας στίς ἠλεκτρονικές σελίδες δοξολογοῦμε Ἐκεῖνον, πού δίδει πνοή καί ζωή καί τά πάντα καί ποιεῖ μεγάλα καί θαυμαστά διά τῶν εὐτελῶν δούλων Του. Ἡ ὑπό τόν τίτλο «ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ» τοπική μας Ἐκκλησία εἶναι κοσμημένη μέ πάμπολλες φυσικές καί πνευματικές ὀμορφιές, Ἱερούς Ναούς, Ἅγια Προσκυνήματα, Ἱερά Λείψανα -μεταξύ τῶν ὁποίων τό ἄφθαρτο σκήνωμα τοῦ Ὁσίου Ἰωάννου τοῦ Ρώσου-, ἱστορικά Μοναστήρια, εὐαγῆ Ἱδρύματα καί μέ εὐσεβεῖς καί φιλόθεους κατοίκους. Γράφοντας αὐτές τίς γραμμές, δίπλα στόν πανάρχαιο καί Ἱστορικό Ἱερό Ναό τῆς Πολιούχου μας Ἁγίας Παρασκευῆς καί στόν καταγάλανο πορθμό τοῦ Εὐρίπου, μέ τίς «ἀκατάληπτες παλίρροιες» (Καισάριος Δαπόντες) Σᾶς εὐχόμαστε νά ἔχετε τήν Ἄνωθεν ἐπίσκεψη καί τή δρόσο τοῦ Ἁγίου Πνεύματος στήν καρδιά Σας καί παρακαλοῦμε νά εὔχεσθε νά ἐπιβλέπει στοργικά ὁ Θεός ἐπί τήν Ἄμπελον ταύτην. + ὁ Χαλκίδος Χρυσόστομος

Πρόγραμμα Σεβασμιωτάτου
27-05-2024
07:00
Προκόπι Όρθρος- Αρχιερατικό Συλλείτουργο Ιερό Προσκύνημα Οσίου Ιωάννου Ρώσσου
Ραδιοφωνικός
Σταθμός
Ι.Μ. Χαλκίδος

26/5/2024
ΠΟΛΥΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΗΣ ΣΥΝΑΞΕΩΝ ΤΩΝ ΕΥΒΟΕΩΝ ΑΓΙΩΝ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ

Φωτογραφίες: Μαρία Καράπα, Κων/νος Κούκουρας, Ιωάννης Μικέλης

 

Την Κυριακή του Παραλύτου 26 Μαΐου 2024, το Νησί της Ευβοίας, πανηγύρισε τους προστάτες και εφόρους του, τους Ευβοείς Αγίους, στον ομώνυμο Ενοριακό Ιερό Ναό που έχει ανεγερθεί προς τιμήν τους, στην συνοικία Έξω Παναγίτσα της Χαλκίδος, με τη συμμετοχή πέντε Αρχιερέων, των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, Ειρηνουπόλεως κ. Νικάνδρου, Θεσσαλονίκης κ. Φιλοθέου, Γόρτυνος κ. Νικηφόρου και του οικείου Ιεράρχου, Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου, του συνόλου σχεδόν του Ιερού Κλήρου της Πόλεως και πλήθους ευσεβών χριστιανών.

 

Το Σάββατο 25 Μαΐου 2024 το απόγευμα έλαβε χώρα ο Πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο  χοροστάτησε και κήρυξε τον θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, με την συμμετοχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γόρτυνος κ. Νικηφόρου και του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Χρυσοστόμου, παρόντων πολλών Κληρικών της Χαλκίδος, των Θηβών και ευσεβών χριστιανών.

 

Στο κήρυγμά του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, αφού έκανε μια σύντομη αναδρομή στην καθιέρωση της εορτής πάντων των εν Ευβοία διαλαμψάντων Αγίων, το 1970 από τον μακαριστό μητροπολίτη Χαλκίδος κυρό Νικόλαο (Σελέντη), περιέγραψε, με έναυσμα τα υμνογραφικά κείμενα του Εσπερινού, την μοναξιά του παραλύτου, ως γνώρισμα και του σημερινού ανθρώπου και αντέτεινε την παρουσία των Αγίων, οι οποίοι στέκονται πάντα δίπλα μας και γίνονται οδοδείκτες της αληθινής κοινωνίας των ανθρώπων. Αλλά κι εμείς θα θεραπευτούμε από την παραλυσία, που προκαλεί η ασθένεια της αμαρτίας, έχοντας ως υπόδειγμα την σύμφωνη με το θέλημα του Θεού ζωή των Αγίων.

 

Την Κυριακή 26 Μαΐου, το πρωί, ετελέσθη ο Όρθρος, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως κ. Νίκανδρος και εν συνεχεία το Αρχιερατικό Συλλείτουργο, στο οποίο προεξήρχε και κήρυξε τον θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, συλλειτουργούντων, μετά του προεξάρχοντος, των αγίων Αρχιερέων Ειρηνουπόλεως, Θεσσαλονίκης, Γόρτυνος και Χαλκίδος.

 

Την διακονία του λόγου ανέλαβε ο Σεβασμιώτατος Καρυστίας κ. Σεραφείμ, περιγράφοντας την σημερινή ημέρα ως Κυριακή των θαυμάτων, αφού με την ίαση του παραλύτου ο Χριστός αποκαλύπτει την δόξα του, οι Ευβοείς Άγιοι έγιναν τα επί γης θαύματα της δόξας του Θεού και ο την επομένη εορτάζων Όσιος Ιωάννης ο Ρώσσος αποτελεί το κατ’ εξοχήν αποκαλυπτικό της θείας δυνάμεως θαύμα στην Εύβοια. Κατόπιν παρέθεσε τον ορισμό του θαύματος, όπως η Αγίας μας Εκκλησία τον περιγράφει και τόνισε την μετάνοια και την ελεημοσύνη ως προϋποθέσεις πραγματοποιήσεως του θαύματος.

 

Πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ευλογήθηκαν υπό των Αρχιερέων εόρτια κόλλυβα των Αγίων και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε τους αγίους Αρχιερείς για την παρουσία τους, όπως και όσους συνετέλεσαν στην διοργάνωση και αγαθή έκβαση της Πανηγύρεως, με προεξάρχοντα τον Προϊστάμενο της Ενορίας Αρχιμ. Δαμασκηνό Παπακωνσταντίνου και το υπ΄ αυτόν Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, τους εθελοντές, εθελόντριες και Ιεροψάλτες, οι οποίοι εργάζονται από κοινού, ώστε η πανηγυρίζουσα Ενορία να προάγεται σε αγαθά έργα. Επίσης ευχήθηκε σε όλους τους εκκλησιασθέντες, αλλά και τους ακροατές του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος (97,7fm), απ’ όπου μεταδόθηκαν απευθείας όλες οι ιερές Ακολουθίες, να είναι πλήρεις χαράς, φωτός και ελπίδος της Αναστάσεως του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.

 

Στις Ιερές Ακολουθίες έψαλλαν θαυμάσια πολυμελείς Χοροί Ιεροψαλτών υπό την διεύθυνση του Πρεσβ. Πέτρου Βλάχου-Εφημερίου της Ενορίας Αγ. Τρύφωνος Ν. Λαμψάκου και του κ. Γεωργίου Ζιαζιά-Πρωτοψάλτου του Ι. Ναού των Ευβοέων Αγίων.

 

Στην εορτή των Ευβοέων Αγίων συμμετείχαν ο Βουλευτής Ευβοίας κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης, η Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Έλενα Βάκα, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Χαλκιδέων και πολλοί εργαζόμενοι σ’ εκείνον, αφού η εορτή των Ευβοέων Αγίων είναι εορτή των εργαζομένων του Δήμου Χαλκιδέων, ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διευθύνσεως Ευβοίας Ταξίαρχος κ. Αθανάσιος Γερογιάκομος, καθώς και πλήθος χριστιανών, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν Ιερά Λείψανα πολλών εκ των Ευβοέων Αγίων, όπως του Αγίου Ρηγίνου Σκοπέλου, του Αγίου Νικολάου του Σικελιώτου, του Αγίου Τιμοθέου Ευρίπου, του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, του Αγίου Νεκταριου, του Οσίου Δανιήλ του Κατουνακιώτου, την Τιμία Κάρα του Οσίου Δαυΐδ, Ιερά ενδύματα των Οσίων Ιωάννου του Ρώσσου και Χριστοδούλου του εν Πάτμω.

 

Υπενθυμίζουμε ότι οι γνωστοί Άγιοι που συνδέθηκαν με την Εύβοια, αλλά και τα Νησιά των Βορείων Σποράδων, αναπόσπαστο τμήμα της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος και συγκαταλέγονται στους Ευβοείς Αγίους είναι:

 

Απόστολος Παύλος, ο οποίος κατά την 2η Αποστολική Περιοδεία διήλθε από τον Πορθμό του Ευρίπου. Η μνήμη του τιμάται στις 29 Ιουνίου.

 

Άγιος Μεθόδιος Ολύμπου, ο οποίος μαρτύρησε το έτος 311 μ.Χ. στη Χαλκίδα, και η μνήμη του τιμάται στις 20 Ιουνίου.

 

Άγιος Ρηγίνος, Επίσκοπος Σκοπέλου, ο οποίος μαρτύρησε κατά τον 4ον αι. μ.Χ, και η μνήμη του τελείται στις 25 Φεβρουαρίου.

 

Άγιος Θεόφιλος Επίσκοπος Ωρεών, ο οποίος συμμετείχε στην Δ΄ Οικουμενική Σύνοδο της Χαλκηδόνος (451μ.Χ.).

 

Άγιος Φιλητός Επίσκοπος Ωρεών, ο οποίος συμμετείχε στην Ζ΄Οικουμενική Σύνοδο της Νικαίας (787μ.Χ.).

 

Όσιος Νίκων ο «Μετανοείτε», του οποίου η μνήμη τιμάται στις 27 Νοεμβρίου.

 

Όσιος Χριστόδουλος της Πάτμου, ο οποίος έζησε κατά τον 11ο αι. μ.Χ. και η μνήμη του τιμάται στις 16 Μαρτίου.

 

Όσιος Νικόλαος ο Σικελιώτης, του οποίου η μνήμη τιμάται στις 23 Αυγούστου.

 

Όσιος Γρηγόριος ο εν Στρογγύλη των Λιχάδων, ο οποίος έζησε κατά τον 11ο αι. μ.Χ.

 

Όσιος Θεοφύλακτος Βουλγαρίας ο Χαλκιδεύς, ο οποίος έζησε κατά τον 11ο αι. μ.Χ. και η μνήμη του τιμάται στις 31 Δεκεμβρίου.

 

Όσιος Ευθύμιος ο ασκητής, ο οποίος έζησε κατά τον 12ο αι. μ.Χ.

 

Όσιος Δανιήλ ο «Στυλίτης», ο οποίος έζησε κατά τον 12ο αι. μ.Χ.

 

Άγιος Μιχαήλ ο Χωνιάτης ή Ακομινάτος, ο οποίος ετελειώθη κατά το έτος 1222μ.Χ. και η μνήμη του τιμάται στις 4 Ιουλίου

 

Άγιος Άνθιμος Αθηνών και Ευρίπου και Πρόεδρος Κρήτης ο Ομολογητής, ο οποίος κοιμήθηκε κατά το έτος 1371 μ.Χ.

 

Όσιος Γεράσιμος Σιναΐτης ο Ευβοεύς, ο οποίος έζησε κατά τον 14ο αι. μ.Χ. και η μνήμη του τιμάται στις 7 Δεκεμβρίου.

 

Όσιος Ιωσήφ ο Ευβοεύς, ο οποίος έζησε κατά τον 14ο αι. μ.Χ.

 

Όσιος Σάββας ο νέος ο εν τω Άθω, του οποίου η μνήμη τελείται στο Άγιο Όρος, την Β΄ Κυριακή του Ματθαίου.

 

Άγιος Τιμόθεος Μητροπολίτης Ευρίπου, ο ιδρυτής της Μονής Πεντέλης, ο οποίος έζησε κατά τον 16ο αι. μ.Χ. και η μνήμη του τιμάται στις 16 Αυγούστου.

 

Οσιομάρτυς Θεοφάνης, ο οποίος μαρτύρησε στην Κωνσταντινούπολη το 1588 και εορτάζει την 19η Απριλίου.

 

Όσιος Συμεών ο ανυπόδητος και μονοχίτων, ο οποίος κοιμήθηκε κατά το έτος 1594 μ.Χ. και η μνήμη του τιμάται στις 19 Απριλίου.

 

Όσιος Δαβίδ ο εν Ευβοία, ο οποίος έζησε κατά τον 16ο αι. μ.Χ. και η μνήμη του τελείται την 1η Νοεμβρίου.

 

Οσιομάρτυς Γεράσιμος ο Μεγαλοχωρίτης, ο οποίος έζησε κατά τον 18ο αι. μ.Χ.

 

Όσιος Ιωάννης ο Ρώσσος, ο οποίος κοιμήθηκε κατά το 1730 μ.Χ., και η μνήμη του τελείται στις 27 Μαΐου.

 

Όσιος Νεόφυτος ο Προσμονάριος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους, ο οποίος ασκήθηκε στη Λίμνη και η μνήμη του τιμάται την 21η Ιανουαρίου.

 

Όσιος Κοσμάς ο Αιτωλός, ο Διδάσκαλος του Γένους και Εθνοϊερομάρτυς, ο οποίος κήρυξε το θείο λόγο και στη νήσο Σκόπελο και η μνήμη του τιμάται την 24η Αυγούστου.

 

Όσιος Ιερόθεος ο εκ Καλαμών, ο οποίος κοιμήθηκε κατά το έτος 1745 μ.Χ., και η μνήμη του τελείται στις 13 Δεκεμβρίου.

 

Όσιος Νικόδημος ο Αγιορείτης, ο οποίος κοιμήθηκε κατά το έτος 1809 μ.Χ., και η μνήμη του τελείται στις 14 Ιουλίου.

 

Όσιος Νήφων, ο νέος Κοινοβιάρχης, ιδρυτής της Ι.Μ. Ευαγγελιστρίας Σκιάθου, ο οποίος εκοιμήθη το 1809 και ημνήμη του τιμάται την 28η Δεκεμβρίου.

 

Άγιος Νεκτάριος επίσκοπος Πενταπόλεως, ο οποίος υπηρέτησε σαν Ιεροκήρυκας στην Εύβοια (1891-1893) και η μνήμη του τιμάται στις 9 Νοεμβρίου.

 

Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης, ο οποίος κατάγεται από τον Άγιο Ιωάννη Αλιβερίου και υπηρέτησε επί κάποια χρόνια και στην Ι. Μονή Αγίου Νικολάου Άνω Βάθειας, ενώ η μνήμη του τιμάται την 2α Δεκεμβρίου.

 

Όσιος Ιάκωβος (Τσαλίκης), ο οποίος διετέλεσε Ηγούμενος της Ι. Μονής Οσ. Δαυΐδ και η μνήμη του τελείται στις 22 Νοεμβρίου.

 

Όσιος Δανιήλ ο Κατουνακιώτης (1844-1929), ο οποίος, εκ πατρός, έλκει την καταγωγή του από την Ιστιαία και η μνήμη του τιμάται στις 7 Σεπτεμβρίου.

26/5/2024
ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΕ Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΓΟΡΓΟΕΠΗΚΟΟΥ ΨΑΧΝΩΝ

Φωτογραφίες: Παρασκευή Σπυροπούλου.

 

Με την πρέπουσα εκκλησιαστική τάξη και συμμετοχή ευσεβών χριστιανών εκ Κορίνθου και εξ’ Ευβοίας, πανηγύρισε η Ιερά Μονή Παναγίας Γοργοεπηκόου Ψαχνών το διήμερο 25 και 26 Μαΐου 2024, την εύρεση της εφεστίου και θαυματουργού ιεράς εικόνος της και του επανεγκαινισμού της.

 

Στον Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, ενώ τον θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος αρχιμ. Ιωάννης Καραμούζης αναλύοντας την περιγραφή της Υπεραγίας Θεοτόκου ως άγκυρα ελπίδος.

 

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής, Κυριακή 26 Μαΐου 2024, χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Κορίνθου κ. Διονύσιος, ενώ το κήρυγμα διηκόνησε ο αρχιμ. Νεκτάριος Ευγενικός-ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος περιγράφοντας το θαύμα της θεραπείας του παραλύτου, ως αποκάλυψη της θεότητας του Ιησού Χριστού.

 

Στην απόλυση, ο Σεβασμιώτατος κ. Διονύσιος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος, για την παραχώρηση της ευλογίας να συμμετάσχει στην ιερά πανήγυρη και συνεχάρη την Γερόντισσα της Ιεράς Μονής, Μοναχή Χριστοδούλη, η οποία, με την φιλότιμη βοήθεια πολλών ευλαβών προσκυνητών της Ιεράς Μονής, προετοίμασαν την ιερά πανήγυρη και με έκδηλη συγκίνηση αναθυμήθηκε την ιστορία της ευρέσεως της ιεράς εικόνος της Παναγίας και την ίδρυση της Ι. Μονής, όταν η Μοναχή Ταξιαρχία, εν ασθενεία, παρακαλούσε την Παναγία για την θεραπεία της και Της έταξε την ανέγερση ενός Ι. Ναού αφιερωμένου σε Εκείνη. Η Παναγία εισάκουσε τη δούλη της και η Ταξιαρχία άρχισε να διανύει τον μακρύ δρόμο, παρακάμπτοντας πλήθος εμποδίων, ώστε να εκπληρώσει το θεοσεβές τάμα της. Επιβεβαίωση του καλού της έργου, η μακαριστή Ταξιαρχία έλαβε από την ίδια την Θεοτόκο, η Οποία την οδήγησε στον τόπο της τελικής ανεγέρσεως του Ναού, απ’ όπου ο προσκυνητής ατενίζει τα Ψαχνά, στο βάθος τη Χαλκίδα καθώς και το γαλάζιο της θάλασσας, που γίνεται ένα μ’ αυτό του ουρανού στην οριακή γραμμή του ορίζοντα και την καθοδήγησε για το κτίσιμό του. Πριν την έναρξη των εργασιών, η Μοναχή Ταξιαρχία έλαβε την απαραίτητη ευλογία από την Ηγουμένη της Μοναχή Τιμοθέα και αναχωρεί, με συμπαραστάτρια την δόκιμη μοναχή Αικατερίνη, νυν Μοναχή Χριστοδούλη και Γερόντισσα της Ι. Μονής, για τον τόπο της τελικής ανεγέρσεως του Ναού και διέτριψαν σε μεγάλες ασκητικές προσπάθειες. Στις 28 Μαΐου 1965 ο εργολάβος Ν. Σαμπάνης έχει χαράξει τα όρια του Ναού και σκάβει τα θεμέλια, αυτή η εκσκαφή όμως αποκάλυψε το θαμμένο εκεί, για άγνωστο χρονικό διάστημα, ιερό εικόνισμα της Παναγίας! Ως αστραπή διαδίδεται η θαυμαστή εύρεση, η οποία ενδυναμώνει τις δύο μοναχές να συνεχίσουν τον ασκητικό τους αγώνα στο υποτυπώδες κατάλυμά τους και αποδεικνύει ότι όλα κατευθύνονταν και κατευθύνονται από Γοργοεπήκοο Κυρία Θεοτόκο.


25/5/2024
Η ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΕΝΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΘΟΥΝ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Φωτογραφίες: Κων/νος Αργυρίου, Κων/νος Κούκουρας

 

Σύσσωμη η τοπική μας Εκκλησία, με προεξάρχοντα τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας, Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο προσευχήθηκε ιδιαιτέρως για τα παιδιά, που πρόκειται να διαγωνισθούν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, το βράδυ της Παρασκευής 24 Μαΐου 2024.

 

Δώδεκα μικρές Ιερές Αγρυπνίες ετελέσθησαν, παράλληλα, στους Ιερούς Ναούς Τριών Ιεραρχών Σκιάθου, Αγ. Νικολάου Σκοπέλου, Αγ. Παρασκευής Αλοννήσου, Ευαγγελιστρίας Ιστιαίας, Αγ. Παντελεήμονος Γουβών, Αγ. Παντελεήμονος Λουτρών Αιδηψού, Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου Μαντουδίου, Γενεθλίου της Θεοτόκου Λίμνης, Αγ. Νικολάου Ψαχνών, Αγ. Νικολάου Ερετρίας, Ευαγγελισμού Θεοτόκου Αμαρύνθου και του Αγίου Νικολάου στην Χαλκίδα, στις οποίες προσκλήθηκαν από τον Σεβασμιώτατο και συμμετείχαν όλοι οι υποψήφιοι προς εισαγωγήν σε Σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Πατρίδος μας, όπως και οι γονείς και διδάσκαλοι και καθηγητές τους και πολλά μέλη της Τοπικής μας Εκκλησίας, προκειμένου να προσευχηθούν για την επιτυχία των παιδιών.

 

Ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος προξήρχε στη Θεία Λειτουργία της Χαλκίδος, με συλλειτουργούς τους αρχιμ. Νεκτάριο Ευγενικό-ιεροκήρυκα, Χριστόδουλο Μάνια-εφημέριο της Ενορίας Αγ. Νεκταρίου Χαλκίδος, Δαμασκηνό Παπακωνσταντίνου-εφημέριο της Ενορίας Ευβοέων Αγίων Χαλκίδος, τον πρωτοπρεσβ. Ηλία Αγιαννίτη-προϊστάμενο της Ενορίας Αγ. Νικολάου Χαλκίδος, τον Πρεσβ. Χρυσοβαλάντη Φιλντίση-εφημέριο της Ενορίας Παμμεγίστων Ταξιαρχών Χαλκίδος, τον πρεσβ. Νικόλαο Καλαφάτη-εφημέριο της Ενορίας Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Χαλκίδος, τον ιερομόν. Ειρηναίο Σταμέλο-εφημέριο του Ι. Ν. Ζωοδόχου του Πηγής Ορφανοτροφείου Χαλκίδος, τους διάκ. Σταύρο Καλαφάτη, Χρήστο Ραμανανάκη και Άνθιμο Παπαΐωάννου, ενώ συμπροσευχόμενοι παρέστησαν ο αρχιμ. Χρυσόστομος Καλύβας-ιεροκήρυκας, ο πρωτοπρεσβ. Χαράλαμπος Ταραμίγκος-εφημέριος της Ενορίας Αγ. Νικολάου Χαλκίδος, ο οικον. Αναστάσιος Χρήστου-προϊστάμενος της Ενορίας Τιμίου Προδρόμου Χαλκίδος και ο πρεσβ. Χρυσόστομος ΤσούβαληςΕφημέριος της Ενορίας Κοιμ. Θεοτόκου Αφρατίου.

 

Ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος κήρυξε τον θείο λόγο στους υποψηφίους που εκκλησιάσθηκαν και κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων.

 

Προ της απολύσεως, ευχήθηκε σε όλα τα παιδιά καλή επιτυχία και τους προσέφερε από μία Ιερά Εικόνα με προσωπική του ευχή και αφιέρωση, η οποία έχει ως θέμα της την διάσωση του Αποστόλου Πέτρου, ο οποίος περπάτησε πάνω στα κύματα κατόπιν εντολής του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και δεν βυθιζόταν όσο κοιτούσε το Χριστό, ενώ όταν κοίταξε προς τα άγρια κύματα, ολιγοπίστησε και άρχισε να βυθίζεται. Τότε φώναξε «Κύριε σώσε με» κι ο Κύριος τον έσωσε κρατώντας τον από το χέρι και μαζί με αυτή τους διένειμε και συλλεκτικές αναμνηστικές ευλογίες για την επέτειο των εκατό ετών παρουσίας του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου στην Εύβοια.

24/5/2024
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΣΕ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΣΥΝΑΞΕΙΣ

Φωτογραφίες: Άγγελος Αγαπητός

 

Προσκεκλημένος από συλλόγους διδασκόντων και γονέων, με σκοπό την εναργή είσοδο και συμμετοχή των μικρών μαθητών στο λατρευτικό βίωμα της Αγίας μας Εκκλησίας, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος επισκέφθηκε τρία Σχολείο, όπου τέλεσε την Θεία Ευχαριστία.

Την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024, μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Γυμνού Αμαρύνθου εκκλησιάσθηκαν στον Ενοριακό Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γυμνού, όπου ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος τους υποδέχθηκε, ως ιερουργός της Θείας Λειτουργίας, με συλλειτουργούς τους αρχιμ. Θεοφύλακτο Τσαγκάρη-Αρχιερατικό Επίτροπο Χαλκίδος, Ρωμανό Μπασινά- εφημέριο της Ενορίας Γυμνού και τον αρχιδιάκ. Σταύρο Καλαφάτη.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος εξηγούσε τα τελούμενα, καθώς ο Γυμνασιάρχης κ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης είχε προμηθεύσει τους μαθητές με το κείμενο της Θείας Λειτουργίας στο πρωτότυπο και στη νεοελληνική μετάφραση, ενώ οι μαθητές είχαν ενεργό συμμετοχή ψάλλοντας τα τροπάρια, διαβάζοντας τα αναγνώσματα και μεταλαμβάνοντας το Κοινό Ποτήριο.

Μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, τα παιδιά προσέφεραν στον Σεβασμιώτατο άνθη, αλλά και χρηματικό ποσό, που εκείνα συγκέντρωσαν για τις ανάγκες του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ιεράς Μητροπόλεως. Ο Σεβασμιώτατος, χαρούμενος για την επικοινωνία του με τα παιδιά και βαθύτατα συγκινημένος για την αγάπη και τη φιλοτιμία τους, τα ευχαρίστησε και συνεχάρη τους καθηγητές τους, για αυτή την πρωτοβουλία τους, λέγοντας ότι αποδεικνύουν ότι δεν ισχύει αυτό που λένε, ότι οι νέοι δεν ενδιαφέρονται για τον πλησίον, αλλά, αντιθέτως, ενδιαφέρονται και έχουν ζωντανά αισθήματα μέσα τους για όλους.

Ο Σεβασμιώτατος, επίσης, επαίνεσε τον καλό εφημέριο π. Ρωμανό, ο οποίος θυσιαστικά αγωνίζεται στην Ενορία πραγματοποιώντας υποστηρικτικές δράσεις υπέρ των νέων, ενώ ζήτησε από τους μαθητές να είναι πάντα καταφατικοί στο προσκλητήριο που τους απευθύνει η Εκκλησία και ιδιαίτερα στην κυριακάτικη Θεία Λειτουργία και στο τέλος τους μοίρασε γλυκίσματα και συλλεκτικά ενθύμια της επετείου των εκατό ετών παρουσίας του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου στην Εύβοια.

Μετά,  στην αυλή της εκκλησίας παρατέθηκε δεξίωση για όλους, κατά την οποία καθηγητές, γονείς και μαθητές  είχαν την ευκαιρία δημιουργίας ζεστού και εποικοδομητικού διαλόγου με τον Πνευματικό τους πατέρα και Μητροπολίτη τους.

Την Τετάρτη 22 Μαΐου 2024, στον Ενοριακό Ι. Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Φύλλων Χαλκίδος τελέσθηκε βιωματική Θεία Λειτουργία, στην οποία συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου Φύλλων.

 

Συλλειτουργοί του Σεβασμιωτάτου ήταν ο αρχιμ. Δαμασκηνός Παπακωνσταντίνου, ο οικον. Αναστάσιος Αναστασίου-εφημέριος της Ενορίας Φύλλων και ο αρχιδιάκ. Σταύρος Καλαφάτης.

 

Μαζί με τα παιδιά εκκλησιάσθηκαν η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού-Τουρισμού κ. Δήμητρα Σακελλαράκη, η Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Ληλαντίων κ. Ευαγγελία Παλαιολόγου, ο Διευθυντής του Σχολείου κ. Δημήτριος Λιανοστάθης, ο διδάσκαλος και χοράρχης της χορωδίας των μαθητών κ. Κυριάκος Στάντζος και διδάσκοντες και διδάσκουσες στις δύο σχολικές μονάδες.

 

Μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ακολούθησε παράθεση κεράσματος, που είχαν ετοιμάσει τα μέλη του Συλλόγου γονέων, σε αίθουσα του Σχολείου. Επίσης, παιδιά της Στ΄ τάξεως, μαζί με τη δασκάλα τους, δώρισαν έναν πίνακα ζωγραφικής, που φιλοτέχνησαν τα ίδια τα παιδιά και άνθη.

 

Την Πέμπτη 23 Μαΐου 2024, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία, η οποία ετελέσθη στον Ενοριακό Ι. Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Αφρατίου, παρουσία των μαθητών και μαθητριών του Δημοτικό και του Νηπιαγωγείου Αφρατίου.

 

Ιερουργοί της Θείας Λειτουργίας ήταν ο αρχιμ. Μεθόδιος Φουντούλης-εφημέριος του Ι. Προσκυνήματος Παναγίας Φανερωμένης Ν. Αρτάκης, ο πρεσβ. Χρυσόστομος Τσούβαλης-εφημέριος της Ενορίας Αφρατίου και ο αρχιδιάκ. Σταύρος Καλαφάτης, ενώ και σ’ αυτή την Ευχαριστιακή Σύναξη τα παιδιά διάβασαν τα γράμματα και έψαλλαν τα τροπάρια της Θ. Λειτουργίας.

 

Ο Σεβασμιώτατος, με τον διδακτικό και επεξηγηματικό του λόγο, ανέφερε στα παιδιά την σημασία της σύναξης των πιστών στην εκκλησία και την Θεία Ευχαριστία, η οποία είναι έργο όλων των χριστιανών, δηλαδή του Λαού του Θεού. Επίσης, ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τον Διευθυντή κ. Αναστάσιο Λαμπρινόπουλο, τους διδασκάλους, τους μαθητές και τους γονείς, για την επιμελή επιπλέον διδακτική τους εργασία, ώστε τα παιδιά να ψάλλουν στη Θεία Λειτουργία.

 

Στον αύλειο χώρο, ο οποίος είναι κοινός για το Σχολείο και τον Ι. Ναό, μετά την Θεία Λειτουργία, παρετέθη πρωινό κέρασμα για όλους και στους μαθητές διανεμήθηκαν γλυκίσματα και ενθύμια της επετείου των εκατό ετών παρουσίας του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου στην Εύβοια.

 

 


23/5/2024
ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η 9η ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΌΣΙΟ ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΝ ΡΩΣΣΟ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19 Μάϊου 2024, η καθιερωμένη πλέον Προσκυνηματική Διαδρομή προς τον Όσιο Ιωάννη τον Ρώσσο, ένας σημαντικός θεσμός τον οποίο έχει αγκαλιάσει και διοργανώνει για 9η συνεχή χρονιά η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Η φετινή δράση ήρθε να πλαισιώσει τον εορτασμό των 100 χρόνων από την έλευση του Ιερού Σκηνώματος του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου από την Καππαδοκία στην Εύβοια, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη πνοή συγκίνησης σε όλους τους συμμετέχοντες.   

 Την έναρξη της Προσκυνηματικής Διαδρομής κήρυξε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, με περισσότερους από 1.500 προσκυνητές και φίλους να λαμβάνουν μέρος στην πεζοπορία, που ξεκίνησε από τη θέση «Άγιος» και μέσα από διαμορφωμένο και σηματοδοτημένο δασικό μονοπάτι μήκους 18,1 χλμ. κατέληξε στο Ιερό Προσκύνημα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου.  Η μεταφορά των συμμετεχόντων πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία του ΚΤΕΛ Ευβοίας και με μισθωμένα λεωφορεία της Π.Ε. Εύβοιας, ενώ κατά μήκος της διαδρομής διανεμήθηκαν αναμνηστικές μπλούζες, καπέλα, δυναμωτικές τροφές, νερό και χυμοί.

 Η 9η Προσκυνηματική Διαδρομή, διοργανώθηκε όπως κάθε χρόνο με την ευλογία και τη στήριξη της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος και σε συνεργασία με τους Δήμους Διρφύων - Μεσσαπίων και Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας.  Σημαντική ήταν η συμβολή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Εύβοιας, του Πυροσβεστικού Σώματος Εύβοιας, της Διεύθυνσης Δασών Ευβοίας, του Δασαρχείου Χαλκίδας, του Δασαρχείου Λίμνης και του ΕΚΑΒ.

 Καθοριστική για την οργάνωση, την ασφάλεια και την ποιότητα της διαδρομής ήταν η παρουσία και η εθελοντική προσφορά των κάτωθι: Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και Εθελοντές Σαμαρείτες, Δ’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδας,  Σύλλογος Εθελοντικών Δυνάμεων Δασοπροστασίας και Διάσωσης Προκοπίου, Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης Εύβοιας, Ομάδα Διάσωσης Εύβοιας SAR-312, Εθελοντικό Σώμα Δασοπροστασίας και Διάσωσης Εύβοιας (Ερέτριας), Ειδική Ομάδα Περιβαλλοντικών και Ανθρωπογενών Καταστροφών Εύβοιας, Λέσχη Τετρακίνησης Εύριπος, Σύλλογος Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Διασωστών Μετοχίου Διρφύων, Σύλλογος Δρομέων Εύβοιας, ΑΠΦΥΣ Ιπποβότες, Ιατρικός Σύλλογος Εύβοιας και Φαρμακευτικός Σύλλογος Εύβοιας.

 Εξίσου σπουδαία ήταν η συνδρομή της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και η προσφορά των χορηγών μας και συγκεκριμένα των: Δίρφυς Εμφιαλωμένα Νερά, Αλιμπινίσης Άρτος & Ζύμη, Bfresh spitiko, Ευβοϊκή Ζύμη, Σταθόπουλος Οπωροκηπευτικά, Παγοποιεία-Ψυγεία Κάματζης, Αγροτικός Συνεταιρισμός Ταξιάρχη, Σύκα Κύμης Καραβασίλης, Ε. & Δ. Κόντος «από το περιβόλι του παππού», Αμβροσία 1969 Επισιτιστικές Επιχειρήσεις και Stayia Farm.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης, μετά το πέρας της διαδρομής, δήλωσε: «Ολοκληρώθηκε αισίως η 9η Προσκυνηματική μας Διαδρομή προς τον Όσιο Ιωάννη το Ρώσσο, σε μία ιδιαίτερη χρονιά που γιορτάζουμε την επέτειο των 100 χρόνων από την έλευση του Ιερού του Σκηνώματος στην Εύβοια!

Περπατήσαμε μαζί με 1.500 παλιούς και νέους φίλους της Προσκυνηματικής μας Διαδρομής, απολαμβάνοντας μία άρτια οργανωμένη, ασφαλή και ευχάριστη πεζοπορική εμπειρία με τελικό προορισμό το Ιερό Προσκύνημα.

Ευχαριστούμε θερμά τους συνδιοργάνωνες μας, τους εθελοντικούς μας συλλόγους, τους χορηγούς μας και τους συνεργάτες μας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας που βοήθησαν όλοι τα μέγιστα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Βοήθεια σε όλους, και του χρόνου να ξαναβρεθούμε οι ίδιοι και ακόμη περισσότεροι στα ίδια φωτεινά μονοπάτια!».

23/5/2024
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΗΓΥΡΕΩΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΓΟΡΓΟΕΠΗΚΟΟΥ ΨΑΧΝΩΝ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΓΟΡΓΟΕΠΗΚΟΟΥ ΨΑΧΝΩΝ

 

Την Κυριακή 26 Μαΐου 2024 εορτάζει η Ιερά Μονή Γοργοεπηκόου Ψαχνών την επέτειο των Εγκαινίων της (1977) και της ευρέσεως της θαυματουργού ιεράς εικόνος της Παναγίας (1965), σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

 

Σάββατο 25 Μαΐου 2024, ώρα 7μ.μ.

Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και λιτανεία της ιεράς εικόνος, χοροστατούντος και προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ.

 

Κυριακή 26 Μαΐου 2024, ώρα 7π.μ.

Όρθρος, αρχιερατική χοροστασία και Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ.

 

7μ.μ.: Ιερά Παράκληση προς την Γοργοεπήκοο Θεομήτορα.

 

Καλούνται οι ευσεβείς και φιλακόλουθοι χριστιανοί μας, να συμετάσχουν στην ιερά πανήγυρη, για να λάβουν την ευλογία της Γοργοεπηκόου Θεομήτορος.

 


23/5/2024
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΑΣ ΠΑΝΗΓΥΡΕΩΣ ΟΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΡΩΣΣΟΥ (ΚΥΡΙΑΚΗ 26 και ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΜΑΙΟΥ 2024)

Με την χάρη του Θεού, προγραμματίζουμε τον φετεινό εορτασμό της ιεράς μνήμης του Οσίου και θεοφόρου πατρός ημών Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου του νέου ομολογητού. Η Πανήγυρις έχει επίκεντρο τον Ιερό Ναό του Οσίου, στο Νέο Προκόπιο Ευβοίας, όπου, ως θησαυρός, ευρίσκεται το αδιαλώβητο και μυροβόλο λείψανο του αγίου, το οποίο, πριν από 100 ολόκληρα χρόνια με απερίγραπτες θυσίες και κινδύνους, έφεραν στον τόπο μας οι Προκοπιείς Πρόσφυγες, μετά την Μικρασιατική περιπέτεια.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΜΑΙΟΥ: Ώρα 7μ.μ. Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ.

 

Ώρα 10μ.μ. Αγρυπνία (Εσπερινός-Παράκληση-Θεία Λειτουργία).

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΜΑΙΟΥ: Ώρα 6:45π.μ. Όρθρος και στην συνέχεια Αρχιερατική χοροστασία.

 

Ώρα 8:30π.μ. Αρχιερατικό συλλείτουργο.

 

Ώρα 10:45π.μ. Λιτανεία του Ιερού Σκηνώματος του Οσίου Ιωάννου με κάθε εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και τάξη.

 

Στην Ιερά Πανήγυρη θα λάβουν μέρος ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ και οι Άγιοι Αρχιερείς Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, Ειρηνουπόλεως κ. Νίκανδρος, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Καρπενησίου κ. Γεώργιος, Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρος, Σκοπέλου κ. Νικόδημος και ο οικείος Ιεράρχης, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος. 

 

Οι Ιερές Ακολουθίες, θα μεταδοθούν από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος (89.5 fm) και τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς μας Μητροπόλεως (97,7 fm).

 

Οι μεταδόσεις όλων των ιερών ακολουθιών θα πραγματοποιηθούν από την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και θα είναι διαθέσιμες στη διεύθυνση https://orthodoxtv.gr/

 

,την Ορθόδοξη Ελληνική Ενημερωτική Τηλεόραση 4Εhttps://www.tv4e.gr/

 

τις ιστοσελίδες της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος http://www.imchalkidos.gr

 

και του Ιερού Προσκυνήματος του Οσίου Ιωάννου  https://oir.gr/

 

Δεύτε προσκυνήσωμεν πιστοί λείψανον περίσεπτον και πανυπέρτιμον Ιωάννου θεόφρονος, αγνίσωμεν χείλη, όμματα και μέτωπα και ικετεύσωμεν...

 

Η χάρη και οι πρεσβείες του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Ιωάννου μετά πάντων και υπέρ πάντων ημών. Αμήν.

 

 

23/5/2024
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΕΝΟΡΙΑΚΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΕΥΒΟΕΩΝ ΑΓΙΩΝ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

Διατελέσαντες Μητροπολίτες
Χρυσόστομος Βέργης
Νικόλαος Σελέντης
Γρηγόριος Πλειαθός
Συνέσιος Φιλιππίδης
Χρύσανθος Προβατᾶς
Παντελεήμων Κριεζῆς
Εὐγένιος Δεπάστας
Χριστοφόρος Σταματιάδης
Καλλίνικος Καμπάνης
Νεόφυτος Ἀδάμ

Ενοριακά Εκκλησιαστικά Συσσίτια

Τράπεζα Τροφίμων και Ενδυμάτων

Κοινωνικό Ιατρείο - Φαρμακείο

Όσιος Ιωάννης ο Ρώσσος

Βιβλιοθήκη Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος