22210 60404 (5,6,7)
2024-06-04
ENGLISH EDITION OF METROPOLITAN CHALKIDOS CHRYSOSTOMOS’ BOOK ON SAINT JOHN THE RUSSIAN
2024-03-01
Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΣΕ ΝΕΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
2024-02-08
ΛΟΓΟΤΥΠΟ ΚΑΙ ΓΡΑΦΙΚΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΕΤΗΡΙΔΑΣ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΡΩΣΣΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ
2022-05-06
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΜΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΠΕΡΙ ΔΡΑΣΕΩΣ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΑΣΥΜΒΑΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ
2021-08-07
Ο ΟΣΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΡΩΣΟΣ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΛΕΓΕΙ
2021-03-17
ΠΕΡΙ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ...
2020-12-04
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΕΩΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ
2017-01-08
Ο ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ YOGA


Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΧΤΥΠΑΕΙ, Σ’ ΕΚΕΙΝΟΝ ΑΝΟΙΓΕΙΣ
περισότερα...
Σᾶς εὐχαριστοῦμε θερμά γιά τήν ἐπίσκεψή Σας στήν ἱστοσελίδα τῆς Ἱερᾶς μας Μητροπόλεως καί μέ χαρά καί τιμή Σᾶς καλωσορίζουμε. Εὐγνωμονοῦμε τό Θεό, γιατί, ἀνάμεσα στίς ἀναρίθμητες εὐεργεσίες Του, μᾶς χάρισε καί αὐτό τόν τρόπο τῆς ἐπικοινωνίας.
Παρουσιάζοντας τή Μητρόπολή μας στίς ἠλεκτρονικές σελίδες δοξολογοῦμε Ἐκεῖνον, πού δίδει πνοή καί ζωή καί τά πάντα καί ποιεῖ μεγάλα καί θαυμαστά διά τῶν εὐτελῶν δούλων Του. Ἡ ὑπό τόν τίτλο «ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ» τοπική μας Ἐκκλησία εἶναι κοσμημένη μέ πάμπολλες φυσικές καί πνευματικές ὀμορφιές, Ἱερούς Ναούς, Ἅγια Προσκυνήματα, Ἱερά Λείψανα -μεταξύ τῶν ὁποίων τό ἄφθαρτο σκήνωμα τοῦ Ὁσίου Ἰωάννου τοῦ Ρώσου-, ἱστορικά Μοναστήρια, εὐαγῆ Ἱδρύματα καί μέ εὐσεβεῖς καί φιλόθεους κατοίκους. Γράφοντας αὐτές τίς γραμμές, δίπλα στόν πανάρχαιο καί Ἱστορικό Ἱερό Ναό τῆς Πολιούχου μας Ἁγίας Παρασκευῆς καί στόν καταγάλανο πορθμό τοῦ Εὐρίπου, μέ τίς «ἀκατάληπτες παλίρροιες» (Καισάριος Δαπόντες) Σᾶς εὐχόμαστε νά ἔχετε τήν Ἄνωθεν ἐπίσκεψη καί τή δρόσο τοῦ Ἁγίου Πνεύματος στήν καρδιά Σας καί παρακαλοῦμε νά εὔχεσθε νά ἐπιβλέπει στοργικά ὁ Θεός ἐπί τήν Ἄμπελον ταύτην. + ὁ Χαλκίδος Χρυσόστομος

Πρόγραμμα Σεβασμιωτάτου
25-07-2024
19:00
Χαλκίδα Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου Εορτή Αγίας Παρασκευής Ακολουθία Πολυαρχιερατικού Εσπερινού
26-07-2024
07:00
Χαλκίδα Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου Εορτή Αγίας Παρασκευής η Ακολουθία του Όρθρου & το Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο
27-07-2024
07:00
Λουτρά Αιδηψού Ιερός Ναός Αγίου Παντελεήμονος, η Ακολουθία του Όρθρου & η Αρχιερατική Θ. Λειτουργία
28-07-2024
07:00
Ιερά Μονή Οσίας Ειρήνης η Ακολουθία του Όρθρου & η Αρχιερατική Θ. Λειτουργία
Ραδιοφωνικός
Σταθμός
Ι.Μ. Χαλκίδος
22/7/2024
ΝΕΟΣ ΙΕΡΕΑΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΕΝΑΡΞΗ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

Την Κυριακή 21 Ιουλίου 2024, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος μετέβη στον Ενοριακό Ι. Ναό Αγ. Δημητρίου Δάφνης Ελυμνίων, όπου χοροστάτησε στον Όρθρο, προέστη στη Θεία Λειτουργία και τέλεσε την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του διακ. Δημητρίου Τζιμώκα.

 

Συλλειτουργοί του Σεβασμιωτάτου ήταν οι αρχιμ. Γρηγόριος Χατζηεμμανουήλ-Γέρων του Ι. Κουτλουμουσιανού Κελλίου Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου Αγίου Όρους, Νεκτάριος Ευγενικός-ιεροκήρυκας, ο ιερομόν. Θεολόγος Κουτλουμουσιανός, οι πρωτοπρεσβ. Νικόλαος Αναστασίου-εφημέριος της Ενορίας Αγ. Δημητρίου Ροβιών, Δημήτριος Πατεράκης-εφημέριος της Ενορίας Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης Ν. Προκοπίου, ο οικον. Αντώνιος Τσούπρος-εφημέριος της Ενορίας Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κεχριών, και οι διάκ. Σταύρος Καλαφάτης και Δημήτριος Τζιμώκας.

 

Στον παραινετικό προς τον νέο Πρεσβύτερο λόγο του ο Σεβασμιώτατος εξήγησε ότι ο Ιερέας κηρύττει και διδάσκει στους πιστούς τον Χριστό ως ελευθερωτή από τα πάθη και τις αμαρτίες τους, στα οποία, οι άνθρωποι, είμαστε δούλοι, όσο επιμένουμε να συζούμε με αυτά. Ο Χριστός ελευθερώνει όποιον επιθυμεί να ελευθερωθεί, δηλαδή, όποιον με ταπείνωση αντιλαμβάνεται ότι μια ζωή χωρίς Χάρη Θεού και παραδομένη σε αμαρτίες είναι καταδικασμένη να καταλήξει στον θάνατο.

 

Ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος, επίσης, αφού ευχαρίστησε τον γέροντα Γρηγόριο για την παρουσία του στην χειροτονία του πνευματικού του υιού, έκανε μνεία στα συγγράμματα του γέροντος, τα αφορώντα την θεία λατρεία και επεσήμανε στον νέο Πρεσβύτερο π. Δημήτριο ότι η λατρεία είναι η γλώσσα της καρδιάς της Εκκλησίας προς τον Θεό.

 

Τα ιερά αναλόγια διηκόνησαν χοροί ιεροψαλτών, με πρωτοψάλτη τον Μοναχό Χρυσόστομο Κουτλουμουσιανό, αδελφό της συνοδείας του γέροντος Γρηγορίου.

 

Ο νέος Πρεσβύτερος π. Δημήτριος πρόκειται να διακονήσει την Ενορία Αγ. Δημητρίου Δάφνης Ελυμνίων.

 

Επιστρέφοντας στη Χαλκίδα, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος μετέβη στο Λιμάνι της πόλεως, όπου μαζί με την Δήμαρχο Χαλκιδέων κ. Έλενα Βάκα, τον Λιμενάρχη Χαλκίδος Πλοίαρχο κ. Κωνσταντίνο Φλουρή και την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Δήμητρα Σακελλαράκη υποδέχθηκαν το πλήρωμα του περιπολικού πλοίου Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ. 080 «Άγιος Ευστράτιος», το οποίο κατέπλευσε στη Χαλκίδα, για την έναρξη της Ναυτικής Εβδομάδας Χαλκίδας 2024, που διοργανώνει ο Δήμος Χαλκιδέων, σε συνδιοργάνωση με την Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων, στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού της Πολιούχου Χαλκίδας, Αγίας Παρασκευής.

 

Ο Σεβασμιώτατος επέδωσε στον Κυβερνήτη ένα εικόνισμα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου, επ’ ευκαιρία της εκατονταετηρίδας του Οσίου στην Εύβοια και κατόπιν, εις ένδειξη ευγνωμοσύνης, ο Κυβερνήτης επέδωσε στον Σεβασμιώτατος το έμβλημα του πλοίου και ένα καπέλο με τα διακριτικά του πλοίου.

22/7/2024
Η ΠΟΛΙΟΥΧΟΣ ΑΓΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΣΤΟ ΘΡΟΝΙ ΤΗΣ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΝΕΟΥ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ

Φωτογραφίες: Παρασκευή Σπυροπούλου, Ειρήνη-Νεφέλη Πηγαϊδούλη

 Η έναρξη της Ναυτικής Εβδομάδας Χαλκίδος σηματοδοτήθηκε με την ενθρόνιση του ιερού και θαυματουργού εικονίσμα της πολιούχου Χαλκίδος Αγίας Παρασκευής, που, παραδοσιακά, πραγματοποιείται σε αγρυπνία, όπως την Κυριακή 21 Ιουλίου 2024 το βράδυ.

Λίγο νωρίτερα, ξεκίνησε το ταξίδι της η Ναυτική Εβδομάδα Χαλκίδας 2024, που αναβιώνουν, μετά από πολλά χρόνια, ο Δήμος Χαλκιδέων με την Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων.

 Η επίσημη έναρξη πραγματοποιήθηκε με Επιμνημόσυνη Δέηση που τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος, στο Ιερό Παρεκκλήσιο Παναγίας Λαγκαδιώτισσας και με ρίψη στεφάνων στη θάλασσα, από τον Αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας κ. Γεώργιο Κελαϊδίτη, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτριο Σέρρα και τον Λιμενάρχη Χαλκίδας, Πλοίαρχο κ. Κωνσταντίνο Φλουρή, προς τιμήν των χαμένων ναυτικών, με τη συμμετοχή του Πανευβοϊκού Συλλόγου Καππαδοκών «Ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσσος» και εκπροσώπων του Συλλόγου Λαγκαδιωτών Κυζίκου Μ. Ασίας.

 Αμέσως μετά, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγ. Δημητρίου Χαλκίδος, λόγω των αναστηλωτικών και ανακαινιστικών έργων που πραγματοποιούνται στον παλαιοχριστιανικό Ι. Ναό Αγ. Παρασκευής πολιούχου χαλκίδος, έλαβε χώρα η από ετών προεόρτια ιερά αγρυπνία και η ενθρόνιση της θαυματουργού εικόνας της Αγίας Παρασκευής, κατά την οποία προέστη ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος, με συλλειτουργούς τους Κληρικούς της Χαλκίδος και των περιχώρων.

 Πλήθη πιστοί προσήλθαν στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό, όπως κάθε χρόνο, ώστε να προϋπαντήσουν την προστάτιδα των Χαλκιδέων.

Κατά τη διάρκεια της αγρυπνίας, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Διακόνου Ανθίμου Παπαϊωάννου και οι προσελθόντες πιστοί αναφώνησαν το «ΑΞΙΟΣ», επισφραγίζοντας το Μυστήριο.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, εψάλησαν από τον Σεβασμιώτατο και τους Ιερείς τα εγκώμια ενώπιον του ιερού κουβουκλίου της εικόνος της Αγίας Παρασκευής, σκορπίζοντας ρίγη συγκινήσεως στα πλήθη των προσελθόντων φιλαγίων πιστών.


21/7/2024
ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΗΛΙΑ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΕΣ ΔΙΑΚΟΝΟΥ ΚΑΙ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ


                                                                                                   Φωτογραφίες: Παρασκευή Σπυροπούλου, Χρήστος Κουτσαύτης

 

Κατά το διήμερο 19 και 20 Ιουλίου 2024 εορτάσθηκε η μνήμη του μεγάλου προφήτου Ηλία στη Χαλκίδα και συγκεκριμένα στον φερώνυμο Ι. Ναό, εντός του Φρουρίου της Χαλκίδος, ο οποίος υπάγεται στην Ενορία Αγίου Νικολάου Χαλκίδος.

 

Την Παρασκευή 19 Ιουλίου, κατά τον Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος πλαισιούμενος από τους αρχιμ. Τιμόθεο Μπαϊμπάκη και Χρυσόστομο Καλύβα-ιεροκήρυκες, Νικόλαο Πριμηκύριο-ιερατικώς προϊστάμενο της Ενορίας Τιμίου Προδρόμου Χαλκίδος, τους πρωτοπρεσβ. Ηλία Αγιαννίτη-προϊστάμενο της Ενορίας Αγ. Νικολάου Χαλκίδος, Χαράλαμπο Ταραμίγκο-εφημέριο της ίδιας Ενορίας, τον οικον. Ιωάννη Φαφούτη-εφημέριο της Ενορίας Αγ. Παρασκευής πολιούχου Χαλκίδος, τον πρεσβ. Νικόλαο Καλαφάτη-εφημέριο της Ενορίας Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κανήθου Χαλκίδος, τον ιερομόν. Ειρηναίο Σταμέλο, και τους διακ. Σταύρο Καλαφάτη και Αγαθόνικο Καραντζή.

 

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ομίλησε για την σχέση του προφήτη Ηλία με τον Θεό, όπως αυτή φανερώνεται μέσα από τα αναγνώσματα της Παλαιάς Διαθήκης.

 

Μεταξύ των πολλών συνεορταστών Χαλκιδέων, παρέστησαν και η Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Έλενα Βάκα, ο Λιμενάρχης Χαλκίδος πλοίαρχος κ. Κωνσταντίνος Φλουρής, οι Αντιδήμαρχοι Καθαριότητας και Ανακύκλωσης κ. Γεώργιος Πάνου, Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Δήμητρα Σακελλαράκη, Πολεοδομίας κ. Ελένη Αϊδίνη, ο πρόεδρος του ΔΕΑΕΠΠΕΧ κ. Ιωάννης Γαϊτανάρος και Δημοτικοί Σύμβουλοι.

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τον Εσπερινό και το κήρυγμα του Σεβασμιωτάτου επιλέγοντας τον σύνδεσμο: 

πατήστε εδώ για κήρυγμα του Σεβασμιωτάτου

 

 

Την επομένη, Σάββατο 20 Ιουλίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο, προέστη στη Θεία Λειτουργία και τέλεσε την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του διακ. Αγαθονίκου Καραντζή και την εις Διάκονον χειροτονία του κ. Ιακώβου Κετσετζή εγγάμου, πτυχιούχου Θεολογίας και Διπλωματούχου Βυζαντινής Μουσικής.

 

Συλλειτουργοί του Σεβασμιωτάτου ήταν οι αρχιμ. Νεκτάριος Ευγενικός και Χρυσόστομος Καλύβας-ιεροκήρυκες, Νικόλαος Πριμηκύριος-ιερατικώς προϊστάμενος της Ενορίας Τιμίου Προδρόμου Χαλκίδος, οι πρωτοπρεσβ. Ηλίας Αγιαννίτης-προϊστάμενος της Ενορίας Αγ. Νικολάου Χαλκίδος, Χαράλαμπος Ταραμίγκος-εφημέριος της ίδιας Ενορίας, ο οικον. Ιωάννης Κετσετζής-εφημέριος της Ενορίας Καθενών και πατέρας του νέου Διακόνου, ο πρεσβ. Γεώργιος Χαλιώτης-εκ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο Ιερομ. Ειρηναίος Σταμέλος και οι διάκ. Σταύρος Καλαφάτης, Αγαθόνικος Καραντζής και Άνθιμος Παπαϊωάννου.

 

Στους νουθετηρίους λόγους που ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε στον Ιερομόναχο Αγαθόνικο και στον Διάκονο Ιάκωβο, περιέγραψε την αποστολή του Κληρικού ως προφήτου, δηλαδή ως κήρυκα του λόγου του Θεού και εργάτη της προσευχής.

 

Λίγο πριν την απόλυση, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε πατρικά σε όσους και όσες φέρουν το όνομα του προφήτου Ηλία, εξαίροντας τον εορτάζοντα προϊστάμενο της Ενορίας Αγ. Νικολάου Χαλκίδος π. Ηλία Αγιαννίτη, ενώ ανακοίνωσε ότι ο π. Αγαθόνικος πρόκειται να αναλάβει την Ενορία Αγ. Τριάδος Αμφιθέας και ο π. Ιάκωβος, μετά την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του, την Ενορία Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κάτω Στενής.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις χειροτονίες στον εξής σύνδεσμο:

 

πατήστε εδώ 


20/7/2024
Ο ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΣΩΦΡΟΝΙΟΥ ΕΠΕΔΩΣΕ ΤΟ ΝΕΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

Την Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024, ο εξ Ίμβρου καταγόμενος και εν Χαλκίδι διαμένων κ. Χριστοφόρος Σωφρονίου-Άρχων Υπομνηματογράφος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και Καρδιολόγος, επισκέφθηκε τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας, Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο, στον οποίο επέδωσε το νέο του βιβλίο με τίτλο «Το ταξίδι του ψηφιδωτού στους τόπους και τους χρόνους-Τα ανά την οικουμένη εντοίχια χριστιανικά ψηφιδωτά και οι Ναοί που τα αποθησαυρίζουν».

 

Το νέο βιβλίο του κ. Χριστοφόρου Σωφρονίου αποτελεί καρπό επισταμένης εργασίας, αγάπης και ενδιαφέροντος για τα χριστιανικά ψηφιδωτά, παρέχει στον αναγνώστη μια λεπτομερή καταγραφή των χριστιανικών αυτών μνημείων, των σχετικών ιστορικών συνθηκών γύρω από κάθε ψηφιδωτό και των πνευματικών και πολιτισμικών αλληλεπιδράσεων που αυτά προκάλεσαν ή προκαλούν.

 

Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, στον πρόλογό του, ονομάζει το πόνημα του κ. Σωφρονίου «εγκυκλοπαίδεια του ψηφιδωτού», ενώ την έκδοση ανέλαβε η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος.

 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συνεχάρη τον κ. Σωφρονίου για το νέο του έργο, το οποίο είναι καρπός ώριμος μιας εικοσαετούς περιδιάβασης, μελέτης και καταγραφής της αρχοντικής τέχνης του ψηφιδωτού και δίνει μουσική φωνή στην σιωπή των μυριάδων ψηφίδων.


19/7/2024
ΜΝΗΜΗ ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΤΥΡΟΣ ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΥ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ

Την Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος μετέβη στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό αγ. Δημητρίου Χαλκίδος, όπου χοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη της τελέσεως της Θείας Ευχαριστίας με συλλειτουργούς τους αρχιμ. Αιμιλιανό Χρήστου-προϊστάμενο του Μητροπολιτικού Ι. Ναού και άγοντα σήμερα την ονοματική του εορτή, Μεθόδιο Φουντούλη-εφημέριο του Προσκυνηματικού Ι. Ναού Παναγίας Φανερωμένης Ν. Αρτάκης, Δαμασκηνό Παπακωνσταντίνου-εφημερίου του Ενοριακού Ι. Ναού Ευβοέων Αγίων Χαλκίδος, τον πρωτοπρεσβ. Αθανάσιο Τρίκκα-εφημέριο του Μητροπολιτικού Ι. Ναού, τον οικον. Αναστάσιο Χρήστου-προϊστάμενο του Ενοριακού Ι. Ναού Τιμίου Προδρόμου Χαλκίδος, τον πρεσβ. Νικόλαο Καλαφάτη-εφημέριο του Ενοριακού Ι. Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Χαλκίδος και τον αρχιδιάκ. Σταύρο Καλαφάτη.

 

Επίσης, εκκλησιάσθηκαν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σκοπέλου κ. Νικόδημος, οι αρχιμ. Χριστόδουλος Μάνιας-εφημέριος της Ενορίας Αγ. Νεκταρίου Κανήθου Χαλκίδος και Συμεών Ηλιοδρομίτης-προϊστάμενος του Ενοριακού Ι. Ναού αγ. Παρασκευής πολιούχου Χαλκίδος.

 

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ανέπτυξε λόγους πνευματικούς, αναφερόμενος αρχικά στην πληθώρα των μαρτύρων της Εκκλησίας μας, που με χαρά και προθυμία υπέμειναν μαρτύρια και ομολόγησαν τον Τριαδικό Θεό. Σε αντίθεση με αυτή την ομολογία, δυστυχώς στην εποχή μας, τόνισε, πως οι άνθρωποι με πολλή ευκολία προτιμούν να βρίσκονται στην πλευρά του "αντιπάλου" κάνοντας κακό και αρνούμενοι την αγάπη λόγω του εγωισμού τους. Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά πολλές φορές προβάλλουν τα δικά τους πάθη στους άλλους κατακρίνοντας. Στη συνέχεια, έκανε ιδιαίτερη μνεία στο μέγεθος της αγιοσύνης του Αγίου Αιμιλιανού, που με τη δύναμη της προσευχής συνέτριψε τα είδωλα. Στο τέλος, ευχήθηκε πατρικά στον εορτάζοντα π. Αιμιλιανό Χρήστου, για την ονομαστική του εορτή και τον συνεχάρη για την πρόσφατη ολοκλήρωση των μεταπτυχιακών του σπουδών με βαθμό άριστα.

 

Λίγο πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ετελέσθη νεκρώσιμο τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού ιεροκήρυκος αρχιμ. Ειρηναίου Γεωργιάδη, μετά την κοίμηση του οποίου (9.7.2024), στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό αγ. Δημητρίου Χαλκίδος τελείται σαρανταλείτουργο.

18/7/2024
ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΗΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

Με πληθωρική συμμετοχή των φιλαγίων χριστιανών εορτάσθηκε η μνήμη της αγίας μεγαλομάρτυρος Μαρίνης στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος.

 

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, το απόγευμα της παραμονής, Τρίτη 16 Ιουλίου 2024, χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό του εορτάζοντος Ενοριακού Ι. Ναού αγ. Μαρίνης Χαλκίδος, πλαισιούμενος από τους αρχιμ. Νεκτάριο Ευγενικό και Χρυσόστομο Καλύβα-ιεροκήρυκες, Δαμασκηνό Παπακωνσταντίνου-εφημέριο της Ενορίας Ευβοέων αγίων Χαλκίδος, Ευγένιο Τσάλλα-εφημέριο της Ενορίας αγ. δώδεκα Αποστόλων Ν. Αρτάκης, τον οικον. Αντώνιο Ρίζο-εφημέριο του Ι. Παρεκκλησίου αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης Εργατικών Κατοικιών Χαλκίδος, τον ιερομόν. Ειρηναίο Σταμέλο και τους διακ. Σταύρο Καλαφάτη, Χρήστο Ραμαντανάκη και Αγαθόνικο Καραντζή.

 

Στο κήρυγμά του προς τους εκκλησιασθέντες και τους ακροατές του ραδιοφωνικού σταθμού της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος ανέπτυξε πώς η αγία Μαρίνα εφάρμοσε στη ζωή της και διαβεβαίωσε δια του μαρτυρίου της την εντολή του Θεού προς κάθε άνθρωπο «Γίνεσθέ μοι μάρτυρες» (Ησ. 43, 10) και την προτροπή του Χριστού προς τους μαθητές του και προς τους χριστιανούς κάθε γενεάς «Έσεσθέ μοι μάρτυρες» (Πράξ. 1, 8).

 

Αμέσως μετά τον Εσπερινό, ακολούθησε η λιτάνευση του ιερού εικονίσματος της αγίας, με τη συμμετοχή πολλών Χαλκιδέων, μεταξύ των οποίων ο Βουλευτής Ευβοίας κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης, η Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Έλενα Βάκα και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου.

 

Το ίδιο απόγευμα, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σκοπέλου κ. Νικόδημος υποδέχθηκε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρο στην Ενορία Κρυονερίτου Ιστιαίας, όπου τιμάται πανηγυρικά η αγία Μαρίνα.

 

Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος κ. Νικηφόρος, ενώ τον θείο λόγο κήρυξε ο Θεοφιλέστατος κ. Νικόδημος περιγράφοντας πώς η ζωή της αγίας Μαρίνης μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα ζωής κάθε χριστιανού.

 

Τους αρχιερείς πλαισίωσαν οι αρχιμ. Αθανάσιος Λιβαδειάς εκ της Ι. Μητροπόλεως Νικαίας, Νικόλαος Πριμηκύριος-ιερατικώς προϊστάμενος της Ενορίας Αγ. Ιωάννου Χαλκίδος, ο πρωτοπρεσβ. Ιωάννης Θάνος-Αρχιερατικός Επίτροπος Ιστιαίας, ο σταυφόρος-οικονόμος Γεώργιος Αλμπάνης-εφημέριος της Ενορίας Κρυονερίτου, ο Πρεσβ. Αθανάσιος Γερογιάννης-εφημέριος της Ενορίας Κεράμειας και ο διάκ. Άνθιμος Παπαϊωάννου.


18/7/2024
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΪΚΗ ΥΠΑΙΘΡΟ

Στις 14, 15 και 17 Ιουλίου 2024, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος επισκέφθηκε τις Ενορίες Μαρκατών, Άνω Στενής και Μίστρου αντίστοιχα.

 

Την Κυριακή 14 Ιουλίου, ημέρα μνήμης του Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, ο οποίος τιμάται στην ορεινή Ενορία των Μαρκατών Μεσσαπίων, μετά από απόφαση του μακαριστού Μητροπολίτου Χαλκίδος κυρού Νικολάου Σελέντη, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο, προέστη στη Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον θείο λόγο.

 

Συλλειτουργοί του Σεβασμιωτάτου ήταν ο αρχιμ. Συμεών Ηλιοδρομίτης-προϊστάμενος της Ενορίας αγ. Παρασκευής Πολιούχου Χαλκίδος, ο πρωτοπρεσβ. Νικόλαος Κουτρουμάνος εκ της Ι. Μητροπόλεως Ν. Σμύρνης, ο πρεσβ. Κωνσταντίνος Πραντζίκος-εφημέριος της Ενορίας Μαρκατών και ο διάκ. Άνθιμος Παπαϊωάννου.

 

Την επομένη, Δευτέρα 15 Ιουλίου, ο Σεβασμιώτατος μετέβη στο Ι. Εξωκκλήσιο αγ. Κηρύκου και Ιουλίτης στην Άνω Στενή Διρφύων, όπου χοροστάτησε στον Όρθρο, προέστη στη Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον θείο λόγο προς τους εκκλησιασθέντες.

 

Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσαν, ως συλλειτουργοί του, ο πρωτοπρεσβ. Εμμανουήλ Βιολάκης-Αρχιερατικός Επίτροπος Διρφύων, ο πρεσβ. Γεράσιμος Βασιλόπουλος-τοποτηρητής εφημέριος της Ενορίας Άνω Στενής και ο διάκ. Άνθιμος Παπαϊωάννου, ενώ εκκλησιάσθηκαν και άλλοι Κληρικοί της Αρχιερατικής Περιφερείας Διρφύων.

 

Την Τετάρτη 17 Ιουλίου, ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε την Ενορία Μίστρου Διρφύων και συγκεκριμένα το πανηγυρίζον Ι. Εξωκκλήσιο αγ. Μαρίνης Μίστρου, που ο ετήσιος εορτασμός του αποτελεί σημείο συνάξεως των απανταχού Μιστριωτών.

 

Εκεί ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε κατά τον Όρθρο, τέλεσε τη Θεία Λειτουργία με συλλειτουργούς τον αρχιμ. Νεκτάριο Ευγενικό-ιεροκήρυκα, τους πρεσβ. Γεράσιμο Βασιλόπουλο-εφημέριο της Ενορίας Θεολόγου, Αθανάσιο Σάλιαρη-εφημέριο της Ενορίας Κάτω Στενής, Δημήτριο Κορόζη-εφημέριο της Ενορίας Μίστρου και τον αρχιδιάκ. Σταύρο Καλαφάτη.

 

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε πώς η αγ. Μαρίνα έγινε οδοιπόρος του σωστού και ίσιου δρόμου, που πρώτος άνοιξε και βάδισε ο Χριστός και έγινε κληρονόμος της ελευθερίας από την αμαρτία και τον θάνατο και περιέγραψε τους τρόπους με τους οποίους κι εμείς μπορούμε να γίνουμε πιστοί οπαδοί και ακόλουθοι του Χριστού, ο Οποίος ποτέ δεν οικειοποιείται τη δόξα, αλλά τη μοιράζεται με όσους ζουν σε αληθινή σχέση μαζί Του και ποτέ δεν μας προδίδει, αλλά αναμένει να εκπληρώσει για εμάς την επαγγελία Του.

 

Αμέσως μετά την απόλυση, ο εφημέριος της Ενορίας π. Δημήτριος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την εκεί παρουσία του και κατόπιν όλοι οι συμμετέχοντες στην πανήγυρη παρακάθησαν στο παραδοσιακό γλέντι γύρω από την εκκλησία και μάλιστα εφέτος τα παιδιά και οι έφηβοι της Ενορίας λάμπρυναν την ημέρα με παρουσίαση παραδοσιακών χορών υπό τη διδασκαλία της κ. Ασανούλας Τσότσου.

18/7/2024
ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

Ολοκληρώθηκε η δεύτερη περίοδος των Νεανικών Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, όπου από τις 11 έως και τις 18 Ιουλίου φιλοξενήθηκαν αγόρια που έχουν τελειώσει την Ε΄ και την Στ΄ τάξεις Δημοτικού, με αρχηγό τον αρχιμ. Θεοφύλακτο Τσαγκάρη-Αρχιερατικό Επίτροπο Χαλκίδος.

 

Την Κυριακή 14 Ιουλίου 2024, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σκοπέλου κ. Νικόδημος χοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη στη Θεία Λειτουργία, στο Ι. Παρεκκλήσιο των αγίων Ιωάννου του Χρυσοστόμου και Ολυμπιάδος της Διακονίσσης των Κατασκηνώσεων, με συλλειτουργούς τον αρχιμ. Θεοφύλακτο Τσαγκάρη και τον πρεσβ. Χρυσοβαλάντη Φιλντίση-εφημέριο της Ενορίας Παμμεγίστων Ταξιαρχών Χαλκίδος. Κατά την Θεία Λειτουργία, μετείχαν στο Άγιο Ποτήριο το σύνολο των κατασκηνωτών, οι οποίοι, τις προηγούμενες ημέρες, είχαν την ευλογία να γνωρίσουν και το Μυστήριο της Εξομολογήσεως.

 

Το μεσημέρι της Τετάρτης 17 Ιουλίου 2024, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, επισκέφθηκε τις Κατασκηνώσεις και παρακάθισε σε γεύμα με τα στελέχη και τους κατασκηνωτές, ενώ το απόγευμα παρακολούθησε την εορτή λήξης της κατασκηνωτικής αυτής περιόδου, η οποία ήταν αφιερωμένη στην επίγεια παρουσία του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και είχε την γενική ονομασία «Αγία Γη» και οι ομάδες είχαν ονόματα πόλεων και περιοχών, όπου έδρασε ο Θεάνθρωπος.

 

Ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος, μετά το τέλος της γιορτής, με έναυσμα τα μηνύματα κατά της βίας, τα οποία παρουσίασαν τα παιδιά κατά τη διάρκεια της γιορτής, επαίνεσε την ευαισθησία τους και επεσήμανε ότι η επιλογή της αγάπης μεταξύ μας είναι ο ασφαλής δρόμος θεώσεως μας, με τη χάρη του Θεού, ο Οποίος αποκαλύπτεται ως αγάπη. Κατόπιν, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον αρχηγό π. Θεοφύλακτου και τον υπαρχηγό π. Χρυσοβαλάντη, για την ανιδιοτελή προσφορά τους και την πνευματική επιμέλειά τους προς τους κατασκηνωτές, καθώς και όλα τα στελέχη για την εθελοντική παρουσία και εργασία τους, η οποία είναι η ανώτερη μορφή δωρεάς και ενίσχυσης του έργου διακονίας της Εκκλησίας προς τους νέους ανθρώπους.


Διατελέσαντες Μητροπολίτες
Χρυσόστομος Βέργης
Νικόλαος Σελέντης
Γρηγόριος Πλειαθός
Συνέσιος Φιλιππίδης
Χρύσανθος Προβατᾶς
Παντελεήμων Κριεζῆς
Εὐγένιος Δεπάστας
Χριστοφόρος Σταματιάδης
Καλλίνικος Καμπάνης
Νεόφυτος Ἀδάμ

Ενοριακά Εκκλησιαστικά Συσσίτια

Τράπεζα Τροφίμων και Ενδυμάτων

Κοινωνικό Ιατρείο - Φαρμακείο

Όσιος Ιωάννης ο Ρώσσος

Βιβλιοθήκη Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος

ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ