22210 60404 (5,6,7)
2023-03-23
ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΙΕΡΑ ΑΠΟΔΗΜΙΑ ΤΩΝ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ
2023-02-23
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΩΝ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2023
2022-12-09
Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΧΤΥΠΑΕΙ, Σ’ ΕΚΕΙΝΟΝ ΑΝΟΙΓΕΙΣ
2022-11-17
ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΓΟΡΤΥΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΕΩΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ
2022-05-06
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΜΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΠΕΡΙ ΔΡΑΣΕΩΣ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΑΣΥΜΒΑΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ
2021-08-07
Ο ΟΣΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΡΩΣΟΣ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΛΕΓΕΙ
2021-08-05
ΣΥΛΛΟΓΙΣΜΟΙ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΑΠΟΚΑΪΔΙΑ...
2021-05-11
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΝΕΟΣ ΤΥΠΟΣ ΛΗΞΙΑΡΧΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ
2021-04-12
ΕΞΕΔΟΘΗ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΕΠΕΤΕΙΑΚΟΣ ΤΟΜΟΣ ΜΕ ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ
2021-03-17
ΠΕΡΙ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ...
2021-02-04
ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΑΝ ΔΥΟ ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΕΡΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΟΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΡΩΣΣΟΥ
2020-12-04
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΕΩΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ
2020-11-27
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΟΣ
2020-11-26
ΕΞΕΔΟΘΗ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΤΟ ΕΥΒΟΪΚΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙΟ «ΔΕΟΣ ΚΑΙ ΙΚΕΣΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ»
2017-07-27
ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΩΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ ΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΟΣ ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
2017-01-08
Ο ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ YOGA


Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΧΤΥΠΑΕΙ, Σ’ ΕΚΕΙΝΟΝ ΑΝΟΙΓΕΙΣ
περισότερα...
Σᾶς εὐχαριστοῦμε θερμά γιά τήν ἐπίσκεψή Σας στήν ἱστοσελίδα τῆς Ἱερᾶς μας Μητροπόλεως καί μέ χαρά καί τιμή Σᾶς καλωσορίζουμε. Εὐγνωμονοῦμε τό Θεό, γιατί, ἀνάμεσα στίς ἀναρίθμητες εὐεργεσίες Του, μᾶς χάρισε καί αὐτό τόν τρόπο τῆς ἐπικοινωνίας.
Παρουσιάζοντας τή Μητρόπολή μας στίς ἠλεκτρονικές σελίδες δοξολογοῦμε Ἐκεῖνον, πού δίδει πνοή καί ζωή καί τά πάντα καί ποιεῖ μεγάλα καί θαυμαστά διά τῶν εὐτελῶν δούλων Του. Ἡ ὑπό τόν τίτλο «ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ» τοπική μας Ἐκκλησία εἶναι κοσμημένη μέ πάμπολλες φυσικές καί πνευματικές ὀμορφιές, Ἱερούς Ναούς, Ἅγια Προσκυνήματα, Ἱερά Λείψανα -μεταξύ τῶν ὁποίων τό ἄφθαρτο σκήνωμα τοῦ Ὁσίου Ἰωάννου τοῦ Ρώσου-, ἱστορικά Μοναστήρια, εὐαγῆ Ἱδρύματα καί μέ εὐσεβεῖς καί φιλόθεους κατοίκους. Γράφοντας αὐτές τίς γραμμές, δίπλα στόν πανάρχαιο καί Ἱστορικό Ἱερό Ναό τῆς Πολιούχου μας Ἁγίας Παρασκευῆς καί στόν καταγάλανο πορθμό τοῦ Εὐρίπου, μέ τίς «ἀκατάληπτες παλίρροιες» (Καισάριος Δαπόντες) Σᾶς εὐχόμαστε νά ἔχετε τήν Ἄνωθεν ἐπίσκεψη καί τή δρόσο τοῦ Ἁγίου Πνεύματος στήν καρδιά Σας καί παρακαλοῦμε νά εὔχεσθε νά ἐπιβλέπει στοργικά ὁ Θεός ἐπί τήν Ἄμπελον ταύτην. + ὁ Χαλκίδος Χρυσόστομος


29/3/2023
Π. ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΧΑΛΑΡΗΣ: ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ

Την Κυριακή 26 Μαρτίου 2023, τελέσθηκε ο πέμπτος Κατανυκτικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Χαλκίδος, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου.

 

Κατά  τη διάρκεια του Εσπερινού κήρυξε τον θείο λόγο ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Ματθαίος Χάλαρης-Προϊστάμενος του Ι. Ναού Αγίου Δημητρίου του ομωνύμου Δήμου των Αθηνών, με θέμα: «Η ζωή με και για τον Χριστό».

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το κήρυγμα του πατρός Ματθαίου, επιλέγοντας τον παρακάτω σύνδεσμο: Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Ματθαίος Χάλαρης

27/3/2023
ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΦΑΝΑΡΙΟΥ ΣΤΗ ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΤΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑ

Με την συμπλήρωση σαράντα ετών ιερατικής και αρχιερατικής διακονίας, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Φαναρίου και Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Αγαθάγελος εσκέφθηκε την γενέτειρά του Χαλκίδα.

 

Κατόπιν φιλαδέλφου υποδοχής του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, ο Πανιερώτατος κ. Αγαθάγγελος προσέφερε πρωτοστατικά την Θεία Λειτουργία, το πρωί της Κυριακής 26 Μαρτίου 2023 στον Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου Χαλκίδος.

 

Συμπαραστάτες στην χαρά της επετείου του Πανιερωτάτου και συλλειτουργοί του ήταν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Καρπενησίου κ. Γεώργιος, Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος-Αρχιγραμματεύς της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και ο Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος. Οι Αρχιμ. Επιφάνιος Αρβανίτης-Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Ν. Ιωνίας, Νήφων Κατουνακιώτης-Γέροντας της Αδελφότητας των Δανιηλαίων του Αγ. Όρους, Δαμασκηνός Δαμιανάκης-Ιερατικώς Προϊστάμενος του Ι. Προσκυνήματος Αγ. Βαρβάρας του ομωνύμου Δήμου Αττικής, Αθηναγόρας Σουπουρτζής-Εφημέριος του Ι. Ν. Αγ. Γλυκερίας Γαλατσίου και υπεύθυνος επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων του ΚΕ.Σ.Ο. της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Ευσέβιος Μεάντζια-Εφημέριος της Ενορίας Αγ. Μαρίνης Ηλιουπόλεως, Δοσίθεος Βασιλόπουλος-Εφημέριος του Ι. Ν. Αγ. Αναργύρων Χαλανδρίου, Μετοχίου της Ι. Μονής Κοιμ. Θεοτόκου Πεντέλης, Νικόδημος Ευσταθίου-Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος και Τιμόθεος Μπαϊμπάκης-Ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος. Οι Πρωτοπρεσβ. Κωνσταντίνος Παπαθανασίου-Εφημέριος του Ι. Ναού Κοιμ. Θεοτόκου Π. Φαλήρου και Προϊστάμενος του Γρ. Εκδόσεων της Αποστολικής Διακονίας και Ηλίας Αγιαννίτης-Προϊστάμενος του Ι. Ν. Αγ. Νικολάου Χαλκίδος. Οι Διάκ. Πρόδρομος Μάκκας, Χριστόδουλος Μαυρόγιαννης, Μελίτων εκ της Ι. Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας και Σταύρος Καλαφάτης.

 

Εκκλησιάσθηκαν, επίσης, Στελέχη και Υπάλληλοι της Αποστολικής Διακονίας. Οι κυρίες Μαρία Τάταρη-Γενική Γραμματέας, Μάρθα Σαμαρά-Αναπληρώτρια Γεν. Γραμματέας, Σοφία Κώνστα-Πέππα-Ταμίας, Μαίρη Πίνη-Γενική Διευθύντρια, Ξανθή Αντωνίου και Κάλλη Σαμαρά-Εθελόντριες του ΚΕ.Σ.Ο. της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Το σύνολο των οικοτρόφων του Θεολογικού Φοιτητικού Οικοτροφείου της Αποστολικής Διακονίας και πλήθος χαλκιδέων, συγγενών και φίλων του Πανιερωτάτου, ενώ ο Αρχιμ. Χρυσόστομος Καλύβας-Εφημέριος του Ι. Ν. Αγ. Νικολάου και Γραμματεύς της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος ετελετάρχησε.

 

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος αναφερθείς στην σημασία της εορτής της συνάξεως του Αρχαγγέλου Γαβριήλ, που το όνομά του σημαίνει άνθρωπος του Θεού και  αναφέρεται ως αγγελιοφόρος χαρούμενων μηνυμάτων και είναι κορυφαίος των Αγγέλων, οι οποίοι είναι πνεύματα εις διακονίαν των ανθρώπων αποστελλόμενα εκ Θεού και ταυτόχρονα δοξάζουν αενάως τον Μεγάλης Βουλής Άγγελο, δηλαδή τον Ιησού Χριστό, εν τω προσώπω του Οποίου εκπληρώθηκε η προαιώνια βουλή του Θεού. Κλείνοντας, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε με αδελφική χαρά στην ένζηλη τεσσαρακονταετή διακονία του Πανιερωτάτου κ. Αγαθαγγέλου εν τη Εκκλησία, ως Αγαθού Αγγέλου, ο οποίος γεννήθηκε, ανετράφη και ανδρώθηκε στη Χαλκίδα,  και επί είκοσι δύο έτη υπηρετεί με ευθύνη, συνεχή έμπνευση, λογισμό και όνειρο την νευραλγική θέση του Γενικού Διευθυντού της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία μεταλαμπαδεύει τον λόγο του Θεού και την Ελληνική ιστορία, τον πολιτισμό και την παράδοση σε όλη την Ελλάδα και σε κάθε γωνιά της υφηλίου, όπου φθάνουν οι εκδόσεις και οι μορφωτικές αποστολές της. Αναφέρθηκε και στην λαμπρή και καρποφόρο διακονία του Πανιερωτάτου, ως Κατηχητού αναρίθμητων νέων ανθρώπων, όταν ήταν λαϊκός, στην Ενορί του Αγ. Νικολάου Χαλκίδος. Τέλος ο Σεβασμιώτατος προσέφερε, ως δώρο, στον Πανιερώτατο ένα αρχιερατικό εγκόλπιο, το οποίο ανήκε στον πρώτο πνευματικό ποδηγέτη του Πανιερωτάτου, τον Μακαριστό Μητροπολίτη Χαλκίδος κυρό Χρυσόστομο Α΄ (Βέργη), ο οποίος τον εχειροθέτησε Αναγνώστη.

 

Λίγο πριν την απόλυση, ο Πανιερώτατος κ. Αγαθάγγελος απηύθυνε λόγο ευχαριστίας προς την γενέτειρά του και τον Ποιμενάρχη της και αφού έκανε μια συγκινητική αναδρομή στα πρόσωπα που τον συνδέουν για πάντα με τη Χαλκίδα, δώρισε, ευγνωμοσύνης ένεκεν, στον Ι. Ναό Αγ. Νικολάου Χαλκίδος αργυρά δισκοπότηρα, αποδεικνύοντας και πάλι ότι παραμένει συντεταγμένος με την ξενοφώντεια ρήση «Νόμιζε την πατρίδα οίκον, τους δε πολίτας εταίρους».

 

Κατόπιν, με φροντίδα του Σεβασμιωτάτου κ. Χρυσοστόμου, παρετέθη γεύμα προς όλους τους μακρόθεν προσελθόντες στην επέτειο του Πανιερωτάτου κ. Αγαθαγγέλου.


26/3/2023
Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑΣ ΣΤΗΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

Φωτογραφίες: Παρασκευή Σπυροπούλου, Αλέξανδρος Γραμματικός.

 

Με την πρέπουσα επισημότητα εορτάστηκε, κατά το διήμερο 24 και 25 Μαρτίου 2023, η μεγάλη Θεομητορική εορτή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου και η Εθνική Εορτή της Επαναστάσεως του 1821 στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος.

 

Την Παρασκευή 24 Μαρτίου το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος μετέβη στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Μύτικα, όπου χοροστάτησε, ανέγνωσε την Δ΄Στάση των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο και κήρυξε τον θείο λόγο προς τους εκκλησιασθέντες πιστούς, κατά τον Πανηγυρικό Εσπερινό, συμμετεχόντων του Αρχιμ. Αιμιλιανού Χρήστου-Προϊσταμένου του Μητροπολιτικού Ι. Ν. Αγ. Δημητρίου Χαλκίδος, του Πρεσβ. Δημητρίου Παλληκαρίου-Εφημερίου της πανηγυριζούσης Ενορίας, και του Διακ. Σταύρου Καλαφάτη.

 

Μεταξύ των συμμετεχόντων πιστών στον Εσπερινό ήταν και η Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Έλενα Βάκα, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι.

 

Στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Ευαγγελιστρίας Κανήθου Χαλκίδος, κατά τον πανηγυρικό Εσπερινό προεξήρχε ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Νικόδημος Ευσταθίου, με τη συμμετοχή και άλλων Κληρικών της Πόλεως, ενώ τον θείο λόγο κήρυξε ο Ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως και Β΄ Γραμματεύς της Ιεράς Συνόδου, Αρχιμ. Ιωάννης Καραμούζης.

 

Το πρωί του Σαββάτου 25 Μαρτίου, ο Σεβασμιώτατος μετέβη στον Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Κανήθου. Εκεί χοροστάτησε κατά την διάρκεια της Ακολουθίας του Όρθρου και στη συνέχεια ετέλεσε την Θεία Λειτουργία, πλαισιούμενος από τους Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου, Τιμόθεο Μπαίμπάκη-Ιεροκήρυκα, ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο, Μεθόδιο Φουντούλη-Εφημέριο του Ι. Προσκυνήματος Παναγίας Φανερωμένης Ν. Αρτάκης, Θεοφύλακτο Τσαγκάρη-Προϊστάμενο της πανηγυριζούσης Ενορίας, τον αφυπηρετήσαντα συνεφημέριό του Πρωτοπρεσβ. Θεόδωρο Πάζιο τον Πρεσβ. Χρυσόστομο Τσούβαλη-Εφημέριο της Ενορίας Αφρατίου και τον Διάκ. Σταύρο Καλαφάτη.

 

Μετά την Θεία Λειτουργία, ο Σεβασμιώτατος μετέβη στον Ι. Ναό του Αγίου Νικολάου Χαλκίδος, όπου προεξήρχε, ενώπιον των Αρχών του Τόπου, στην Δοξολογία για την Εθνική Εορτή, στην Επιμνημόσυνη Δέηση στο Ηρώον και εν συνεχεία παρακολούθησε την μαθητική και στρατιωτική παρέλαση στην Παραλία Χαλκίδος.

 

Την ίδια ημέρα, προεξήρχε στην πανήγυρη της Ενορίας Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αμαρύνθου ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών και Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου κ. Φιλόθεος.

 

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος υποδέχθηκε στον Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Κανήθου τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καρπενησίου κ. Γεώργιο, ο οποίος προεξήρχε στην πανήγυρη της γενέτειρας Ενορίας του, Καστέλλας Μεσσαπίων και προέστη στην Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος της Ευαγγελιστρίας Θεομήτορος, στους δρόμους της συνοικίας Κανήθου και στην συνέχεια χοροστάτησε στην Ακολουθία του μεθεορτίου Εσπερινού, στο τέλος του οποίου ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος χειροθέτησε Αναγνώστες τους Ιερόπεδες της Ενορίας κ. Ιωάννη Μπισιώτη και Ελευθέριο Τσούβαλη, συνεχάρη τον δραστήριο Προϊστάμενο της Ενορίας και Διευθυντή του Ιδιαιτέρου Γραφείου του στην Μητρόπολη Αρχιμ. Θεοφύλακτο Τσαγκάρη, τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, τους ιεροψάλτες κ. Γεώργιο Γερογιάννη και κ. Στυλιανό Καραβά και όλους τους συνεργάτες και εθελοντές της Ενορίας για την διοργάνωση της Πανηγύρεως.

26/3/2023
Ο ΠΕΜΠΤΟΣ ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ

Την Κυριακή 26 Μαρτίου 2023, στις 6:30μ.μ. πρόκειται συν Θεώ να τελεσθεί ο πέμπτος Κατανυκτικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Χαλκίδος, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτο Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου. Κατά  τη διάρκεια του Εσπερινού θα ομιλήσει επίκαιρα ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Ματθαίος Χάλαρης-Προϊστάμενος του Ι. Ναού Αγίου Δημητρίου του ομωνύμου Δήμου των Αθηνών.

 

Καλούνται όλοι οι φιλακόλουθοι χριστιανοί να προσέλθουν και σ’ αυτή την ευκαιρία κοινής προσευχής και πνευματικού καταρτισμού.


23/3/2023
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΟΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΡΩΣΣΟΥ

 Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ως Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιερού Προσκυνήματος, συνυπέγραψαν προγραμματική σύμβαση για τη χρηματοδότηση και υλοποίηση της πράξης:  «Αποπεράτωση έργου ανάπλασης περιβάλλοντος χώρου Προσκυνηματικού Ιερού Ναού Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου», προϋπολογισμού 440.000 ευρώ.

 

Η υπογραφή της προγραμματικής πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023, στο Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού Προκοπίου, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Εύβοιας Γιώργου Κελαϊδίτη, του Περιφερειακού Συμβούλου και Προέδρου του Δ.Σ. της Αναπτυξιακής Εύβοιας Α.Ε., του Δημάρχου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας Γιώργου Τσαπουρνιώτη, και λοιπών αιρετών και υπηρεσιακών στελεχών.

 

Εκ του Ιερού Προσκυνήματος παρευρέθηκαν ο Αντιπρόεδρος και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμ. Νικόδημος Ευσταθίου, ο Προϊστάμενος του Ιερού Προσκυνήματος, Πρωτοπρεσβ. Ιωάννης Μάρκου, ο κ. Πρόδρομος Ενωτιάδης, μέλη του Δ.Σ. και ο Γενικός Γραμματέας του Ι. Προσκυνήματος κ. Δημήτριος Τούσης.

 

Φυσικό αντικείμενο του έργου είναι η ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου του Προσκυνηματικού Ναού, επιφανείας 6 στρεμμάτων, που αποτελεί τον βασικό κοινόχρηστο χώρο και χωρίζει το Προκόπι σε δύο σχεδόν ίσα τμήματα.

 

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα CLLD/LEADER και περιλαμβάνει:

 

- Πλήρη ανακατασκευή των εξωτερικών επιφανειών (δαπέδων) πέριξ του Ιερού Ναού.

- Διαμόρφωση προσβάσεων και κυκλοφορίας για ΑμεΑ με τις σύγχρονες απαιτήσεις που καθορίζονται από τη Μελέτη Προσβασιμότητας.

- Προμήθεια και εγκατάσταση φωτισμού ανάδειξης για το χώρο του Ιερού Ναού.

- Αποπεράτωση των δαπέδων της προσκυνηματικής πορείας και λοιπών βατών επιφανειών περιβάλλοντος χώρου.

- Προμήθεια και εγκατάσταση φωτισμού περιβάλλοντος χώρου.

- Προμήθεια και τοποθέτηση του απαραίτητου αστικού εξοπλισμού και σήμανσης σύμφωνα με την μελέτη και τα συμβατικά τεύχη αυτού.

 

Μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Είχαμε σήμερα τη χαρά να επισκεφθούμε το Προκόπι και να συνυπογράψουμε προγραμματική σύμβαση με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας για την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του ιερού ναού Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου.

 

»Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ιερά προσκυνήματα της χώρας μας. Στόχος μας είναι να το καταστήσουμε ακόμη πιο ελκυστικό, ώστε μαζί με το παρακείμενο Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο ως ένας σημαντικός πόλος έλξης επισκεπτών. Παράλληλα, θα αναβαθμιστεί ο βασικός κοινόχρηστος χώρος αναψυχής των κατοίκων της περιοχής».

 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος τόνισε ότι με το έργο αυτό ολοκληρώνεται η μελέτη διαμόρφωσης του ημιτελούς πάρκου του Ιερού Προσκυνήματος, το οποίον θα αποτελέσει στολίδι του Νέου Προκοπίου και χώρο αναψυχής των προσκυνητών του Οσίου Ιωάννου του και εξέφρασε τις θερμότατες ευχαριστίες του προς τον Περιφερειάρχη κ. Φάνη Σπανό, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γεώργιο Κελαϊδίτη, και τον συντοπίτη του, Πρόεδρο της Αναπτυξιακής κ. Ευάγγελο Κούκουζα, τον Δήμαρχο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννης κ. Γεώργιο Τσαπουρνιώτη, καθώς επίσης και σε όλους τους παράγοντες και υπευθύνους των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας και της Αναπτυξιακής για την πολύτιμη συμβολή τους.

 

Αναφέρθηκε επίσης ευγνωμόνως και στον Ευβοέα Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σίμο Κεδίκογλου, για την σχέση του με τον Όσιο και την βοήθειά του και για το έργο αυτό.

 

Επεσήμανε την αξία της συνεργασίας μεταξύ των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Εκκλησίας, απ’ την οποία μόνο καλά και ωφέλιμα προκύπτουν για την κοινωνία.

 

Ευχήθηκε προς όλους εγκάρδια, να έχουν την ευλογία του Οσίου Ιωάννου και προανήγγειλε εορταστικές και άλλες εκδηλώσεις που, συν Θεώ προγραμματίζονται για το 2024, με αφορμή την συμπλήρωση 100 ετών από της ελεύσεως του Ι. Λειψάνου του Οσίου Ιωάννου στην Εύβοια.

23/3/2023
ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΙΕΡΑ ΑΠΟΔΗΜΙΑ ΤΩΝ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ

Το Σαββατοκύριακο 29 και 30 Απριλίου 2023, θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, η από πεντήκοντα και επτά ετών καθιερωμένη από την αείμνηστο θεολόγο Ελένη Δεϊμέζη - Θεοχάρη, προσκυνηματική εκδρομή των Χαλκιδέων στη Νήσο Τήνο.

 

Εκπρόσωπος του Μητροπολίτου και συντονιστής της εκδρομής είναι ο Αρχιμανδρίτης π. Συμεών Ηλιοδρομίτης, Διευθυντής του Γηροκομείου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας (τηλέφωνα επικοινωνίας 22210.75926 και 22210.26452 – FAX:22210.25400).

 

Δηλώσεις συμμετοχής, θα γίνονται στους αρχηγούς των λεωφορείων, οι οποίοι είναι οι εξής:

 

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ

ΤΗΛΕΦΩΝΟ

 ΚΙΝΗΤΟ

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟ

ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΚΙΝΝΗΣΗΣ

ΤΖΑΧΡΗΣΤΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑΜΑΤΙΑ

6974356305

6941400934

 

 

ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΝΗΘΟΥ

ΛΑΜΠΡΟΥ ΖΑΝΑ

 

6947907837

2221083579

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

ΓΑΣΠΑΡΗ ΑΝΘΙΠΠΗ

ΠΛΕΡΟΥ ΑΡΓΥΡΟΥΛΑ  

ΜΑΡΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΚΗ

6942456226

6938400897

6909081793

2221024265

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΙ ΟΤΕ

ΦΡΙΤΖΕΛΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

6984436077

 

ΑΓΑΛΜΑΤΑ

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ 

ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ & ΦΩΤΕΙΝΗ

6947808361

6946198894

 

ΠΡΩΗΝ ΔΕΥΑΧ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ ΑΚΡΙΒΗ

6977439356

2221026256

Λ. ΧΑΙΝΑ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

ΣΤΑΜΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

6977780603

 

Λ. ΧΑΙΝΑ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

ΤΣΑΠΕΛΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΟΥΡΑΝΙΑ

6936526003

22210 26911

Λ. ΧΑΙΝΑ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

ΚΕΜΑΝΕ ΦΩΤΕΙΝΗ

6947901486

2221026911

Λ. ΧΑΙΝΑ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

ΚΑΤΣΟΜΠΕΝΑΚΗ ΕΛΕΝΗ

ΚΑΤΣΟΜΠΕΝΑΚΗ ΔΟΞΑ

6946407500

6975777380

22210 26753

2221028815

ΑΛΑΤΣΑΤΑ

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΟΛΙΤΗ

6948083611

22280 23672

ΨΑΧΝΑ

ΧΡΗΣΤΟΥ –ΝΑΝΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

ΒΑΛΑΗ ΣΟΦΙΑ

6945328960

6948077501

2228022953

ΨΑΧΝΑ

ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΣΩΤΗΡΗΣ

6940718657

 

ΛΙΜΑΝΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΛΕΟΦΩΡΕΙΩΝ

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ  ΠΛΟΙΟΥ

5:00 ΑΠΟ ΨΑΧΝΑ(29/04/2023)

07:50ΑΠΟ ΡΑΦΗΝΑ(29/04/2023)

5:30 ΑΠΟ ΧΑΛΚΙΔΑ(29/04/2023)

14:30 ΑΠΟ ΤΗΝΟ(30/04/2023)


23/3/2023
ΕΘΙΜΟΤΥΠΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΥΠΑΙΘ ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

Την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023 ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας κ. Αλέξανδρος Κόπτσης, πραγματοποίησε επισκέψεις σε σχολικές μονάδες της Χαλκίδος και στο πλαίσιο αυτό επισκέφθηκε και τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας, Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο.

 

Ο Σεβασμιώτατος υποδέχθηκε στην Ιερά Μητρόπολη τον κ. Κόπτση, ο οποίος συνοδευόταν από τον κ. Κωνσταντίνο Ζημιανίτη-Διευθυντή Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Ευβοίας, το κ. Πέτρο Ορφανό-Σχολικό Σύμβουλο Δ.Ε. και τον κ. Βασίλειο  Λιγούρα-Προϊστάμενο Εκπαιδευτικών θεμάτων της Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Ευβοίας.

 

Στη μεταξύ τους συζήτησή άγγιξαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και αντάλλαξαν γνώμες σχετικά με αυτά. Τέλος, ο κ. Κόπτσης ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατος για την αποδοχή της επιθυμία του, για την πραγματοποίηση της συναντήσεως και ο Σεβασμιώτατος, αποδίδοντας την τιμή της επισκέψεως, προσέφερε μια ιερά εικόνα της Παναγίας στον κ. Κόπτση και τον ευχαρίστησε για την επίσκεψή του.

22/3/2023
Η ΙΕΡΑ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΣ ΕΙΚΩΝ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΟΥΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΟΛΙΟΥΧΟ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

Διατελέσαντες Μητροπολίτες
Χρυσόστομος Βέργης
Νικόλαος Σελέντης
Γρηγόριος Πλειαθός
Συνέσιος Φιλιππίδης
Χρύσανθος Προβατᾶς
Παντελεήμων Κριεζῆς
Εὐγένιος Δεπάστας
Χριστοφόρος Σταματιάδης
Καλλίνικος Καμπάνης
Νεόφυτος Ἀδάμ

Ενοριακά Εκκλησιαστικά Συσσίτια

Τράπεζα Τροφίμων και Ενδυμάτων

Κοινωνικό Ιατρείο - Φαρμακείο

Όσιος Ιωάννης ο Ρώσσος

Βιβλιοθήκη Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος