22210 60404 (5,6,7)
2023-03-23
ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΙΕΡΑ ΑΠΟΔΗΜΙΑ ΤΩΝ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ
2022-12-09
Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΧΤΥΠΑΕΙ, Σ’ ΕΚΕΙΝΟΝ ΑΝΟΙΓΕΙΣ
2022-05-06
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΜΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΠΕΡΙ ΔΡΑΣΕΩΣ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΑΣΥΜΒΑΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ
2021-08-07
Ο ΟΣΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΡΩΣΟΣ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΛΕΓΕΙ
2021-08-05
ΣΥΛΛΟΓΙΣΜΟΙ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΑΠΟΚΑΪΔΙΑ...
2021-05-11
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΝΕΟΣ ΤΥΠΟΣ ΛΗΞΙΑΡΧΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ
2021-04-12
ΕΞΕΔΟΘΗ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΕΠΕΤΕΙΑΚΟΣ ΤΟΜΟΣ ΜΕ ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ
2021-03-17
ΠΕΡΙ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ...
2021-02-04
ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΑΝ ΔΥΟ ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΕΡΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΟΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΡΩΣΣΟΥ
2020-12-04
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΕΩΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ
2020-11-27
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΟΣ
2020-11-26
ΕΞΕΔΟΘΗ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΤΟ ΕΥΒΟΪΚΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙΟ «ΔΕΟΣ ΚΑΙ ΙΚΕΣΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ»
2017-07-27
ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΩΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ ΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΟΣ ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
2017-01-08
Ο ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ YOGA
1899-12-30
12/30/1899
1899-12-30
12/30/1899
1899-12-30
12/30/1899
1899-12-30
12/30/1899
1899-12-30
12/30/1899
1899-12-30
12/30/1899


Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΧΤΥΠΑΕΙ, Σ’ ΕΚΕΙΝΟΝ ΑΝΟΙΓΕΙΣ
περισότερα...
Σᾶς εὐχαριστοῦμε θερμά γιά τήν ἐπίσκεψή Σας στήν ἱστοσελίδα τῆς Ἱερᾶς μας Μητροπόλεως καί μέ χαρά καί τιμή Σᾶς καλωσορίζουμε. Εὐγνωμονοῦμε τό Θεό, γιατί, ἀνάμεσα στίς ἀναρίθμητες εὐεργεσίες Του, μᾶς χάρισε καί αὐτό τόν τρόπο τῆς ἐπικοινωνίας.
Παρουσιάζοντας τή Μητρόπολή μας στίς ἠλεκτρονικές σελίδες δοξολογοῦμε Ἐκεῖνον, πού δίδει πνοή καί ζωή καί τά πάντα καί ποιεῖ μεγάλα καί θαυμαστά διά τῶν εὐτελῶν δούλων Του. Ἡ ὑπό τόν τίτλο «ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ» τοπική μας Ἐκκλησία εἶναι κοσμημένη μέ πάμπολλες φυσικές καί πνευματικές ὀμορφιές, Ἱερούς Ναούς, Ἅγια Προσκυνήματα, Ἱερά Λείψανα -μεταξύ τῶν ὁποίων τό ἄφθαρτο σκήνωμα τοῦ Ὁσίου Ἰωάννου τοῦ Ρώσου-, ἱστορικά Μοναστήρια, εὐαγῆ Ἱδρύματα καί μέ εὐσεβεῖς καί φιλόθεους κατοίκους. Γράφοντας αὐτές τίς γραμμές, δίπλα στόν πανάρχαιο καί Ἱστορικό Ἱερό Ναό τῆς Πολιούχου μας Ἁγίας Παρασκευῆς καί στόν καταγάλανο πορθμό τοῦ Εὐρίπου, μέ τίς «ἀκατάληπτες παλίρροιες» (Καισάριος Δαπόντες) Σᾶς εὐχόμαστε νά ἔχετε τήν Ἄνωθεν ἐπίσκεψη καί τή δρόσο τοῦ Ἁγίου Πνεύματος στήν καρδιά Σας καί παρακαλοῦμε νά εὔχεσθε νά ἐπιβλέπει στοργικά ὁ Θεός ἐπί τήν Ἄμπελον ταύτην. + ὁ Χαλκίδος Χρυσόστομος

Ραδιοφωνικός Σταθμός Ι.Μ. Χαλκίδος
24/9/2023
ΕΤΕΛΕΣΘΗ ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΡΩΣΣΟΥ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΚΟΠΙ ΕΥΒΟΙΑΣ

Φωτογραφίες: Παρασκευή Σπυροπούλου, Δημήτριος Τούσης.

 

H δεύτερη εορτή του Ιερού Προσκυνήματος του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου, στο Νέο Προκόπιο Ευβοίας, καθιερωμένη από το 1970, ετελέσθη το Σαββατοκύριακο 23-24  Σεπτεμβρίου 2023.

 

Η Πανήγυρις αυτή τελείται εις ανάμνησιν των Εγκαινίων του Ιερού Ναού, τα οποία τέλεσε ο μακαριστός Μητροπολίτης Χαλκίδος Νικόλαος (Σελέντης), την τελευταία Κυριακή του μηνός Σεπτεμβρίου του έτους 1969.

 

Η πολυπληθής προσέλευση των προσκυνητών και η συμμετοχή τους στην Πανήγυρη ήταν ιδιαιτέρως συγκινητικές, καθώς υπήρξαν και πολλοί που πραγματοποίησαν το καθιερωμένο τάμα τους προς τον Όσιο Ιωάννη, διανύοντας πεζή περισσότερα από 40 χιλιόμετρα.

 

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, το απόγευμα του Σαββάτου 23 Σεπτεμβρίου 2023, υποδέχθηκε τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα και Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρο, ο οποίος χοροστάτησε κατά τον Μεγάλο Εσπερινό, πλαισιούμενος από πολλούς Κληρικούς, με επικεφαλής τον Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου-Πρωτοσύγκελλο Ι. Μητροπόλεως.

 

Μετά την Ιερά Παράκληση προς τον Όσιο, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος καλωσόρισε τους αγίους Αρχιερείς, τους συνοδούς τους Κληρικούς και κάθε προσκυνητή της χάρης του Οσίου Ιωάννου και παρεκάλεσε τον Σεβασμιώτατο κ. Νικηφόρο να διακονήσει το θείο κήρυγμα, κατά το οποίο ο Σεβασμιώτατος Γόρτυνος ομίλησε για τη σημασία του εγκαινιασμού της Αγίας Τραπέζης, πάνω στην οποία τελούνται τα λατρευτικά μυστήρια της Εκκλησίας μας, καθώς επίσης τόνισε και την εναντίωση της Εκκλησίας απέναντι στην καύση των νεκρών, αφού κατά τον τύπο του Χριστού, ο Οποίος ετάφη, θάπτουμε και οι χριστιανοί τους νεκρούς μας? ενώ κειμήλιο της χάριτος του Θεού, μετά τον ενταφιασμό του, είναι και το άφθαρτο λείψανο του Οσίου Ιωάννου, το οποίο στέκεται ως απόδειξη της διδασκαλίας της Εκκλησίας μας.

 

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύκτας μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες ετελέσθη ιερά αγρυπνία, προεξάρχοντος του Προϊσταμένου του Μητροπολιτικού Ι. Ναού Αγ. Δημητρίου Χαλκίδος, Αρχιμ. Αιμιλιανού Χρήστου.

 

Το πρωί της Κυριακής 24 Σεπτεμβρίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο, κατά τη διάρκεια του οποίου κήρυξε τον θείο λόγο, αναλύοντας το ευαγγελικό ανάγνωσμα (Λκ. 5, 1-11), συνδυάζοντας τον ενάρετο βίο του Οσίου Ιωάννου και πώς αντίστοιχα και οι συντοπίτες του Σεβασμιωτάτου αντιμετώπισαν τον ζυγό των Βουλγάρων κατακτητών, με πίστη στον Κύριο και Θεό μας.

 

Μετά τη Θεία Λειτουργία, ακολούθησε η λιτάνευση του ιερού σκηνώματος του Οσίου Ιωάννου, το οποίο ακολούθησαν όλοι οι εκ των περάτων της Πατρίδος μας και ομογενείς του εξωτερικού προσκυνητές, με επικεφαλής τον ιερό Κλήρο τους αιρετούς εκπροσώπους τους στο Κοινοβούλιο, στην Α/βάθμια και Β/βάθμια τοπική αυτοδιοίκηση εκπρόσωποι του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας και μέλη συλλόγων και φορέων.

 

Στις Ι. Ακολουθίες έψαλλαν χοροί Ιεροψαλτών του Ι. Προσκυνήματος, υπό την διεύθυνση των κ. Θεοδοσίου Στεργιόπουλου-Πρωτοψάλτου και Καθηγητού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως και κ. Νικολάου Ενωτιάδη-Λαμπαδαρίου.

 

Το σύνολο των ιερών ακολουθιών και τις δύο ημέρες μεταδόθηκαν απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ι. Μητροπόλεως (97, 7fm).

22/9/2023
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

Εκ του Διοικητικού Συμβουλίου του Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου Χαλκίδος ανακοινώνεται σε σχέση με καταγγελία τροφίμου του Ιδρύματος εναντίον του Διευθυντού για άσκηση απειλής, ότι η διοίκηση του Ιδρύματος έχει ήδη πράξει τα δέοντα. Το Δ.Σ. καλεί όσους ασχολούνται δημοσιογραφικά με το ζήτημα να επιδείξουν σεβασμό προς το πρόσωπο του ανηλίκου τροφίμου του Ιδρύματος και των λοιπών φιλοξενούμενων παιδιών, προς την επί 80 έτη κοινωνική προσφορά του Ιδρύματος στην τοπική κοινωνία, και προς το τεκμήριο αθωότητας του καταγγελλόμενου, ο οποίος υπηρετεί εθελοντικά εκεί, χωρίς μισθό, και φυσικά δεν τοποθετήθηκε άκριτα σε αυτή τη θέση. Το Δ.Σ. αναμένει το πόρισμα της Δικαιοσύνης της Πατρίδος μας, που είναι η μόνη αρμόδια για την απόδοση του δικαίου.


21/9/2023
Πρόγραμμα Ιεράς Πανηγύρεως Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Χαλκίδος
18/9/2023
ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

Φωτογραφίες: Παρασκευή Σπυροπούλου, Ιωάννης Φαφούτης.

 

Το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023, το πρωί, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος μετέβη στην Ενορία Παμμεγίστων Ταξιαρχών Β. Ευβοίας, όπου χοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη στη Θεία Λειτουργία, επί τη συνάξει της Παναγίας «του Πάθους» η οποία αποτελεί προσφυγικό κειμήλιο και φυλάσσεται ως εφέστιος εικόνα στην Ενορία.

Συλλειτουργοί του Σεβασμιωτάτου ήταν ο Αρχιμ. Νικόδημος Ευσταθίου-Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως, οι Πρωτοπρεσβ. Ιωάννης Θάνος-Αρχιερατικός Επίτροπος Ιστιαίας, Γεώργιος Χαιρόπουλος-Εφημέριος της Ενορίας Αγ. Αθανασίου Πολιούχου Ιστιαίας, Στέφανος Στεφόπουλος-Εφημέριος της Ενορίας Ταξιάρχη και ο Διάκ Σταύρος Καλαφάτης.

Ο Σεβασμιώτατος, στο κήρυγμά του, ανέφερε την ιστορία του ιερού εικονίσματος, το οποίο είναι ένα θησαύρισμα του προσφυγικού χωριού Ταξιάρχης, σπάνιο στην τέχνη της αγιογραφίας. Η μεγάλη μας μάνα, η Παναγία, βαστά στην αγκαλιά της το Μονογενή της Υιό Εσταυρωμένο. Την εικόνα αυτή έφερε από τη Μικρασία η οικογένεια Λυμπέρη. Εκεί στην πατρίδα, στο Μουρσαλί της επαρχίας Αϊδινίου της Σμύρνης, η γιαγιά Λυμπέρη είδε στον ύπνο της την Παναγία να της λέει : - " Έξω στην αυλή σου, στο σανίδι που ακουμπάς τη σκάφη σου και πλένεις, είμαι εγώ ζωγραφισμένη. Πάρε σαπούνι και νερό και πλύνε με". Εκείνη δεν έδωσε σημασία και δεν έκανε τίποτα. Ξανά η Παναγία, για δεύτερη φορά της παρουσιάζεται στον ύπνο και της επαναλαμβάνει τα ίδια λόγια. Ξύπνησε τότε και άκουσε κάποια μέσα στη νύχτα να σκουπίζει την αυλή. Τρόμαξε, αλλά φοβούμενη το σκοτάδι περίμενε να ξημερώσει. Έτρεξε τότε αμέσως, πήρε το σανίδι και το έπλυνε και όντως, από κάτω εμφανίστηκε άθικτη η αγία της μορφή να κρατά τον Εσταυρωμένο Υιό της. Έτρεξε και το ανακοίνωσε στη γειτονιά. Μαζεύτηκαν τότε οι χωριανοί να την προσκυνήσουν κάνοντας λιτανεία και δεήσεις. Στην νέα πατρίδα η εικόνα της Παναγίας βρισκόταν στο σπίτι της μακαριστής Δέσποινας Καμπού, κόρης της γιαγιάς Λυμπέρη. Όποια οικογένεια είχε πρόβλημα ή ασθενή έπαιρνε την εικόνα στο σπίτι και την ξενυχτούσε και η χάρη της Παναγίας επισκεπτόταν την οικογένεια και ανακούφιζε από τα προβλήματά της. Αργότερα η εικόνα πέρασε σε συγγενείς οι οποίοι την δεκαετία του 1980 δώρισαν το 50% της εικόνας, που είχε περιέλθει στην δική τους ιδιοκτησία, στην ενορία ενώ μετά από έρανο στο χωριό αγοράστηκε το υπόλοιπο 50% και από τότε φυλάσσεται ως ανεκτίμητο ιερό θησαύρισμα στον Ιερό Ναό Αγίων Ταξιαρχών στον Ταξιάρχη Ωρεών της Βορείου Ευβοίας και λόγω της συγκεκριμένης απεικονίσεως της Θεοτόκου σχετίζεται με τον εορτασμό της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και η σύναξή της τιμάται δύο ημέρες μετά. Επίσης, ο Σεβασμιώτατος συγκινημένος, επαίνεσε το εκκλησίασμα διότι, όλοι μαζί, έψαλλαν το απολυτίκια της Παναγίας του Πάθους, του Τιμίου Προδρόμου και των Αρχαγγέλων, απήγγειλαν το Σύμβολο της Πίστεως και την Κυριακή Προσευχή, αλλά και επειδή σχεδόν όλοι προσήλθαν στο Κοινό Ποτήριο και με την ευκαιρία αυτή επαίνεσε τον π. Στέφανο, για την ανύστακτη πνευματική του μέριμνα υπέρ των ενοριτών του.

Το απόγευμα της ιδίας, ο Σεβάσμιώτατος κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό της εορταζούσης Ενορίας των  Αγίων Σοφίας, Πίστεως, Αγάπης και Ελπίδος στην Ξηρόβρυση Χαλκίδος, πλαισιούμενος από τους Αρχιμ. Στέφανο Δέβρελη-Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης, Ιωάννη Καραμούζη-Ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως και Β΄ Γράμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Νεκτάριο Ευγενικό-Ιεροκήρυκα, Χριστόδουλο Μάνια-Εφημέριο της Ενορίας Αγ. Νεκταρίου Χαλκίδος, τον Ιερομόν. Καλλίνικο Καραπέτη-Εφημέριο της πανηγυριζούσης Ενορίας, τους Πρεσβ. Ιωάννη Κάββαλο-Εφημέριο του Ι. Ν. Αγ. Βαρβάρας Χαλκίδος, Πέτρο Βλάχο-Εφημέριο της Ενορίας Αγ. Τρύφωνος Ν. Λαμψάκου, τους Διακ. Σταύρο Καλαφάτη και Χρήστο Ραμαντανάκη.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος απηύθυνε μελίρρυτο λόγο προς τους πολυπληθείς παρευρισκομένους ευσεβείς χριστιανούς. Αναφέρθηκε στην Παναγία μας, η οποία ως Θεομήτωρ, επόνεσε κατά τη διάρκεια των Παθών Του Κυρίου και Θεού ημών Ιησού Χριστού. Έτσι, και η Αγία Σοφία με χριστιανικό φρόνημα και θάρρος αντίκρισε την ανδρεία ομολογία και τον μαρτυρικό θάνατο των ανήλικων θυγατέρων της. Με αυτή την αφορμή, ο Σεβασμιώτατος κάλεσε τους πιστούς, να έχουν πρωταρχικό στόχο ζωής την ελευθερία, το αυτεξούσιο που μας χάρισε ο Θεός, όταν μας δημιούργησε και μετά την υποδούλωσή μας στον διάβολο, ο Ιησούς Χριστός πάνω στον Σταυρό μας αποκατέστησε και πάλι ελευθέρους.

Αμέσως μετά τον Εσπερινό, ο Σεβασμιώτατος, συνοδευόμενος από τον Διάκ. Σταύρο Καλαφάτη, αναχώρησε εκ νέου για τη Βόρειο Εύβοια, όπου, την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, επισκέφθηκε την Ι. Μονή Αγ. Νικολάου Γαλατάκη και χοροστάτησε στον Όρθρο, ετέλεσε την Θεία Λειτουργία, το 40νθημερο μνημόσυνο της μακαριστής Καθηγουμένης γερόντισσας Φεβρωνίας και την ενθρόνιση της νέας Ηγουμένης, Οσιωτάτης Μοναχής Μαριάμ.

Συμπαραστάτες του Σεβασμιωτάτου στο ιερό θυσιαστήριο ήταν οι Αρχιμ. Νικόδημος Ευσταθίου-Πρωτοσύγκελλος, Μεθόδιος Φουντούλης-Εφημέριος του Ι. Προσκυνήματος Παναγίας Φανερωμένης Ν. Αρτάκης, ο Πρωτοπρεσβ. Κωνσταντίνος Λιάσκος-Αρχιερατικός Επίτροπος Ελυμνίων και Νηλέως και ο Διάκ Σταύρος Καλαφάτης.

Μετά την ανάγνωση του ευαγγελίου, ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον θείο λόγο, αναλύοντας τα αγιογραφικά αναγνώσματα (Γαλ. 2, 16-20 και Μάρκ. 8, 34- 9, 1), ενώ πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, τελέσθηκε η ενθρόνιση της νέας Ηγουμένης Μαριάμ Μοναχής, η οποία, με συγκινητικούς λόγους ευχαρίστησε την αδελφότητα για την ψήφο τους και τον Σεβασμιώτατο για την μεγάλη του αγάπη και το πολύ του ενδιαφέρον για την Ιερά Μονή και κάθε μέλος της αδελφότητας, ενώ ευχήθηκε η ευχή της μακαριστής γερόντισσας να είναι μαζί με την αδελφότητα.

Ο Σεβασμιώτατος αντιφωνώντας την νέα Ηγουμένη ανέφερε ότι όλοι έχουμε διαδόχους και ο μόνος αδιάδοχος είναι ο Χριστός. Με γνώμονα αυτή την αλήθεια συμβούλευσε την νέα Ηγουμένη να εργάζεται ως γνήσια διάδοχος της μακαριστής γερόντισσάς της. Εν συνεχεία, τελέσθηκε σε κλίμα συγκίνησης το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο της Μακαριστής γερόντισσας Φεβρωνίας.

 

Κατόπιν, Κλήρος και Λαός ευχήθηκαν στην Γερόντισσα Μαριάμ και εν συνεχεία προσήλθαν στην Ι. Μονή, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλαδέλφειας Μελίτων, εκ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ο Ηγούμενος της Ι. Μονής Οσίου Δαυίδ, Αρχιμ. Γαβριήλ Εμμανουηλίδης και όλοι μετέβησαν στο Κοιμητήριο της Μονής, όπου τελέσθηκε νεκρώσιμο Τρισάγιο επί του τάφου, υπέρ αναπαύσεως της μακαριστής γερόντισσας Φεβρωνίας.


18/9/2023
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΕΥΤΕΡΑΣ ΠΑΝΗΓΥΡΕΩΣ Ι. ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΟΣ ΟΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΡΩΣΣΟΥ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΚΟΠΙ ΕΥΒΟΙΑΣ

Γνωστοποιείται προς τους φιλαγίους και φιλεόρτους χριστιανούς ότι το Σαββατοκύριακο 23 και 24 Σεπτεμβρίου 2023, συν Θεώ, πρόκειται να τελεσθεί η δεύτερη ιερά πανήγυρις του Ιερού Προσκυνήματος του Οσίου Ιωάννου, με την ευκαιρία της πεντηκοστής τετάρτης επετείου του εγκαινιασμού του Ι. Προσκυνηματικού  Ναού του Οσίου Ιωάννου, από τον μακαριστό Μητροπολίτη Χαλκίδος Νικόλαο (Σελέντη).

 

Η ιερά πανήγυρις θα εξελιχθεί σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

 

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023, ώρα 6:30μ.μ.

Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός, μετ’αρτοκλασίας και εν συνεχεία η Ιερά Παράκληση προς τον Όσιο Ιωάννη.

 

Ώρα 10μ.μ.

Ιερά Αγρυπνία


Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023, ώρα 7π.μ.

Όρθρος, Αρχιερατική χοροστασία και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

 

Ώρα 10:30π.μ.

Λιτάνευση του αφθάρτου ιερού σκηνώματος του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου.


Στις ιερές ακολουθίες πρόκειται, συν Θεώ, να συμμετέχουν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ, Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ και ο οικείος Ποιμενάρχης, Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Β. Σποράδων κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

 

«Κρουνούς η θήκη σου σκήνους, τοις θερμώς προσιούσι, πηγάζει ιαμάτων τοις πιστοίς, Ιωάννη πατήρ ημών, και νοσήματα παύει, και πάντων αγιάζει τας ψυχάς, των εν πίστει και πόθω, αεί μακαριζόντων σε».

16/9/2023
ΤΑ ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΩΡΕΩΝ ΦΙΛΟΘΕΟΥ ΣΤΗ ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΤΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑ

Φωτογραφίες: Παρασκευή Σπυροπούλου.

 

Την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023, στον Ενοριακό Ι. Ναό Αγίου Νικολάου Χαλκίδος ετελέσθη η καθιερωμένη από πολλών ετών λειτουργική σύναξη επί τη μνήμη του Οσίου Φιλοθέου του Πρεσβυτέρου του θαυματουργού.

 

Στην Ενορία αυτή ανετράφη, ως συνειδητό μέλος της Εκκλησίας και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος-Αρχιγραμματεύς της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο οποίος, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, χοροστάτησε και προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία, με την συλλειτουργία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεωργίου, Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου και αρκετών Ιερέων και Διακόνων της τοπικής μας Εκκλησίας και εκ των γειτονικών Ι. Μητροπόλεων Θηβών και Καρυστίας, συμπροσευχομένων πολλών Κληρικών εξ Αθηνών και πλήθους εκ των εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και την συμμετοχή πολυαρίθμων λαϊκών πιστών, οι οποίοι συμμετείχαν των Αχράντων Μυστηρίων.

 

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών κ. Γεώργιος, αναλύοντας την περί Σταυρού θεολογία της Εκκλησίας μας, η οποία πραγματώνεται, κάθε εποχή, στις ζωές των Αγίων, όπως και στου Οσίου Φιλοθέου, του οποίου τον βίο ανέπτυξε και κλείνοντας συνεχάρη τον φερώνυμο του αγίου Θεοφιλέστατο κ. Φιλόθεο, ο οποίος εργαζόμενος υπέρ της Εκκλησίας κομίζει μαρτυρία Σταυρού σε όσους τον συναναστρέφονται.

 

Προ της απολύσεως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος συνεχάρη τον πνευματικό του υιό, Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωρεών κ. Φιλόθεο, για την εορτή του και ευχαρίστησε όσους παρέστησαν συμπροσευχόμενοι στην χαρά αυτή του Θεοφιλεστάτου.

 

Κατόπιν, ο Θεοφιλέστατος κ. Φιλόθεος, ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο, για την πατρική του αγάπη, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θηβών κ. Γεώργιο, για τον κόπο της αυτοπρόσωπης παρουσίας του και τον εμπνευσμένο του λόγο και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο για την αδιάπτωτη αγάπη του, ως πνευματικού του πατέρα και την συνεχή υποστήριξή του, ενώ παρακάλεσε όλους τους παρισταμένους να συνεχίσουν, εν αγάπη, να προσεύχονται για εκείνον.

 

Μεταξύ των εκκλησιασθέντων, επίσης, παρέστησαν ο Βουλευτής Ευβοίας κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης, η Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Έλενα Βάκα, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΝΕ κ. Χαράλαμπος Μανιάτης, ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διευθύνσεως Ευβοίας Ταξίαρχος κ. Αθανάσιος Γερογιάκομος, ο Λιμενάρχης Χαλκίδος Πλοίαρχος κ. Κωνσταντίνος Φλουρής και ο Συνταγματάρχης ΠΖ κ. Γεώργιος Γεωργοπάλης, ως εκπρόσωπος της Σχολής Πεζικού.


14/9/2023
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗ ΣΚΙΑΘΟ

Φωτογραφίες: Skiathos Life και Θ. Παρίσης.

 

Την πλημμυροπαθή Σκιάθο επισκέφθηκε η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023, με ευκαιρία την συμπλήρωση ογδόντα ετών (14/9/1943) από την βύθιση του υποβρυχίου του ΠΝ «ΚΑΤΣΩΝΗΣ» μετά από ναυμαχία με το γερμανικό ανθυποβρυχιακό πλοίο UJ-2101, κατά τη διάρκεια του Β΄ΠΠ.

 

 Το πρωί της Πέμπτης, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη στη Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον θείο λόγο, επί τη εορτή της παγκοσμίου υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, στον Ι. Ναό Τριών Ιεραρχών Σκιάθου, με συλλειτουργούς τον Πρωτοσύγκελλό του Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου, τους δύο Εφημερίους της Ενορίας Πρωτοπρεσβ. Γεώργιο Σταματά-Αρχιερατικό Επίτροπο Σκιάθου και Οικον. Νικόλαο Σταματά και τον Διάκ. Σταύρο Καλαφάτη.

 

Μετά την Θεία Λειτουργία, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος υποδέχθηκε την κ. Πρόεδρο στον Ι. Ναό, όπου τελέσθηκε Επίσημη Δοξολογία παρουσία πολιτικών και στρατιωτικών φορέων του τόπου και κατόπιν, στον προβλήτα του λιμανιού της Σκιάθου, επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των ηρωικών θυμάτων εκ του πληρώματος του ιστορικού υποβρυχίου.

 

12/9/2023
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΗΓΥΡΕΩΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΞΥΡΟΒΡΥΣΗΣ

Διατελέσαντες Μητροπολίτες
Χρυσόστομος Βέργης
Νικόλαος Σελέντης
Γρηγόριος Πλειαθός
Συνέσιος Φιλιππίδης
Χρύσανθος Προβατᾶς
Παντελεήμων Κριεζῆς
Εὐγένιος Δεπάστας
Χριστοφόρος Σταματιάδης
Καλλίνικος Καμπάνης
Νεόφυτος Ἀδάμ

Ενοριακά Εκκλησιαστικά Συσσίτια

Τράπεζα Τροφίμων και Ενδυμάτων

Κοινωνικό Ιατρείο - Φαρμακείο

Όσιος Ιωάννης ο Ρώσσος

Βιβλιοθήκη Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος