22210 60404 (5,6,7)
2023-03-23
ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΙΕΡΑ ΑΠΟΔΗΜΙΑ ΤΩΝ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ
2022-12-09
Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΧΤΥΠΑΕΙ, Σ’ ΕΚΕΙΝΟΝ ΑΝΟΙΓΕΙΣ
2022-05-06
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΜΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΠΕΡΙ ΔΡΑΣΕΩΣ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΑΣΥΜΒΑΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ
2021-08-07
Ο ΟΣΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΡΩΣΟΣ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΛΕΓΕΙ
2021-08-05
ΣΥΛΛΟΓΙΣΜΟΙ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΑΠΟΚΑΪΔΙΑ...
2021-05-11
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΝΕΟΣ ΤΥΠΟΣ ΛΗΞΙΑΡΧΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ
2021-04-12
ΕΞΕΔΟΘΗ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΕΠΕΤΕΙΑΚΟΣ ΤΟΜΟΣ ΜΕ ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ
2021-03-17
ΠΕΡΙ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ...
2021-02-04
ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΑΝ ΔΥΟ ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΕΡΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΟΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΡΩΣΣΟΥ
2020-12-04
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΕΩΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ
2020-11-27
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΟΣ
2020-11-26
ΕΞΕΔΟΘΗ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΤΟ ΕΥΒΟΪΚΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙΟ «ΔΕΟΣ ΚΑΙ ΙΚΕΣΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ»
2017-07-27
ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΩΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ ΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΟΣ ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
2017-01-08
Ο ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ YOGA
1899-12-30
12/30/1899
1899-12-30
12/30/1899
1899-12-30
12/30/1899
1899-12-30
12/30/1899
1899-12-30
12/30/1899
1899-12-30
12/30/1899


Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΧΤΥΠΑΕΙ, Σ’ ΕΚΕΙΝΟΝ ΑΝΟΙΓΕΙΣ
περισότερα...
Σᾶς εὐχαριστοῦμε θερμά γιά τήν ἐπίσκεψή Σας στήν ἱστοσελίδα τῆς Ἱερᾶς μας Μητροπόλεως καί μέ χαρά καί τιμή Σᾶς καλωσορίζουμε. Εὐγνωμονοῦμε τό Θεό, γιατί, ἀνάμεσα στίς ἀναρίθμητες εὐεργεσίες Του, μᾶς χάρισε καί αὐτό τόν τρόπο τῆς ἐπικοινωνίας.
Παρουσιάζοντας τή Μητρόπολή μας στίς ἠλεκτρονικές σελίδες δοξολογοῦμε Ἐκεῖνον, πού δίδει πνοή καί ζωή καί τά πάντα καί ποιεῖ μεγάλα καί θαυμαστά διά τῶν εὐτελῶν δούλων Του. Ἡ ὑπό τόν τίτλο «ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ» τοπική μας Ἐκκλησία εἶναι κοσμημένη μέ πάμπολλες φυσικές καί πνευματικές ὀμορφιές, Ἱερούς Ναούς, Ἅγια Προσκυνήματα, Ἱερά Λείψανα -μεταξύ τῶν ὁποίων τό ἄφθαρτο σκήνωμα τοῦ Ὁσίου Ἰωάννου τοῦ Ρώσου-, ἱστορικά Μοναστήρια, εὐαγῆ Ἱδρύματα καί μέ εὐσεβεῖς καί φιλόθεους κατοίκους. Γράφοντας αὐτές τίς γραμμές, δίπλα στόν πανάρχαιο καί Ἱστορικό Ἱερό Ναό τῆς Πολιούχου μας Ἁγίας Παρασκευῆς καί στόν καταγάλανο πορθμό τοῦ Εὐρίπου, μέ τίς «ἀκατάληπτες παλίρροιες» (Καισάριος Δαπόντες) Σᾶς εὐχόμαστε νά ἔχετε τήν Ἄνωθεν ἐπίσκεψη καί τή δρόσο τοῦ Ἁγίου Πνεύματος στήν καρδιά Σας καί παρακαλοῦμε νά εὔχεσθε νά ἐπιβλέπει στοργικά ὁ Θεός ἐπί τήν Ἄμπελον ταύτην. + ὁ Χαλκίδος Χρυσόστομος


8/6/2023
Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ

Φωτογραφίες: Μαρία Καράπα, Σταματούλα Λεβέντη, Ανδρέας Ρούκο Δημήτριος Μπίρδας, Δημήτριος Πετρογιάννης.

Την Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023, έλαβε χώρα η προγραμματισμένη υποδοχή της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας «Σουμελά» από το Βέρμιο της Ημαθίας της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας στην Έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, την Πόλη της Χαλκίδος και συγκεκριμένα στον Ενοριακό Ι. Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Χαλκίδος.

 

Το ιερό παλλάδιο του Ποντιακού Ελληνισμού εκόμισε στη Χαλκίδα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλό του Αρχιμ. Αθηναγόρα Μπίρδα, τον Αρχιμ. Χριστόδουλο Μουτσούδη, τον Αρχιδιάκ. Παντελεήμονα Παπαεμμανουήλ, τον Μον. Γεράσιμο Μπεκέ και εκ των μελών του Δ.Σ. του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» τον Αντιπρόεδρο κ. Κωνσταντίνο Ιωακειμίδη, τον Σύμβουλο Δημοσίων Σχέσεων κ. Αναστάσιο Τσακιρίδη και τον κ. Γεώργιο Κυριακίδη.

 

Επικεφαλής της υποδοχής ήταν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ειρηνουπόλεως κ. Νίκανδρος και ο Ποιμενάρχης μας Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, πλαισιούμενοι από Κληρικούς των Αρχιερατικών περιφερειών Χαλκίδος, Μεσσαπίων, Διρφύων και Ιστιαίας, αλλά και παρεπιδήμους, από τους επικεφαλής και μέλη της τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους Διοικητές της Σχολής Πεζικού, της Αστυνομικής Διευθύνσεως, του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής και από μεγάλο πλήθος πιστών που προσήλθαν από μακριά και κοντά για να προσκυνήσουν την προστάτιδα του κόσμου Υπεραγία Θεοτόκο και το ιερό της εικόνισμα που αποτελεί την κορωνίδα των ιερών παρακαταθηκών της Ελληνοχριστιανικής Ποντιακής ευσέβειας.

 

Την πομπή υποδοχής πλαισίωσαν η Φιλαρμονική του Δήμου Χαλκιδέων και τμήματα τοπικών συλλόγων με παραδοσιακές ενδυμασίες, μεταξύ των οποίων και μέλη του Συλλόγου Ποντίων Ευβοίας «Οι Κομνηνοί», τα οποία παραστέκονταν, τιμητικώς, στην ιερά εικόνα της Σουμελιωτίσσης.

 

Μετά την υποδοχή τελέσθηκε ο Αρχιερατικός πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας κ. Παντελεήμονος και συγχωροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ειρηνουπόλεως κ. Νικάνδρου και Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου.

 

Ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος καλωσόρισε τον Σεβασμιώτατο κ. Παντελεήμονα και την συνοδεία του και τους ευχαρίστησε για την θετική ανταπόκριση στο αίτημα της μετακομιδής της θαυματουργού ι. εικόνας της Παναγίας και την αυτοπρόσωπη, εκ μέρους τους, μεταφορά της στη Χαλκίδα. Συγκινημένος ο Σεβασμιώτατος ανέφερε πως η Παναγία, επισκεπτομένη τον τόπο μας, κομίζει χαρά, αλλά ως μάνα που παραστάθηκε κάτω από τον Σταυρό του Υιού της και παραστέκεται στα ξεριζωμένα και αδικημένα τέκνα της, τους Ποντίους, είναι η Βασίλισσα του πόνου, γιατί βαστάζει και τους δικούς μας πόνους. Κλείνοντας δε συνεχάρη τον Προϊστάμενο της Ενορίας, Αρχιμ. Θεοφύλακτο Τσαγκάρη και το περί αυτόν Εκκλησιαστικό Συμβούλιο για την πρωτοβουλία και την άρτια ετοιμασία της υποδοχής της ι. εικόνος.

 

Στο κήρυγμά του προς τον Χαλκιδαϊκό ευσεβή λαό, ο Σεβασμιώτατος Βεροίας κ. Παντελεήμων, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Η Παναγία δεν μεσιτεύει μόνο στον ουρανό, αλλά μας συμπαρίσταται και εδώ στη γη [...] Το έζησε και το ζει αυτό ο Ποντιακός Ελληνισμός, του οποίου προστάτις και έφορος είναι με δική της επιλογή η Κυρία Θεοτόκος. Διότι Εκείνη έστειλε την ιερά εικόνα της στο όρος Μελά του Πόντου [...] και να παραμείνει για 17 σχεδόν αιώνες το σημείο αναφοράς όλων των Ποντίων [...] Και όταν οι συνθήκες μεταβλήθηκαν, όταν μετά τις ταλαιπωρίες, τα βασανιστήρια και τις εξορίες που υπέμειναν αναγκάστηκαν οι πρόγονοί μας να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, τον Πόντο, και να πάρουν τον δρόμο της προσφυγιάς, ξεριζωμένοι με άδικο και σκληρό τρόπο, η προστάτιδά τους Παναγία δεν τους εγκατέλειψε. Οικονόμησε τον τρόπο για να έρθει η σεπτή και θαυματουργή εικόνα της από το ιστορικό μοναστήρι του Πόντου στην Ημαθία, όπου οι νέοι ευλαβείς κτίτορες έκτισαν στις πλαγιές του Βερμίου το νέο κατοικητήριό της, το νέο θρονί της Παναγίας της Σουμελά, για να συνεχίσουν να την έχουν προστασία και σκέπη στη ζωή τους, για να συνεχίσει να τους ενώνει και να τους ενισχύει, ώστε να μην ξεχνούν όσα οι πατέρες και οι μητέρες τους άφησαν πίσω και να θυμούνται πάντοτε την καταγωγή και την ιστορία τους, όπως την θυμούνται όλοι οι πρόσφυγες, όπως την θυμούνται και οι κάτοικοι της γειτονικής Νέας Αρτάκης, οι οποίοι δεν ξεχνούν και την έφορό τους, την Παναγία τη Φανερωμένη, που τους επιβλέπει και τους προστατεύει από τον πάνσεπτο Πατριαρχικό ναό του Φαναρίου.

 

Το θαυματουργό ιερό εικόνισμα της Παναγίας Σουμελά θα παραμείνει στον Ι. Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κανήθου Χαλκίδος έως την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023 και ο Ι. Ναός θα λειτουργεί με το παρακάτω πρόγραμμα:

 

Πέμπτη 08 Ιουνίου 2023 (Επέτειος των Εγκαινίων του Ι. Ναού):

ώρα 7π.μ. Όρθρος, Αρχιερατική χοροστασία και Αρχιερατικό συλλείτουργο.

11:30π.μ. θα ψαλλεί Ιερά Παράκληση προς την Σουμελιώτισσα Παναγία.

 

Από την Παρασκευή 9 Ιουνίου έως την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023, θα τελείται καθημερινά Όρθρος και Θεία Λειτουργία από τις 7-9:30π.μ.

 

Στις 11π.μ., στις 5:30μ.μ. και στις 7μ.μ. (μετά τον Εσπερινό) θα τελείται Ιερά Παράκληση προς την Παναγία Σουμελά.

 

Καθημερινά, στις 9:30μ.μ. θα γίνεται Ιερά Αγρυπνία.

 

Σάββατο 10 Ιουνίου 2023, ώρα 7π.μ. ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία.

10:30π.μ., 12:30μ.μ., 5:30μ.μ., 9:30μ.μ., 11μ.μ. Ιερά Παράκλησή προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

Ώρα 7μ.μ. Η Ακολουθία του Εσπερινού.

 

Κυριακή 11 Ιουνίου 2023, ώρα 6:40π.μ. Όρθρος - Αρχιερατική χοροστασία, η Ακολουθία της διασαλευθείσης Αγ. Τραπέζης και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

12:30μ.μ. και 5:30μ.μ., Ιερά Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

7μ.μ. η Ακολουθία του Εσπερινού και ο Ακάθιστος Ύμνος.

9:30μ.μ. Ιερά Αγρυπνία.

 

Καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής της ιεράς εικόνας στη Χαλκίδα, δηλαδή μέχρι και την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023, ο Ι. Ναός, θα παραμένει ανοικτός, από τις 7π.μ. έως τη 1π.μ.

7/6/2023
ΕΟΡΤΗ ΛΗΞΗΣ ΝΕΑΝΙΚΩΝ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΩΝ ΣΥΝΑΞΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΙΡΦΥΩΝ

Τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, 5 Ιουνίου 2023, το απόγευμα στο χωριό Πάλιουρας Διρφύων και συγκεκριμένα στο προαύλιο του Ενοριακού Ι. Ναού Αγ. Νικολάου, πραγματοποιήθηκε η Ε' εορτή λήξης κατηχητικών συνάξεων της Αρχιερατικής Περιφέρειας Διρφύων, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου. 

 

Τον Σεβασμιώτατο υποδέχθηκαν ο Αρχιμ. Ιωάννης Καραμούζης-Ιεροκήρυκας και υπεύθυνος Νεότητας της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος και Β΄ Γραμματεύς της Ιεράς Συνόδου, ο Αρχιμ. Νεόφυτος Χασάν-Εφημέριος της Ενορίας Πάλιουρα, ο Πρωτοπρεσβ. Εμμανουήλ Βιολάκης-Αρχιερατικός Επίτροπος Διρφύων και όλοι οι Ιερείς της Αρχιερατικής Περιφέρειας Διρφύων.

 

Την εορτή άνοιξε ο π. Νεόφυτος, ο οποίος αρχικά καλωσόρισε τον Σεβασμιώτατο στο χωριό, καθώς και όλους τους προσκεκλημένους. Ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την ανιδιοτελή αγάπη του προς όλους και ιδίως τα παιδιά και αναφέρθηκε με συντομία στο θεολογικό περιεχόμενο της εκδήλωσης, που ήταν αφιερωμένη στην Υπεραγία Θεοτόκο, με κεντρικό νόημα τον στίχο από τους χαιρετισμούς "Χαίρε κλίμαξ επουράνια δι’ ης κατέβη ο Θεός. Χαίρε γέφυρα μετάγουσα τους εκ γης προς ουρανόν».

 

Στη συνέχεια παρουσιάσθηκαν θεατρικά δρώμενα, ποιήματα, τραγούδια αλλά και χοροί με αναφορά στην Παναγία.  Πριν την λήξη, παιδιά από την Ενορία Μίστρου έπαιξαν παιχνίδια, ενώ την εορτή παρουσίασε η κ. Παρασκευή Καλαφάτη.

 

Η Αντιπρόεδρος της Κοινότητας και Κατηχήτρια στην Ενορία Πάλιουρα κ. Κατερίνα Μπουροδήμου ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την παρουσία του και την πατρική του ευλογία και μαζί με παιδιά του Κατηχητικού του προσέφερε μια ανθοδέσμη.

 

Ο Αρχιερατικός επίτροπος, π. Εμμανουήλ, αμέσως μετά, είπε ότι μετά από παύση τριών ετών η εορτή πραγματοποιήθηκε και ευχαρίστησε πρώτα απ' όλους τον Σεβασμιώτατο, για την ευλογία που πάντοτε δίνει και την στήριξη που πάντοτε παρέχει για τις δραστηριότητες της νεολαίας, σε όλη την τοπική μας Εκκλησία. Επίσης, ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες, Ιερείς, Κατηχητές, παιδιά, διοργανωτές και χορηγούς, αλλά κυρίως τους γονείς, που εμπιστεύονται τα παιδιά τους στην Εκκλησία και ανέφερε ότι το έργο της Εκκλησίας, υπέρ των νέων, δεν σταματάει στα κατηχητικά του χειμώνα, αλλά συνεχίζεται το καλοκαίρι στις Κατασκηνώσεις.

 

Ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος, κλείνοντας συγκινημένος την εορτή, συνεχάρη πρώτα απ' όλα τα παιδιά, τα ευχαρίστησε για όσα παρουσίασαν, τους Κατηχητές, που εθελοντικά προσφέρουν και την καρδιά τους ακόμη για το έργο αυτό, αλλά και όλους τους Ιερείς του, που συμπαραστέκονται θυσιαστικά στο θεάρεστο αυτό έργο της κατηχήσεως των νέων. Ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Διρφύων-Μεσσαπίων κ. Γεώργιο Ψαθά για την παρουσία του, επίσης, τους παρισταμένους γονείς, που αφήνουν τα παιδιά τους στον Χριστό και την Εκκλησία του, ενώ, τέλος, επαίνεσε και τον π. Νεόφυτο για την εισαγωγική ομιλία του και την μέριμνα φιλοξενίας της εορτής στην Ενορία του.

 

Οι Ενορίες που συμμετείχαν στην εορτή ήταν οι

Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης, Αγ. Αθανασίου,

Αγ. Γεωργίου Βούνων,

Αγ. Ιωάννου Θεολόγου, Θεολόγου,

Τιμίου Προδρόμου Καθενών,

Αγ. Νικολάου Καμπιών,

Γενεθλίου Θεοτόκου Λούτσης,

Τιμ. Προδρόμου Μετοχίου,

Αγ. Δημητρίου Μίστρου,

Αγ. Νικολάου Πάλιουρα,

Αγ. Γεωργίου Πεισώνα,

Αγ. Τριάδος Πούρνου,

Κοιμήσεως Θεοτόκου Άνω Στενής,

Αγ. Τριάδος Κάτω Στενής,

Αγ. Τριάδος Στροπώνων. Συμμετείχε το χορευτικό συγκρότημα του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Πάλιουρα «Αγάλη».


6/6/2023
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας Χρυσόστομος μιλά Εκ Βαθέων για την Ορθοδοξία, την Πίστη και την πορεία της ζωής του

Της Μαρίας Καράπα

Ταλανιζόμουν καιρό τώρα για το εάν πρέπει να ζητήσω μια συνέντευξη από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας Χρυσόστομο, που διακονεί τον τόπο μας ως ποιμενάρχης 22 χρόνια. Μια εμβληματική προσωπικότητα για όλους μας. Κυρίαρχα λόγω του ιερατικού του αξιώματος αλλά και ευρύτερα ως παρουσία. Είναι ιδιαίτερα αγαπητός από το χριστεπώνυμο πλήθος. Πάντα προσηνής, ενίοτε δωρικός, μα όταν χρειάζεται και με …παραβολικό χιούμορ, που σε κάνει να κρέμεσαι από τα χείλη του.

Άλλωστε αν κάτι τον χαρακτηρίζει, πέραν της ποικιλόμορφης προσφοράς του, είτε σε πνευματικό επίπεδο είτε σε ανθρωπιστικό, είναι το σπινθηροβόλο βλέμμα και ο πύρινος λόγος του. Κάποιος θα έλεγε ίσως ότι έχει τα χαρακτηριστικά ηγέτη. Λέξη που θα με μάλωνε σίγουρα, αν ήξερε ότι θα χρησιμοποιούσα ακόμα και ως λάθος. Άλλωστε διαθέτει το γνώθι σεαυτόν, στον ύψιστο βαθμό. Ίσως ο χαρακτηρισμός ως μια ήρεμη δύναμη που δίνει και λαμβάνει από την καθημερινή επαφή του με το ποίμνιο του, προσιδιάζει καλύτερα. Θα δούμε τι θα ακούσω!

Μια δύναμη πάντως που έχει μεταφράσει σε δυναμική, που ως στόχο έχει την προσφορά στον συνάνθρωπο, που υπηρετεί από τα ‘μικράτα” του. Άλλωστε η λέξη προσφορά καταλαμβάνει μέγιστο μέρος του αξιακού του κώδικα, αφού αποτελεί -εκ του αποτελέσματος -αναπόσπαστο στοιχείο του πυρήνα της ύπαρξής του, ως ανθρώπου. Συνάμα όμως ο ορισμός ζωής αποτελεί και για τον ίδιο ένα αέναο καταφύγιο της ψυχής του.

Το μόνο πραγματικό  καταφύγιο του ανθρώπου είναι αυτό που ενστερνίζεται και ο ίδιος. Του Θεού μας. Της Ορθοδοξίας μας. Οι υποχρεώσεις του συνεχείς. Άλλωστε ως Μητροπολίτης πρέπει να είναι πανταχού παρών, γεγονός που καθιστούσε τις πιθανότητες σχεδόν μηδενικές για συνέντευξη.

Όμως τόλμησα και προέβην στο απονενοημένο διάβημα σε μία εκδήλωση!

-«Παρακαλώ, θα ήθελα μια συνέντευξη Σεβασμιώτατε»

-«Καλό παιδί μου, ευχαρίστως», απάντησε αβίαστα.

Ομολογώ ότι αισθάνθηκα μια έκπληξη, διότι δεν δίνει συνεντεύξεις.

«Σεβασμιώτατε θα σας στείλω τις ερωτήσεις και θα τα πούμε και δια ζώσης όταν έχετε χρόνο. Μπορείτε αν θέλετε να μην απαντήσετε σε κάποιες ή να προσθέσετε», είπα κάνοντας κάτι που δεν το συνηθίζω σε συνεντεύξεις.

«Καλή μου Μαρία, θα απαντήσω σε όλες ».

Επειδή οι ερωτήσεις μου ενίοτε εμπεριέχουν και ένα δημοσιογραφικό τρόπο που προσεγγίζει την… μαιευτική σκέφτηκα να τις τροποποιήσω. Όμως έκανα επακριβώς τις ερωτήσεις που θα διαβάσετε και ο Σεβασμιώτατος το είπε και το έκανε! Τις απάντησε όλες. Ακόμα και αυτές που για εμάς τους λαϊκούς θα είχαν ίσως διττό νόημα…
Είχε περάσει κάποιο διάστημα, από την επαφή μου μέσω του γραφείου του και ανέμενα τις απαντήσεις. Είναι Σάββατο και βρίσκομαι σε προσκύνημα στον Άγιο Νεκτάριο, στην Αίγινα. Έχω μόλις ασπαστεί τον Τάφο του Αγίου όταν χτυπάει το κινητό, που έχω λησμονήσει να κλείσω.

Σπεύδω να το κλείσω. Όμως κάτι μου έλεγε να απαντήσω στο άγνωστο κινητό.

Παρακαλώ, λέω για να τελειώσω το συντομότερο την “ενοχλητική” -λόγω του ιερού σημείου- επικοινωνία.

-«Χριστός Ανέστη παιδί μου, είμαι ο πατέρας Χρυσόστομος»

Έμεινα άφωνη για δευτερόλεπτα, μέχρι να συνειδητοποιήσω την γνώριμη εύηχη χροιά της φωνή του, από τα κηρύγματα του, από άμβωνος , αλλά και από την αεικίνητη παρουσία του σε εκδηλώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Β. Σποράδων η των φορέων που δραστηριοποιούνται εντός των ορίων της Μητροπόλεως.

Ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας. Ο αγαπητός σε όλους Ποιμενάρχης μας με το τεράστιο έργο προς το ποίμνιο του. Ούτε Μητροπολίτης ούτε κάτι άλλο. Η απλότητα σε όλες τις εκφάνσεις. Ο “δαίμων” της τεχνολογίας είχε εμποδίσει την επικοινωνία και ανέλαβε ο ίδιος να επιφέρει την λύση, όπως κάνει τώρα 22 χρόνια όπου βρίσκεται πάντα και παντού όπου υπάρχει πρόβλημα και το επιλύει, η μεριμνεί για να μην παρουσιαστεί.

Σεβασμιώτατε αναφωνώ Είναι απίστευτο. Μου τηλεφωνήσατε την ώρα που είμαι για προσκύνημα στον Άγιο Νεκτάριο. Είναι συμβολικό ίσως."

“Θα μου φέρεις ευλογία παιδί μου στην συνάντησή μας;”

“Με πολύ μεγάλη χαρά Σεβασμιώτατε .”

Στις ερωτήσεις μου δεν εγκόλπωσα το τεράστιο συγγραφικό έργο του για τον Όσιο Ιωάννη τον Ρώσσο που εορτάσαμε πρόσφατα, γιατί συμφωνήσαμε ότι θα είναι κάτι εντελώς ξεχωριστό εν ευθέτω χρόνω. Ωστόσο μου έκανε ένα μεγάλο δώρο, όταν τον επισκέφτηκα στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως. Το πρώτο αντίτυπο του βιβλίου που είχε στο γραφείο του, και του είχαν αποστείλει για έγκριση από το τυπογραφείο.

«Μου κάνετε μεγάλη τιμή», αναφώνησα έκπληκτη, αλλά και με χαρά δυνατά.  Χαμογέλασε.

-«Είναι ένα δώρο για την ταλαιπωρία που σε υπέβαλλα»…

Λόγια δοσμένα με ταπεινότητα και πραγματική πατρική αγάπη αφού όλο το ποίμνιο του αποκαλεί και το αισθάνεται ως παιδιά του. Σεβασμιώτατε, θα παρακαλέσω να ξεκινήσουμε από τα παιδικά σας χρόνια με τον μικρό Κωνσταντίνο που ζει στο Βασιλικό…

«Να ξεκινήσουμε» μου απάντησε.

Χαμογελάει με το γνωστό από βάθους καρδιάς χαμόγελό του που αντανακλά θετική ενέργεια.

“Είμαι έτοιμος Μαρία παιδί μου για το ταξίδι στον χρόνο”

“Σεβασμιώτατε και στα συναισθήματα !

“Ναι και στα συναισθήματα ! “

Σεβασμιώτατε, έχετε συμπληρώσει 22 συναπτά έτη ως ποιμενάρχης μας. Θα ήθελα λοιπόν όπως είπαμε να γυρίσουμε την μηχανή του χρόνου 66 χρόνια πριν, στον τόπο όπου γεννηθήκατε και μεγαλώσατε  . Θα παρακαλούσα να μεταφερθείτε νοερά στην εποχή που ο μικρός Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλου, κάνει τα πρώτα βήματα του στον κόσμο, στο όμορφο Βασιλικό.

Πράγματι, πέρασαν περίπου 66 χρόνια από την γέννησή μου και στο τέλος του 2023, συν Θεώ, συμπληρώνονται 22 έτη από την εκλογή και χειροτονία μου ως Μητροπολίτου Χαλκίδος και συνειδητοποιώ πόσο γρήγορα ρέει ο χρόνος… Πόσο δίκιο έχει ο ιερός ψαλμωδός, που λέγει ότι ο άνθρωπος ομοιάζει με το άνθος του αγρού και οι ημέρες της ζωής του είναι σαν το χόρτο, που γρήγορα ξηραίνεται…. Την γενέτειρά μου, το Βασιλικό, πολύ την αγαπώ και εκεί συνεχίζω την διαμονή μου, στο ταπεινό πατρικό μου σπίτι…

– Ποια ήταν η απασχόληση των γονέων σας;

Γονείς μου είναι ο πατέρας μου Χρήστος και η αείμνηστη μητέρα μου Αγγελική Τριανταφύλλου. Εργάτης ο πατέρας μου στα Κεραμοποιεία, αργότερα παντοπώλης, αλλά πάντοτε και γεωργός και κτηνοτρόφος…. Τώρα μόλις τα τελευταία χρόνια τον είδα να ξεκουράζεται, εξ ανάγκης και όχι εκ πεποιθήσεως .Η μητέρα μου με τα οικιακά, αλλά και σε όλα τα παραπάνω του πατέρα μου[πλην του κεραμοποιείου] ακούραστη και ολοπρόθυμη και γενναία βοηθός.

-Έχετε και άλλα αδέρφια;

Ναι, έχω ένα αδελφό τον Τριαντάφυλλο, νυμφευμένο με την Παναγιώτα Ρωμανού, την οποία νοιώθω και αδελφή μου και έχω δύο ανήψια που και αυτά έχουν με την χάρη του Θεού δημιουργήσει τις οικογένειές τους και δοξάζω τον Θεό και για αυτή Του την δωρεά.

 

– Η ζωή πως ήταν τότε;

Εάν εννοείτε στα παιδικά μου χρόνια, πολύ ωραία. Είμαστε πτωχοί, αλλά ζούσαμε όμορφα.

– Ήσασταν καλός μαθητής;

Επιμελής νομίζω ήμουν και με καλές βαθμολογίες.

– Είχατε από μικρή ηλικία έφεση προς την ανακάλυψη των μηνυμάτων και της ουσίας της Ορθόδοξης πίστης μας;

Από μικρή, την παιδική μου ηλικία, με ετίμησε ο Άγιος Θεός, ελκύοντάς με στα ιερά Του σκηνώματα και την αγάπη προς την Ιερωσύνη.

– Να εικάσω ότι εκκλησιαζόσασταν κάθε Κυριακή;

Μόνο; Η ζωή μου και η χαρά μου ήταν η Εκκλησία. Στενοχωριόμουν όταν οι ακολουθίες πλησίαζαν στο δι’ ευχών…

– Ποιους καταστήσατε κοινωνούς της απόφασής σας, να ακολουθήσετε τον δύσκολο, αλλά ταυτόχρονα σωστό δρόμο της καρδιάς και της ψυχή σας;

Οι πρώτοι που το κατενόησαν ήσαν οι γονείς μου και οι Ιερείς της Ενορίας μου. Ήταν βέβαια κάτι που δεν το έκρυβα, αλλά και δεν το διεφήμιζα…

-Ποια ήταν η αντίδραση των γονέων σας και των φίλων σας όταν ανακοινώσατε την απόφαση σας;

Δεν έχω παράπονο. Ήσαν θετικοί και οι γονείς και οι φίλοι. Με προσφωνούσαν μάλιστα οι φίλοι μου παπακώστα. Υπήρξαν βέβαια και κάποιοι, που, απρόσκλητοι και απρόκλητοι και μάλλον αδιάκριτοι στον τρόπο εξέφρασαν την αντίρρησή τους, πιστεύω από άγνοια και όχι από κακή πρόθεση.

– Υπήρξε κάποιος επίγειος πνευματικός «ήλιος» σας που σας μεταλαμπάδευσε το φως της αλήθειας που δίνει μόνο η Ορθοδοξία; 

Στα παιδικά μου χρόνια, οι Ιερείς της Ενορίας μου. Αργότερα, στα χρόνια της εφηβείας ο Πνευματικός μου. Βέβαια και άλλοι Ιερείς, κυρίως Αρχιμανδρίτες, που ήρχοντο στο χωριό μας να λειτουργήσουν και να κηρύξουν…

– Να ακολουθήσουμε την πορεία του χρόνου που χαράξετε στην ζωή σας μέχρι να ενδυθείτε το Ιερό Ράσο. Τελειώνετε το Λύκειο. Ποιο έτος αποφοιτήσατε και από ποιο σχολείο;

Μετά το Δημοτικό Σχολείο, εφοίτησα για δύο χρόνια στο τότε εξατάξιο Γυμνάσιο του Βασιλικού. Μετά , με την φροντίδα του αειμνήστου Ιερέως της Ενορίας μας π. Δημητρίου Παράκατη και την ευλογία του μακαριστού Μητροπολίτου Χαλκίδος Νικολάου, μετεγράφην στην επτατάξια  Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών, όπου ετελείωσα το Γυμνάσιο και την εβδόμη τάξη της Σχολής, που περιελάμβανε θεολογικά μαθήματα.

– Θα παρακαλούσα να μας δώσετε μια “γεύση” από τις σπουδές σας στην φημισμένη σχολή.

Πράγματι η  Ριζάρειος  Σχολή υπήρξε για μένα πολύτιμη τροφός και μνημονεύω πάντα ευγνωμόνως τα δύο αδέλφια Μάνθο και Γεώργιο Ριζάρη, που έδωσαν την περιουσία τους, ώστε να σπουδάζουν δωρεάν και με πολλές παροχές οι υποψήφιοι Κληρικοί, σε ένα εξαιρετικό από πάσης πλευράς περιβάλλον. Το διδακτικό προσωπικό επίσης ήταν υψηλού, κυρίως πανεπιστημιακού επιπέδου . Αισθάνομαι οφειλέτης σε όλους.

 Πράγματι η  Ριζάρειος  Σχολή υπήρξε για μένα πολύτιμη τροφός και μνημονεύω πάντα ευγνωμόνως τα δύο αδέλφια Μάνθο και Γεώργιο Ριζάρη, που έδωσαν την περιουσία τους, ώστε να σπουδάζουν δωρεάν και με πολλές παροχές οι υποψήφιοι Κληρικοί, σε ένα εξαιρετικό από πάσης πλευράς περιβάλλον. Το διδακτικό προσωπικό επίσης ήταν υψηλού, κυρίως πανεπιστημιακού επιπέδου . Αισθάνομαι οφειλέτης σε όλους.

– Ακολούθησε η Θεολογική Σχολή του Πανεπιστήμιου Αθηνών. Θεωρείται ότι ήσασταν καλός μαθητής;

Θεωρώ πως ναι. Στα δύο μάλιστα πρώτα χρόνια της φοιτήσεώς μου ήμουν και υπότροφος. Δεν «κόπηκα» ποτέ και τελείωσα με λίαν καλώς. Πολλά και σπουδαία μου προσέφερε και η Θεολογική Σχολή.

-Το 1998 λάβατε το πτυχίο ειδίκευσης στην λατρεία, στην αρχαιολογία και τέχνη της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Ακούγοντας τον τίτλο, κάποιος ίσως παραξενευτεί για τον όρο αρχαιολογία. Θέλετε να μας διαφωτίσετε;

Αυτός είναι ο γενικός τίτλος του τομέα. Εγώ κυρίως ειδικεύθηκα στην θεία Λατρεία, αλλά είχαμε και άλλα μαθήματα, που αφορούσαν την παιδαγωγική, την ομιλητική, την κατήχηση κ.λπ..

-Φτάνουμε αισίως λοιπόν στο έτος που χειροτονηθήκατε Διάκονος και Πρεσβύτερος. Πότε συνέβη αυτή η κομβική στιγμή της ζωής σας;

Το 1983! Προηγουμένως [Οκτώβριος 1979] είχα προσληφθεί στην Ιερά Μητρόπολη, από τον Προκάτοχό μου Μητροπολίτη Χρυσόστομο Α’, ως Γραμματεύς ,ενώ ταυτοχρόνως υπηρετούσα και ως Υποδιευθυντής του Οικοτροφείου Αρρένων, λαϊκός Ιεροκήρυξ και Κατηχητής. Στις 22 Μαΐου έγινα Μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Αρμά από τον ίδιο Μητροπολίτη ο Οποίος πολύ  με ετίμησε με την προσφορά του ονόματος του ιερού Χρυσοστόμου, που ήταν και το δικό του όνομα. Στις 5 Ιουνίου 1983 με εχειροτόνησε Διάκονο και με διόρισε Ιεροκήρυκα και στις 13 Νοεμβρίου του ιδίου έτους με εχειροτόνησε Πρεσβύτερο και την ίδια ημέρα με εχειροθέτησε και Αρχιμανδρίτη.

 

-Εν συνέχεια, σας δόθηκε το οφίκιο της πνευματικής πατρότητας από τον Μητροπολίτη Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων Χρυσόστομο Βέργη. Περιγράψτε μου τα συναισθήματα που σας κυρίευσαν.

Δέος! Συγκίνηση! Χαρά! Έγινα Ιερέας! Η αγάπη του Θεού εκπλήρωσε το όνειρό μου, που Εκείνος μου είχε εμπνεύσει! Απερίγραπτες καταστάσεις, που δεν μπορεί να αντέξει ένας χοϊκός και αμαρτωλός σαν εμένα άνθρωπος…

– Μέχρι την εκλογή, στην θέση σας ως Μητροπολίτη, από ποιες  ποιμαντικές και διοικητικές θέσεις υπηρετήσατε το λειτούργημά σας;

Υπηρέτησα ως Ιεροκήρυξ, Γραμματεύς και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως, Πνευματικός, Κατηχητής και όπου αλλού υπήρχε χρεία.

– Στις 14 Δεκεμβρίου 2001 η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, σας εξέλεξε Μητροπολίτη της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων. Η χειροτονία σας τελέσθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2001 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο και η ενθρόνιση σας πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2002 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου. Τα συναισθήματα σας ποια ήταν;

Απερίγραπτα! Χαρά μα και φόβος! Η επιλογή τιμητική, το έργο πολυεύθυνο!!!

– Παραλάβατε την σκυτάλη της Μητροπόλεως από τον μακαριστό Μητροπολίτη Χρυσόστομο Βέργη. Πως θα χαρακτηρίζατε την προσωπικότητα του και το έργο του;

Θεωρώ τον εαυτό μου προνομιούχο, επειδή μεγάλωσα και υπηρέτησα κοντά σε Αυτόν τον άνθρωπο. Πολυειδώς και πολυτρόπως με ευεργέτησε. Κοντά του εσπούδασα το εκκλησιαστικό φρόνημα και ήθος και απέκτησα και μια πλούσια εμπειρία σε όλους τους τομείς της πνευματικής ζωής, της ποιμαντικής και διοικητικής δράσεως και προσφοράς. Παράδειγμα πίστεως, αγάπης προς τον Χριστό και την αγία Του Εκκλησία, ταπεινοφροσύνης, απλότητος, αθορύβου εργασίας, υπομονής και πτωχείας. Υπήρξε πραγματικά σπάνιος άνθρωπος. Αγάπησε ειλικρινά και την Μητρόπολή μας και την εφρόντισε σε όλους τους τομείς και με όλη του την καρδιά!

– Από την ημέρα της ενθρόνισή σας ως Μητροπολίτης, όπου είναι λογικό να είχατε πολλές σκέψεις και να βιώσατε συναισθήματα, ποιο είναι το συναίσθημα εκείνο που σας ακολουθεί μέχρι σήμερα και το διατηρείται με την ίδια ζέση;

Έμαθα από τον προκάτοχό μου, πως η Εκκλησία δεν αρχίζει με εμένα και ευτυχώς δεν τελειώνει με μένα και αγωνίζομαι, με την θεία αρωγή, την βοήθεια των εκλεκτών μου Συνεργατών και την αγάπη του Λαού του Θεού, να επιτελώ όσο καλύτερα ημπορώ την διακονία μου! Προς αυτήν την κατεύθυνση ζητώ πάντοτε τις προσευχές όλων, ώστε να μην είμαι αδόκιμος εργάτης του Αμπελώνος του Χριστού, στον οποίο άλλοι προ εμού εκοπίασαν και γω ο ευτελής εισήλθα στον δικό τους κόπο και πόνο…

– Ελληνισμός και Ορθοδοξία είναι έννοιες διαχρονικά συνυφασμένες. Το έθνος μας όποτε υπήρξαν δύσκολες στιγμές, είχε συμπαραστάτη του και πρωτοπόρα την Ορθοδοξία και τους εκπροσώπους της επί γης. Σήμερα πως μετουσιώνετε αυτός ο ρόλος;

Η Ορθοδοξία είναι η ψυχή αυτού του γένους μας. Και ο Ελληνισμός με την σοφία και την γλώσσα το όχημά Tης. Αυτό βέβαια δεν είναι αποδεκτό από όλους. Με πρόφαση ότι μερικοί χρησιμοποίησαν αυτούς τους όρους σε βάρος του λαού και των ελευθεριών του, κάποιοι τους απορρίπτουν. Και αυτοί οι κάποιοι υπάρχουν σε όλους τους ιδεολογικούς χώρους. Η Ορθόδοξη πίστη, ωστόσο, είναι Θεού δύναμις και Θεού σοφία! Γι’ αυτό η Αγία Γραφή χαρακτηρίζει άφρονα τον άθεο! Και ασφαλώς δεν επιβραβεύει και όσους επιφανειακά είναι ορθόδοξοι, ενώ στην ζωή τους, με τις επιλογές τους, αποδεικνύουν πως αρνούνται την δύναμή Της… Ελληνισμός και Ορθοδοξία είναι οικουμενικά μεγέθη, θησαυροί πολύτιμοι, και είναι κρίμα να αγνοούμε την αξία τους και να τρέχουμε πίσω από ψεύτικα πράγματα, που μπορεί να φαίνονται, χωρίς πράγματι να είναι, προοδευτικά και λαμπερά….

– Υπάρχουν όμως ορισμένοι  που μηδενίζουν την παρουσία και την προσφορά της εκκλησία μας ως αχρείαστη και παρωχημένη. Τι απαντάτε;

Πιστεύω πως μόνον άγευστοι της πραγματικής ζωής της Εκκλησίας, θα μπορούσαν να την χαρακτηρίσουν έτσι. Ενδεχομένως, για το συμπέρασμά τους αυτό, να μην φταίει μόνον η δική τους αδιαφορία. Είναι δυνατόν και εμείς οι πιστοί, με λάθη και παραλείψεις μας, να τους χορηγούμε την δικαιολογία ή την πρόφαση  για την αρνητική αυτή θέση τους. Συχνά πάντως φταίει ο αμαρτωλός βίος μας ή τα κακώς νοούμενα συμφέροντά μας και όχι η Εκκλησία, που είναι ο ίδιος ο Χριστός!

Ωστόσο, δεν πρέπει να παραλείψω να πω, πως τα τελευταία χρόνια, καταβάλλεται συντονισμένη προσπάθεια από πολλούς να μην επηρεάζει η Εκκλησία, με την διδασκαλία Της, την ζωή των ανθρώπων και μάλιστα των νέων. Η Αλήθεια της Εκκλησίας φαίνεται πως δεν συμφωνεί με πολλές από τις σύγχρονες επιλογές, που επιβάλλει η πολυπολιτισμικότης και προωθεί η νέα τάξη πραγμάτων… Η των πραγμάτων αλήθεια, όμως, θα δείξει ποιός αληθινά υπερασπίζεται τον άνθρωπο, την ελευθερία του και την αξιοπρέπειά του!

-Δράττομαι της ευκαιρίας με αφορμή την προηγούμενη ερώτηση, να σας ρωτήσω για το τραγικό συμβάν στα Τέμπη. Βρέθηκαν επιβάτες του τρένου που ταξίδευαν και είπαν ότι η πίστη που είχαν τους έσωσε. Αμέσως κάποιοι τους επιτέθηκαν και τους λοιδόρησαν να αμφισβητήσουν την πίστη τους.

Είναι αλήθεια πως η πίστη στον Θεό είναι σωτήρια για τον άνθρωπο, όχι, όμως, μόνον για όσους ζουν σε τούτη τη ζωή, αλλά και για όσους αναχωρούν απ’ αυτήν και πορεύονται όχι στο μηδέν και την ανυπαρξία, αλλά στην όντως Ζωή. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην διατύπωση των λόγων μας, ώστε να μην πληγώνουμε, να μην σκανδαλίζουμε και να μην προκαλούμε. Ασφαλώς, δεν είναι ο Θεός αιτία του κακού και για το συγκεκριμένο οδυνηρότατο δυστύχημα ευθύνονται άνθρωποι!

– Ανάμεσα στους τραυματίες, είχαμε και τέσσερις Ευβοιώτες, 3 κοπέλες και ένα αγόρι που σπούδαζαν και τώρα Δόξα τω Θεώ είναι καλύτερα. Επικοινωνήσατε μαζί τους;

Ναι, επικοινώνησα με τα κορίτσια, για το αγόρι δεν μπόρεσα να βρω τρόπο επικοινωνίας. Πρέπει όλοι να προσευχηθούμε θερμά για την ενίσχυση και την καρδιακή παρηγορία των συγγενών των αθώων αυτών θυμάτων και την ίαση των τραυματισθέντων. Μακάρι, να συναισθανόμαστε όλοι μας τις ευθύνες απέναντι στην κοινωνία και τους ανθρώπους.

– Είστε κοντά στους νέους. Ανάμεσα στις πολυσχιδείς δραστηριότητες σας βρίσκεται χρόνο για νουθεσίες ή είναι μια αμφίδρομη επαφή που δίνεται αλλά και λαμβάνετε τα μηνύματα των νέων;

Τα νέα παιδιά πρέπει να νοιώθουν ότι πράγματι τα σεβόμαστε αληθινά και τα αγαπάμε ανυπόκριτα και ανυστερόβουλα. Ανταποκρίνονται έτσι και μας εμπιστεύονται. Προσωπικά είμαι ευτυχής, γιατί έχω μια καρδιακή επικοινωνία με τα νέα παιδιά και φροντίζω να έχουν πάντοτε προτεραιότητα στο πρόγραμμά μου.

-Ποιο είναι εκείνο το μήνυμα, που πιστεύετε ότι επιθυμούν πάρα πολύ να εισακουστεί;

Προσπαθούμε να απαντούμε στα ερωτήματα και τα προβλήματά τους, αλλά ταυτοχρόνως τους μεταφέρουμε και το χαρούμενο και σωτήριο μήνυμα του Ευαγγελίου και παρουσιάζουμε την Αγία μας Εκκλησία ως κοινωνία αγάπης με τον Θεό και τους συνανθρώπους. Με σεβασμό στην ελευθερία τους και διαλεγόμαστε και με τυχόν αντιρρήσεις και αντιθέσεις τους. Παρακαλώ τον Θεό για την επιτυχία αυτού του τόσον ευαίσθητου έργου, γιατί αν Εκείνος δεν δώσει Λόγον και δεν προετοιμάσει και τις καρδιές να τον αποδεχθούν, μάταιος κάθε κόπος. Προσευχή μου είναι να ανοίγει και την δική μου καρδιά, ώστε να λαμβάνω και των νέων ανθρώπων τα μηνύματα.

– Οι αξίες πόσο λείπουν από την σημερινή ζωή;

Λείπουν τόσο, όσο εμείς οι άνθρωποι τις παραθεωρούμε… Αλλά σε κάθε εποχή, υπάρχουν και θα υπάρχουν άνθρωποι, που κόντρα στο συρμό θα τις καλλιεργούν τις αξίες και θα λειτουργούν όπως το αλάτι, που νοστιμίζει, αλλά και προφυλάσσει από την σαπίλα….

-.Θα μπορούσε να είναι αυτή η ασφαλιστική δικλείδα για ένα ευοίωνο μέλλον για την πατρίδα μας;

Πιστεύω πως ναι. Τα όσα θλιβερά και ανησυχητικά προβάλλονται σήμερα δίνουν την εικόνα μιας προχωρημένης σήψης και μιας πολύ εκτεταμένης διαφθοράς… Χρειάζεται όλοι μας διαρκώς να μετανοούμε και επιστρέφοντας στον δρόμο της Πίστεως να αγωνιζόμαστε να είμαστε αληθινοί! Στα ψέμματα και με τα ψέμματα δεν οικοδομούνται και δεν προοδεύουν οι κοινωνίες και χωρίς δικαιοσύνη δεν επικρατεί η τόσον αναγκαία ειρήνη…

– Ο Άρχων του κόσμου είναι ο Θεός μας. Τι γίνεται με εκείνους τους περαστικούς άρχοντες που νομίζουν ότι διαφεντεύουν τον κόσμο; Ποια αποστροφή από τη Αγία γραφή θα πρέπει να θυμούνται ως κόρην οφθαλμού;

Η Αγία Γραφή συνιστά στους Άρχοντες να θυμώνται, μετά προσοχής και συνέσεως, ότι η εξουσία τους δόθηκε ως χάρισμα και διακονία από τον Θεό και βεβαίως του οφείλουν λόγον περί του τρόπου διαχειρίσεως αυτής της εξουσίας.

Ο Κύριός μας, ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην συνήθεια που έχουν οι Άρχοντες, να κατεξουσιάζουν τους υπηκόους τους και ζήτησε από τους Αποστόλους και μαθητές Του και όσους θα τον εμπιστευθούν, να μιμηθούν όχι των Αρχόντων, αλλά το δικό Του παράδειγμα. Ετόνισε μάλιστα ότι όποιος θέλει να είναι πρώτος μεταξύ των ανθρώπων, πρέπει να είναι πάντων δούλος και έσχατος. Αληθινή ανατροπή και ειρηνική επανάσταση!

-Λένε ότι η πίστη είναι ζώσα καθημερινά. Σε αυτή την άποψη εντάσσεται και το θαύμα στο Προκόπι, όπου μετά από λιτανεία με το σκήνωμα του Αγίου έβρεξε και σώθηκε η περιοχή; Παρόμοια στιγμή είχαμε όμως και με την φωτιά στο Μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ, όπου ενώ κάηκαν δίπλα οι περιοχές, ο αέρας άλλαξε φορά την ύστατη στιγμή και το μοναστήρι σώθηκε. Το γεγονός ότι έχουμε τους δυο φάρους χριστιανοσύνης στην Εύβοια ποσό σημαντικό είναι;

Η δύναμη της Πίστεως στον Χριστό είναι ανυπολόγιστη και φυσικά απαραίτητη προϋπόθεση για το θαύμα! Να θυμηθούμε ότι ο Κύριος, όταν εθεράπευε ασθενείς, έλεγε: Η πίστις σου σέσωκέ σε!

Το θαύμα, ωστόσο, για τους καλοπροαίρετους λειτουργεί και ως τονωτικό της Πίστεως γεγονός.

Έτσι είδαμε και τα θαύματα στα οποία αναφέρεσθε, που δεν είναι και τα μόνα. Αλλά και τί στην ζωή δεν είναι θαύμα της αγάπης του Θεού; Τα θαύματα, όμως, πρέπει να συντελούν στο να μετανοήσουμε, να αγαπήσουμε και να υπακούσουμε τον Κύριο και να ευεργετήσουμε τον συνάνθρωπό μας, με έργα αγάπης. Και έργο αγάπης είναι και η προσευχή υπέρ των άλλων.

-Να έρθουμε τώρα στην κοινωνική προσφορά της Μητροπόλεως, πέραν της πνευματικής, θα ήθελα παρακαλώ μια καταγραφή των σημαντικών πρωτοβουλιών σας ή την στήριξη εν γένει σε ιδρύματα.

Και η τοπική μας Εκκλησία ακολουθεί την παράδοση την Εκκλησιαστική, να φροντίζει, δηλαδή, όχι μόνο για την πνευματική τροφοδοσία των ανθρώπων, αλλά και για την κάλυψη των καθημερινών υλικών τους αναγκών. Θεωρεί μάλιστα πως με τέτοιες προσφορές και αγαθοεργίες ευαρεστείται ο Θεός. Και θέλω και από την θέση αυτή να ευχαριστήσω τους καλούς μου συνεργάτες Κληρικούς και Λαϊκούς, όπως και τους Χριστιανούς μας που ολοπρόθυμα και με εμπιστοσύνη να μας ενισχύουν, ώστε κάθε χρόνο να κάνουμε έργα φιλαδελφείας αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, προς δόξαν Θεού και μόνον προς δόξαν Θεού!

– Δεν μπορώ όμως να μην καταγράψω και το γεγονός, που μας κάνει υπερήφανους όλους όσοι έλκουμε την καταγωγή μας από την αρχόντισσα της Στερεάς Ελλάδας, την αγαπημένη μας Εύβοια και δη την Χαλκίδα. Αναφέρομαι σε δύο επίλεκτα μέλη της Μητροπόλεώς μας, που υπηρετούν πλέον την Ορθόδοξη πίστη μας και υπό άλλες ιδιότητες. Αναφέρομαι αφενός στον Σεβασμιώτατο Νικηφόρο Ευσταθίου, όπου ενθρονίστηκε πρόσφατα Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως και αφετέρου στον Αρχιμανδρίτη Φιλόθεο Θεοχάρη όπου είναι και Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου στο πλευρό του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Δικαίως αναφύεται το ερώτημα. Υπάρχει – επιτρέψτε μου να πω –  «σχολή» Χρυσοστόμου;

Μετά πολλής ευγνωμοσύνης ευλογώ το Όνομα του Αγίου Θεού, γιατί μου χάρισε πολλούς και καλούς συνεργάτες και δη Κληρικούς.Το ήθος τους και το έργο τους γίνεται γνωστό στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπό μας και την Ιεραρχία της Εκκλησίας μας και με την πνοή του Αγίου Πνεύματος αξιοποιούνται και προάγονται, προς έπαινον της Εκκλησίας, στην Οποία όλοι μας οφείλουμε τα πάντα! Επί των ημερών της ταπεινής μου Αρχιερατείας αξιώθηκα να ζήσω και να χαρώ τις χειροτονίες δύο εκλεκτών μου αδελφών, των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Κορίνθου κ. Διονυσίου και του μακαριστού Σισανίου και Σιατίστης κυρού Παύλου ,επί Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου.

Και τώρα επί Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου έχω την χαρά να ζω την προαγωγή του Σεβασμιωτάτου Γόρτυνος κ.Νικηφόρου και του Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου, θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωρεών κ. Φιλοθέου. Στην Ιερά Σύνοδο, επί σειράν ετών, υπηρετεί ως Γραμματεύς ο Αρχιμ. π. Ιωάννης Καραμούζης. Και πλησίον μου υπηρετεί ο Πρωτοσύγκελλός μου π. Νικόδημος και άλλοι άξιοι Κληρικοί! Δόξα τω Θεώ, πάντων ένεκεν! Δεν υπάρχει καμμία «Σχολή» με επωνυμία κάποιου ανθρώπου! Υπάρχει μόνον η Σχολή της Εκκλησίας, στην Οποία διδάσκει ο Χριστός και εμείς όλοι [Κληρικοί και Λαϊκοί]είμαστε μαθητές και τίποτε άλλο. Εργάτες στον Αμπελώνα του Χριστού! Έτσι μάθαμε κοντά στον προκάτοχό μας και έτσι ταπεινά συνεχίζουμε.

-Σεβασμιώτατε έχει παρέλθει χρόνος από τη Μεγάλη Εβδομάδα την Ανάσταση του Κυρίου μας και το Άγιο Πάσχα. Όμως ενθυμούμαι την ζέση σας και το μήνυμα αφύπνισης  σας προς το χριστεπώνυμο πλήθος για την μεγάλη θυσία του θεανθρώπου.

Μαρία παιδί μου, Η Μεγάλη Εβδομάδα περιλαμβάνει την θυσία του Χριστού, υπέρ της του κόσμου ζωής και σωτηρίας και την συντριβή του θανάτου. Ζούμε και δεν θυμόμαστε απλά το μέγεθος της αγάπης του Θεού για τον αποστάτη και απόδημο της αγάπης Του άνθρωπο και παίρνουμε ελπίδα, θάρρος και δύναμη. Και συνειδητοποιούμε ότι δεν είναι ο τάφος το τέλος μας, αλλά μια διάβαση προς την αιωνιότητα. Αναμένουμε Ανάσταση των σωμάτων μας, που είναι Ναοί τους Αγίου Πνεύματος και την Ζωή του μέλλοντος αιώνος! Μακάρι να κατανοήσουμε το μέγεθος της δωρεάς και να αποφασίσουμε με φιλότιμο να ζήσουμε μαζί με τον Χριστό, τον παθόντα και ταφέντα και Αναστάντα και πάλιν ερχόμενον!

– Θα επιθυμούσα, αν συμφωνείται και εσείς να κλείσουμε την συζήτησή μας, με πιο προσωπικές ερωτήσεις. Ποια είναι η μεγαλύτερη πίκρα και ποια η μεγαλύτερη ευτυχία που βιώσατε;

Η ζωή του Επισκόπου, όπως και κάθε χριστιανού, είναι μια χαρμολύπη. Σταυρός και Ανάσταση μαζί! Οπότε δεν έχω να ξεχωρίσω κάτι ιδιαίτερο.

– Ποια είναι η συμβουλή ή η ευχή που σας έδωσαν οι γονείς σας; Την ακολουθήσατε;

Ο Πατέρας μου, πριν γίνω Κληρικός, μου τόνισε πόσο προσεκτικός πρέπει να είμαι, γιατί ο δρόμος που διάλεξα είναι δίχως επιστροφή. Η μητέρα μου προσευχόταν πάντα και για μένα, όπως μου είπε πριν αποθάνει, όχι για να γίνω δεσπότης, αλλά να μου δίνει ο Θεός υγεία και να είμαι καλός παπάς! Ακόμη μου τόνιζε να μην πάρω ποτέ το πρόσωπο κάποιου ανθρώπου. Αυτά και τα όσα αναρίθμητα καλά με δίδαξαν και με το παράδειγμά τους αγωνίζομαι να εφαρμόσω…

Αποχαιρετώντας τον, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας τον ευχαρίστησα για τον χρόνο που μου διέθεσε αλλά και για τις  απαντήσεις του . Ευθύς αμέσως ασπάστηκα ταυτόχρονα αφενός το χέρι του πατέρα Χρυσοστόμου και αφετέρου του κατά την ιερατική ιεραρχία Μητροπολίτη Χαλκίδας και Ποιμενάρχη μας. Εκείνος με κατευόδωσε με μια ευχή:

«Στο καλό Μαρία παιδί μου. Ο Θεός να φωτίζει το βήματά σου».

Σας ευχαριστώ από καρδιάς Δέσποτα !

Οι φωτογραφίες είναι από το προσωπικό αρχείο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου, καθώς και από το αρχείο του eviaonline.

6/6/2023
ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

Φωτογραφίες:Δημήτριος Τούσης, Ηλίας Ντούρμας

 

Τις παρακάτω ποιμαντικές επισκέψεις πραγματοποίησε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος με την ευκαιρία του εορτασμού της επιφοιτήσεως του Αγίου Πνεύματος από τις 3-5 Ιουνίου 2023.

 

Το Σάββατο των Ψυχών 3 Ιουνίου 2023 το πρωί, ο Σεβασμιώτατος, συνοδευόμενος από τον Διάκ. Σταύρο Καλαφάτη, μετέβη στον Ενοριακό Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου  της γενετείρας του Βασιλικού Χαλκίδος. Εκεί, προσέφερε την Θεία Λειτουργία, συλλειτουργούντων, του Αρχιμ. Αιμιλιανού Χρήστου-Προϊσταμένου του Μητροπολιτικού Ι. Ναού Αγ. Δημητρίου Χαλκίδος και του Εφημερίου της Ενορίας Πρωτοπρεσβ. Σταματίου Μπασδέκη, ενώ τέλεσε και τα μνημόσυνα των απ’ αιώνος κεκοιμημένων αδελφών μας.

 

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμα του μίλησε για την αξία της προσευχής, κατ’ ιδίαν και εν συνάξει και για την σημασία της συμμετοχής μας στη Θεία Ευχαριστία, στην οποία, κάθε Σάββατο και ειδικότερα τα ψυχοσάββατα η Εκκλησία εύχεται και υπέρ των κεκοιμημένων.

 

Την Κυριακή της Πεντηκοστής, ο Σεβασμιώτατος, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλό του, Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου και τους Διακ. Σταύρο Καλαφάτη και Χρήστο Ραμαντανάκη, μετέβη στον Προσκυνηματικό Ι. Ναό Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου στο Νέο Προκόπι, όπου χοροστάτησε στον Όρθρο, προέστη στη Θεία Λειτουργία και στον Πανηγυρικό Εσπερινό της Γονυκλισίας, με συλλειτουργούς τους συνοδούς του Κληρικούς και τον Πρωθιερέα του Προσκυνήματος και Αρχιερατικό Επίτροπο Κηρέως, Πρωτοπρεσβ. Ιωάννη Μάρκου.

 

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πρωτοσύγκελλος π. Νικόδημος Ευσταθίου, ο οποίος αναφέρθηκε στην εκπλήρωση της υποσχέσεως την οποία ο Κύριος είχε δώσει στους μαθητές του λίγο πριν από το πάθος, όταν τους προανήγγειλε την αναχώρηση του από αυτό τον κόσμο, διά του Σταυρού και της Αναστάσεως του. Τότε τους είπε δεν θα σας αφήσω ορφανούς, αλλά απερχόμενος θα σας στείλω το άγιο Πνεύμα.

 

Εξήγησε ότι το θαύμα της Πεντηκοστής προβάλλεται σε αντιδιαστολή με τον πύργο της Βαβέλ, όταν οι άνθρωποι θέλησαν να ξεπεράσουν τον Θεό και να αυτοτελειοποιηθούν χωρίς την παρέμβαση του Θεού, να καταξιωθούν από μόνοι τους. Επιτυχία του εγωιστή ανθρώπου είναι να χάνει το νόημα της ζωής του, να μην ξέρει ποιον και γιατί να εμπιστευτεί, να μη βρίσκει κανένα να τον κατανοήσει, σύγχυση και Βαβέλ διά μέσου των αιώνων.

 

Το απόγευμα της Κυριακής ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Εσπερινό της πανηγυριζούσης Ενορίας Αγ. Τριάδος Αμφιθέας, πλαισιούμενος από τον Πρωτοσύγκελλό του Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου, τον Αρχιερατικό Επίτροπο Διρφύων Πρωτοπρεσβ. Εμμανουήλ Βιολάκη, τους Εφημερίους των γειτονικών Ενοριών Καθενών, Οικον. Ιωάννη Κετσεντζή και Βούνων, Πρεσβ. Χρήστο Κουτσουράκη και τον Διάκ. Σταύρο Καλαφάτη.

 

Στο κήρυγμά του, προς τους πολυπληθείς εκκλησιασθέντες πιστούς, ο Σεβασμιώτατος ανέπτυξε με απλό και διδακτικό τρόπο το δόγμα της Τριαδολογίας, ενώ, λίγο πριν την απόλυση του Εσπερινού, πραγματοποιήθηκε ιερά λιτανεία.

 

Το πρωί της Δευτέρας του Αγίου Πνεύματος, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ενοριακό Ι. Ναό Αγ. Τριάδος Κάτω Στενής , με συλλειτουργούς τον Αρχιμ. Νεκτάριο Ευγενικό-Ιεροκήρυκα, τον Πρεσβ. Αθανάσιο Σάλιαρη-Εφημέριο της εορταζούσης Ενορίας και τον Διάκ. Σταύρο Καλαφάτη.

 

Κηρύσσοντας δε τον θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος ανέπτυξε με απλό και διδακτικό τρόπο την πίστη και τη διδασκαλία της Εκκλησίας μας, περί του φωτός της θεότητας, όπως αυτό εκφαίνεται στα πρόσωπα της Αγίας Τριάδος και εν συνεχεία, με έναυσμα το σημερινό αποστολικό ανάγνωσμα (Εφεσ. 5, 8-19), ανέφερε πώς οι άνθρωποι, απολαμβάνοντας την θεία υιοθεσία, είμαστε τέκνα φωτός και πώς ο τρόπος της ζωής μας μαρτυρά αν όντως είμαστε φωτεινοί και όχι σκοτισμένοι με έργα σκοτεινά, που δεν αντέχουμε την έκθεση στο φως.

 

Μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως του μακαριστού Ιερέως της Ενορίας Γεωργίου Τσουνή (+1.1.2015).

 

Οι ιερές ακολουθίες αναμεταδόθηκαν απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ι. Μητροπόλεως (97,7fm).


4/6/2023
ΥΠΟΔΟΧΗ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΥ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ ΣΤΟΝ Ι. ΝΑΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΚΑΝΗΘΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

Η Τοπική μας Εκκλησία πρόκειται, συν Θεώ, να ευλογηθεί με την υποδοχή και την παρουσία της θαυματουργού ιεράς εικόνος της Παναγίας Σουμελά, της προστάτιδος και εφόρου του απανταχού Ποντιακού Ελληνισμού, από το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας.


Η υποδοχή της Ιεράς εικόνας της Υπεραγίας Θεοτόκου θα λάβει χώρα το απόγευμα της Τετάρτης 7 Ιουνίου 2023, στις 7μ.μ., στα προπύλαια του Ενοριακού Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κανήθου Χαλκίδος, και πρόκειται να την υποδεχθεί ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο Ιερός Κλήρος και ο θεοτοκόφιλος λαός της Ιεράς Μητροπόλεώς Χαλκίδος.


Μετά την υποδοχή, θα ψαλλεί Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος, συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ειρηνουπόλεως κ. Νικάνδρου και Χαλκίδος, Ιστιαίας & Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου.

Το ίδιο βράδυ στις 9:30μ.μ. θα τελεσθεί Ιερά Αγρυπνία και κατά  τις υπόλοιπες ημέρες παραμονής της ιεράς εικόνος ο Ι. Ναός θα λειτουργεί με το παρακάτω πρόγραμμα.


Πέμπτη 08 Ιουνίου 2023 (Επέτειος των Εγκαινίων του Ι. Ναού):

ώρα 7π.μ. Όρθρος, Αρχιερατική χοροστασία και Αρχιερατικό συλλείτουργο.

11:30π.μ. θα ψαλλεί Ιερά Παράκληση προς την Σουμελιώτισσα Παναγία.

Από την Παρασκευή 9 Ιουνίου έως την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023, θα τελείται καθημερινά Όρθρος και Θεία Λειτουργία από τις 7-9:30π.μ.

Στις 11π.μ., στις 5:30μ.μ. και στις 7μ.μ. (μετά τον Εσπερινό) θα τελείται Ιερά Παράκληση προς την Παναγία Σουμελά.

Καθημερινά, στις 9:30μ.μ. θα γίνεται Ιερά Αγρυπνία.

Σάββατο 10 Ιουνίου 2023, ώρα 7π.μ. ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία.

10:30π.μ., 12:30μ.μ., 5:30μ.μ., 9:30μ.μ., 11μ.μ. Ιερά Παράκλησή προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

Ώρα 7μ.μ. Η Ακολουθία του Εσπερινού.

Κυριακή 11 Ιουνίου 2023, ώρα 6:40π.μ. Όρθρος - Αρχιερατική χοροστασία, η Ακολουθία της διασαλευθείσης Αγ. Τραπέζης και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

12:30μ.μ. και 5:30μ.μ., Ιερά Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

7μ.μ. η Ακολουθία του Εσπερινού και ο Ακάθιστος Ύμνος.

9:30μ.μ. Ιερά Αγρυπνία.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής της ιεράς εικόνας στη Χαλκίδα, δηλαδή μέχρι και την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023, ο Ι. Ναός, θα παραμένει ανοικτός, από τις 7π.μ. έως τη 1π.μ.

4/6/2023
ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΟΥ ΑΓΧΩΝΟΝΤΑΙ ΜΗΠΩΣ ΑΠΟΤΥΧΩ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ. ΠΩΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΗΡΕΜΗΣΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΓΧΩΝΟΜΑΙ ΚΙ ΕΓΩ;

 

Του Αναστασίου Χαρμαντά-Συμβούλου Οικογένειας της Σχολής Γονέων Ι. Μ. Χαλκίδος.

 

Οι πανελλήνιες εξετάσεις για το έτος 2023 άρχισαν.

 

Γεννιέται σε όλους ένα εύλογο ερώτημα: Πανελλήνιες εξετάσεις δίνει μόνο ο μαθητής ή όλη η οικογένεια;

 

Αυτή την περίοδο οι γονείς, με αγωνία αναζητούν τρόπους να βοηθήσουν τα παιδιά τους να μην αγχώνονται στις ενδοσχολικές αλλά κυρίως στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Οι έφηβοι, ύστερα από μια 12χρονη σχολική πορεία, καλούνται να αποχαιρετήσουν τα μαθητικά θρανία και να λάβουν μέρος σε μια δοκιμασία που θα σηματοδοτήσει το δρόμο τους προς τη ζωή.

 

Είναι φυσικό λοιπόν να νιώθουν ψυχολογική φόρτιση, ανασφάλεια, φόβο, άγχος για το άγνωστο και έντονη αγωνία για το μέλλον τους. Το δημιουργικό και λειτουργικό βέβαια άγχος συμβάλλει θετικά γιατί μπορεί να βοηθήσει το παιδί να κάνει κάποιες προσπάθειες στη ζωή του που θα το ωθήσουν στην προσωπική εξέλιξή του.

 

Στον αντίποδα βρίσκεται το πολύ έντονο άγχος που γίνεται παθολογικό και τότε αντί να προετοιμάζει το παιδί να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες του, προτρέπει τη φυγή.

 

Οι πανελλαδικές, είναι πράγματι ένας σημαντικός σταθμός της εξελικτικής πορείας των παιδιών, για την επιτυχία τους στη ζωή. Πολλοί, μάλιστα, τις θεωρούν ότι είναι το τέλος μιας κοπιαστικής πορείας και αρχή μιας καινούριας σελίδας.

 

Δεν είναι  όμως εξετάσεις ζωής, δεν είναι  μονόδρομος, αλλά ούτε εισιτήριο ευτυχίας.

 

Είναι απλώς ένα εισιτήριο. Είναι μία από τις πολλές εξετάσεις που θα δώσει ο κάθε άνθρωπος στη ζωή του.

 

Οι ευκαιρίες για τους νέους, είναι πολλές.

 

Είναι απαραίτητο δε να επισημάνουμε ότι οι έφηβοι την περίοδο αυτή βιώνουν πολύ έντονες μεταβολές στο γνωστικό, βιοψυχοσυναισθηματικό και κοινωνικό  επίπεδο.

 

Παράλληλα θέτουν στόχους, έχουν προσδοκίες κάνουν όνειρα και αρχίζουν να δημιουργούν προϋποθέσεις αυτονομίας και προσωπικής τους ταυτότητας.

 

Πώς όμως πετυχαίνουν στις εξετάσεις τα παιδιά;

 

Παρατηρείται το φαινόμενο, να πετυχαίνουν παιδιά τα οποία δεν ήταν εξαιρετικοί μαθητές στο Λύκειο, αλλά είχαν καλή προετοιμασία και μια ψυχική και σωματική χαλάρωση.

 

Βλέπουμε όμως και άλλα παιδιά που αποτυγχάνουν, αν και ήταν καλά προετοιμασμένα. Την κατάλληλη στιγμή, έχασαν την ψυχραιμία και το θάρρος τους, εξαιτίας τους άγχους.

 

Οι έρευνες μας λένε ότι το 20%, των καλά διαβασμένων παιδιών, αποτυγχάνουν στις εξετάσεις, εξαιτίας του μη δημιουργικού του έντονου άγχους. Βέβαια, όλα σχεδόν τα παιδιά, είναι καλά προετοιμασμένα. Επομένως, ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας ή αποτυχίας τους, εξαρτάται από τη δυνατότητά τους, να ελέγχουν το άγχος τους.

 

Αναμφισβήτητα, όταν κυριεύσει τα παιδιά το άγχος, η απόδοσή τους θα πέσει και μέσα στην απόγνωση του συναισθήματος του πανικού, η μνήμη και η κριτική τους ικανότητα θα μειωθούν σημαντικά. Πλήθος ανησυχητικών ερωτημάτων γεννιούνται μέσα τους: «Θα πετύχω στις εξετάσεις; θα γράψω καλά; δε θα γράψω; θα είναι εύκολα και βατά τα θέματα; τι θα ειπούν οι γονείς μου, οι φίλοι, οι συγγενείς, αν δεν τα καταφέρω;»

 

Ο εγκέφαλος του εφήβου, κυρίως αυτές τις ημέρες, βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση, ανιχνεύει απειλές και κινδύνους από το περιβάλλον.

 

Την περίοδο των εξετάσεων, λοιπόν, είναι απαραίτητο να εστιάσουμε την προσοχή μας στο ήρεμο οικογενειακό περιβάλλον (όχι το αφύσικα ήρεμο), στη στάση των υποψηφίων την προηγούμενη ημέρα των εξετάσεων, κατά την ώρα της εξέτασης και στην ψυχολογική τους κατάσταση μετά από κάθε μάθημα.

Οι συναισθηματικές και ψυχοκοινωνικές ανάγκες, παίζουν καταλυτικό ρόλο στην επιτυχία. Τα παιδιά κουράζονται από τη συνεχή μελέτη, τις επαναλήψεις και έχουν ανάγκη από επικοινωνία, κατανόηση και μικρά διαλείμματα που ξεκουράζουν.

 

Είναι ευεργετική μια μικρή βόλτα. Ακόμη και η αλλαγή χώρου που διαβάζουν στο σπίτι, τους ανανεώνει Ας φροντίζουν οι γονείς ώστε, τα παιδιά, να κάνουν ευχάριστα διαλείμματα.

 

Να τα αφήσουν να επιλέγουν, μόνα τους, τη διαχείριση του ελεύθερου χρόνου τους. Ας αποφύγουν οι γονείς τις υπερβολικές περιποιήσεις, γιατί αγχώνουν τα παιδιά. (Εξετάσεις δίνουν δεν είναι άρρωστα).

 

Να εξασφαλίζουν παράλληλα οικογενειακή ηρεμία.

10 ώρες πριν από την εξέταση ,καλό είναι να σταματούν τη μελέτη. Να στραφούν προς τη χαλάρωση, που θα τα οδηγήσει σε ένα ξεκούραστο ύπνο. (7-8 ώρες.) τουλάχιστον. Οι έρευνες μας λένε ότι ,ο επαρκής ύπνος μπορεί να βοηθήσει το παιδί, να διατηρήσει το δημιουργικό άγχος στα υγιή του όρια.

 

Επίσης «Το παιδί μπορεί να επιτύχει υψηλά επίπεδα παραγωγικότητας, όταν συνδυάζει την προσπάθεια και το ήπιο άγχος για την επίτευξη εγρήγορσης, έμπνευσης και συγκέντρωσης.» (Mihaly Cskszentmihalyi).

 

Είναι χρήσιμο, κατά την περίοδο της προετοιμασίας, να μην ανοίξουν τα παιδιά οθόνες, ούτε άλλα ηλεκτρονικά μέσα. Να προσέξουν τη διατροφή τους .Να αποφύγουν το αλκοόλ ,τους καφέδες.

 

Την προηγούμενη ημέρα, πριν από κάθε μάθημα, όπως και όλες τις μέρες της μελέτης, θα τους κάνει καλό ένας μικρός περίπατος, επικοινωνία με άτομα που κάνουν ευχάριστη παρέα, χωρίς όμως καμία συζήτηση για τις εξετάσεις.

 

Οι επαναλήψεις, πολύ νωρίς το πρωί, δε συνιστώνται, γιατί περισσότερο αγχώνουν.

 

Το διάβασμα της τελευταίας στιγμής, δεν ωφελεί σε τίποτα και δε συμπληρώνει το χαμένο χρόνο.

 

Το πρωί τα παιδιά, είναι σωστό, να πηγαίνουν στο εξεταστικό κέντρο 15 λεπτά νωρίτερα και εκεί δε χρειάζεται να συζητούν, όπως συνηθίζουν, με άλλους υποψηφίους για SOS θέματα κ.λ.π.

 

Μπορεί να συμβεί , πριν από την εξέταση,να νιώσουν ότι τα έχουν ξεχάσει όλα. Δεν ισχύει βέβαια αυτό. Οι γνώσεις, δε διαγράφονται από τον εγκέφαλο, ο οποίος, κατά τη γραπτή αξιολόγηση λειτουργεί αφαιρετικά και επαναφέρει τη μνήμη.

 

Το στρες και το άγχος των υποψηφίων, πριν από τις εξετάσεις (πριν μπουν στην αίθουσα), φτάνει στα ύψη και είναι, συνήθως , υπεύθυνο γι΄ αυτές τις αγχωτικές σκέψεις.

 

Γνωρίζουμε ότι, όταν κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας το άγχος είναι δημιουργικό, κινητοποιεί τις δυνάμεις του παιδιού.

Όταν όμως είναι υψηλό, τότε υπερλειτουργεί το τμήμα του εγκεφάλου που ασχολείται με την επιβίωσή μας και υπολειτουργεί το τμήμα των σκέψεων και των ανώτερων λειτουργιών όπως είναι η αντίληψη, η σκέψη, η μάθηση.

 

Αφού μπουν τα παιδιά στην αίθουσα των εξετάσεων, και εξοικειωθούν με τα πρόσωπα και τα πράγματα του περιβάλλοντος, θα ηρεμήσουν. Θα επανέλθουν οι πληροφορίες στη μνήμη τους, θα νιώσουν καλύτερα και με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση, θα είναι έτοιμα να απαντήσουν στα θέματα.

 

Δεν είναι σωστό πάντως, να προσπαθούν τα παιδιά να ανακαλούν στη μνήμη τους τις γνώσεις, πριν μπουν στην αίθουσα των εξετάσεων.

 

Όταν δοθούν τα θέματα, είναι πιθανό, για μερικά δευτερόλεπτα, να φανούν άγνωστα στο παιδί και να αγχωθεί. Ξαφνικά φαίνεται σαν να αδειάζει το μυαλό του. Σκέπτεται πολλά: «Δεν μπορώ να συγκεντρωθώ, να καταλάβω τι σημαίνει η άσκηση» κ.λ.π.

 

Χαλαρώστε, παιδιά. Πάρτε μερικές αναπνοές, διαβάστε προσεκτικά τα θέματα και θα διαπιστώσετε ότι δεν σας είναι άγνωστα. Μπορείτε, ακόμη, να πείτε εκείνη τη στιγμή, μια καλή κουβέντα στον εαυτό σας: (Έχεις κάνει μεγάλη προσπάθεια όλο το χρόνο, σε υποστηρίζω. Θα τα καταφέρεις )

 

Επιλέξτε να απαντήσετε , πρώτα σε αυτά που θεωρείτε εύκολα θέματα ή τα ξέρετε καλύτερα και ύστερα με περισσότερη αυτοπεποίθηση, αφιερώστε το χρόνο σας στα άλλα θέματα. Αυτό βέβαια είναι δική σας επιλογή.

 

Όταν τελειώσετε όλες τις ερωτήσεις, να ελέγξετε καλά το γραπτό σας, προκειμένου να εξετάσετε αν έχετε απαντήσει πράγματι σε αυτό που ζητά το θέμα και αν έχετε παραλείψει κάτι. Υπάρχουν μαθητές που παρέλειψαν ολόκληρες ερωτήσεις, γιατί βιάστηκαν να τελειώσουν και δεν πρόσεξαν.

 

Μην παραδώσετε λοιπόν το γραπτό σας, αν δεν το ξαναδιαβάσετε δύο φορές τουλάχιστον.

 

Δε χρειάζεται να βιαστείτε. Δε θα βαθμολογηθεί η ταχύτητα, αλλά η ορθότητα των απαντήσεων.

 

Να δώσετε μεγάλη προσοχή στη σαφήνεια, στην ακριβολογία και στην πληρότητα κάθε απάντησης.

 

Ένα θέμα επίσης που είναι πιθανό να προκύψει, είναι η μειωμένη επίδοση σε ένα από τα μαθήματα και ιδιαίτερα ένα από τα πρώτα. Η απογοήτευση που νιώθει ο υποψήφιος, σε αυτή την περίπτωση, είναι πράγματι πολύ μεγάλη.

 

Είναι προφανές ότι, μια τυχόν χαμηλή επίδοση του παιδιού σε ένα μάθημα, επιδρά αρνητικά και το φορτίζει με άγχος. Πολλά παιδιά, μάλιστα, αρνούνται να συνεχίσουν, αν τυχόν και δεν τα πάνε καλά στο πρώτο μάθημα.

 

Είναι όμως γνωστό ότι, η μειωμένη απόδοση σε ένα μάθημα, δεν σημαίνει ότι αποτύχατε. Γνωρίζουμε ότι, πολλά παιδιά έγραψαν καλά στα υπόλοιπα μαθήματα και πέτυχαν στις πρώτες τους επιλογές, ανεξάρτητα από μια μειωμένη απόδοση σε ένα από τα μαθήματα. Βέβαια, κάθε μάθημα, έχει τη δική του αξία και σημασία. Είναι κρίμα να εγκαταλείψετε τόσο εύκολα την προσπάθεια.

 

Είναι σωστό λοιπόν, να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας. Ας μη δηλητηριάζουμε τη σκέψη μας με αρνητικά, απαισιόδοξα συναισθήματα.

 

Αγαπητοί γονείς.

Ηρεμήστε, δεν δίνετε εσείς εξετάσεις. Τα παιδιά θα κάνουν αυτό τον καλό αγώνα.

Ακούγεται συχνά γονείς να λένε: «Εμείς δίνουμε πανελλήνιες» Ακούμε πολλούς αλλά ένα τελικά μετράμε που δίνει εξετάσεις.

 

Δείξτε έμπρακτα την αγάπη, την τρυφερότητα τη φροντίδα που νιώθετε για τα παιδιά σας, ώστε να τα βοηθήσετε να προσηλωθούν στο στόχο και όχι στην κλιμάκωση των αγχωτικών σκέψεων.

 

Είναι απαραίτητο να διαχειρίζεστε το άγχος σας γιατί διαφορετικά το παιδί θα είναι αποδέκτης του δικού σας άγχους και τότε θα νιώσει ότι δεν μπορείτε να ακούσετε τους φόβους και τις αγωνίες τους.

 

Ακούμε συχνά τα παιδιά ακόμη και να ανησυχούν για τους γονείς τους. Μας λένε: «Δεν μου φτάνει το δικό μου άγχος, προβληματίζομαι γιατί αδυνατώ να βρω τον τρόπο να ηρεμήσω τους γονείς μου που αγχώνονται γιατί φοβούνται την αποτυχία μου στις πανελλήνιες».

 

Είναι πολύ σημαντικό  για τον έφηβο να έχει ένα γονιό που θα τον ακούσει με αυτοκυριαρχία, με κατανόηση και υπομονή και που δεν υποτιμά ούτε επικρίνει τα συναισθήματά του.

 

Λειτουργήστε με ενσυναίσθηση (νιώθω πώς νιώθει το παιδί. Νιώθω τις αγωνίες και το άγχος του.)

 

Προσοχή όμως! Ενσυναίσθηση ναι ,όχι όμως ταύτιση, δηλαδή να νιώθετε ότι δίνετε εσείς εξετάσεις. Αν νιώθετε ακριβώς έτσι, δεν θα μπορέσετε να το βοηθήσετε αφού εσείς θα έχετε ανάγκη στήριξης .Για μια ακόμη φορά να τονίσουμε :Δεν δίνει εξετάσεις όλη η οικογένεια. Το παιδί δίνει.

 

Γνωρίζετε επίσης ότι, η απόδοση στις εξετάσεις, δεν εξαρτάται μόνον από τις γνώσεις. Εξίσου, αν όχι περισσότερο, εξαρτάται από την ικανότητα αυτοελέγχου, που περνάει μέσα από το συνειδητό έλεγχο των σκέψεων. Τον περίφημο έλεγχο των λογισμών, για να χρησιμοποιήσουμε τη χριστιανική ορολογία! Η αυτογνωσία είναι ασπίδα για το άγχος.

 

Απαλλάξτε τα παιδιά σας, από την υποχρέωση να ανταποκριθούν στις προσδοκίες σας, στις ανεκπλήρωτες επιθυμίες σας και τις προσδοκίες των άλλων. Γιατί τότε τα οδηγείτε σίγουρα στις αμφιβολίες και αγχωτικές σκέψεις: «Είμαι ικανός/ή, επαρκής, να ανταποκριθώ στις προσδοκίες των γονέων μου;» «Τι θα ειπούν οι γονείς μου, οι φίλοι μου;»

 

Βεβαιώστε τα με ειλικρίνεια, ότι θα έχουν την αποδοχή σας, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα. Μην έχετε όμως την ψευδαίσθηση ότι αρκεί να τους πείτε «Δεν πειράζει αν δεν τα καταφέρεις». Δεν τα πείθετε εύκολα. Τα συναισθήματα προδίδουν αυτό που αισθάνεστε. Ας αποφεύγουμε να τους υπενθυμίζουμε τον αγώνα μας, τα χρήματα που ξοδέψαμε σε φροντιστήρια κ.λ.π.. Τα λέμε δυστυχώς καμιά φορά και αυτά τα λόγια σε στιγμές αδυναμίας: Τους λέμε: «Θα πάνε χαμένες οι θυσίες που έχουμε κάνει για σένα». Φορτώνουν έτσι, με άγχος και ενοχές, τα παιδιά. Γνωρίζω ότι δεν το θέλετε πραγματικά αυτό.

 

Φροντίστε λοιπόν, να νιώσουν τα παιδιά, ότι οι εξετάσεις δεν είναι απειλή και τότε μόνο θα συνεχίσουν πιο εύκολα την προσπάθεια . Διαφορετικά θα νιώσουν απειλή για την αυτοεκτίμησή τους, η οποία είναι ισχυρή εσωτερική δύναμη για αυτοπεποίθηση και αυτορρύθμιση του άγχους τους.

 

Να τονίσουμε επίσης, ότι είναι απαραίτητο, να διδάξουμε τα παιδιά μας, ότι οι πανελλήνιες εξετάσεις δεν είναι τα πάντα. Έτσι θα μειώσουν το φόβο, την ανασφάλεια και την αγωνία τους.

 

Αν πιστέψουμε ότι είναι τα πάντα, για σκεφτείτε τι μήνυμα δίνουμε στα παιδιά μας. Ότι η αποτυχία στις πανελλήνιες εξετάσεις είναι καταστροφή στην εξελικτική πορεία ενός παιδιού στη ζωή.

 

Να σημειώσουμε, ότι οι ενοχές για το παρελθόν «Είδες τι έπαθες γιατί δεν με άκουσες και δε διάβασες» και η ανασφάλεια για το μέλλον «Με αυτή τη συμπεριφορά σου, δεν θα καταφέρεις τίποτα στη ζωή σου», φορτώνουν τα παιδιά μας με νευρωτικό άγχος που τα αδρανοποιεί στο παρόν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να θυμηθούν τίποτα, ούτε να σκεφτούν και στο τέλος να αποτυγχάνουν στο στόχο τους.

 

Το παρελθόν πέρασε δεν μπορούμε να το αλλάξουμε. Ας κρατούμε τα διδάγματα αλλά όχι τις ενοχές.

 

Το μέλλον σήμερα δεν πρέπει να μας φορτώνει ανασφάλειες από γεγονότα που τις περισσότερες φορές οφείλονται σε ανύπαρκτους φόβους. Ο Γουαίην Ντύερ βάζει στο στόμα ενός γέροντα τα σοφά λόγια: «Πέρασα πολλά βάσανα στη ζωή μου, τα περισσότερα από τα οποία δε συνέβησαν ποτέ».

 

Στην πραγματικότητα άγχος δεν υπάρχει, αγαπητοί μου. Αγχωτικοί άνθρωποι υπάρχουν.

 

Όταν λοιπόν τα παιδιά, απαλλαγούν από τις ενοχές του παρελθόντος και τις ανασφάλειες του μέλλοντος, να είστε βέβαιοι ότι θα αναλάβουν την ευθύνη του εαυτού τους, για να μελετήσουν και να πετύχουν στις εξετάσεις και γενικότερα στη ζωή.

 

Τα παιδιά έχουν ανάγκη, από την εμπιστοσύνη μας, ώστε να ωριμάσουν και να αναλάβουν αυτόνομα την εξέλιξή τους. Οι υπερβολές τα κρατούν ανώριμα, τα κάνουν αντιδραστικά, οργισμένα , απαισιόδοξα. Με αυτή την ψυχολογία, δεν έχουν πολλές ελπίδες να αποδώσουν στις εξετάσεις τους.

 

Αγαπητοί γονείς, μην ξεχνάτε ότι η ευτυχία είναι προτιμότερη από μία δυστυχισμένη επιτυχία. Συναντούμε καθημερινά ευτυχισμένους ανθρώπους που δεν πέτυχαν στις πανελλήνιες, αλλά και πολλούς διδάκτορες δυστυχισμένους και ναυάγια της ζωής.

 

Σας εύχομαι κουράγιο και δύναμη.

 

Στα παιδιά σας που δίνουν εξετάσεις, να τους ευχηθούμε, όχι με τη συνηθισμένη φράση «καλή επιτυχία» γιατί είναι αγχωτική, αλλά να τους εκφράσουμε με την καρδιά μας την ευχή, να κάνουν την ειλικρινή προσπάθειά τους με θάρρος, αποφασιστικότητα και αισιοδοξία.

 

Η ειλικρινής προσπάθεια αξίζει ακριβώς όσο αξίζει και η επιτυχία, γιατί διδάσκει το παιδί πώς να αγωνίζεται και να προετοιμάζεται για μια επιτυχημένη εξελικτική πορεία στη ζωή.

 

Μην σας κυριεύουν οι ανησυχίες για το μέλλον, γιατί τις μεταβιβάζετε στα παιδιά σας. Σκεφτείτε ότι σήμερα είναι το αύριο για το οποίο ανησυχούσατε χθες.

 

Συνήθως ευχόμαστε στα παιδιά μας καλή επιτυχία στις πανελλήνιες, συγχαρητήρια για το πτυχίο που πήρες. Άλλες φορές εκφράζουμε ευχές ως απολογισμό ζωής. «Αγωνίστηκα αλλά σπούδασα τα παιδιά μου». «Έβγαλα ένα καθηγητή και ένα γιατρό».

 

Καμαρώνουμε και πολύ καλά κάνουμε. Μήπως όμως ξεχνάμε να καμαρώσουμε τα παιδιά μας, όταν τα βλέπουμε να χαμογελούν, να χαίρονται τη ζωή, να εκφράζουν ώριμες απόψεις, να έχουν ενσυναίσθηση για τους άλλους;

 

Για σκεφτείτε, αγαπητοί μου. Νιώθουμε και το εκφράζουμε αυτό ότι το παιδί μας είναι ένα δώρο Θεού, το οποίο δεν έχει ανάγκη από βραβεία, από καμία λάμψη για να ομορφαίνει τη ζωή; Έχουμε κατά νου και το εκφράζουμε στα παιδιά μας με τη φράση «παιδί μου είσαι ό,τι καλύτερο μου έτυχε στη ζωή μου».

 

Μήπως κάνουμε το λάθος να ετεροπροσδιοριζόμαστε και να ανταγωνιζόμαστε με άλλους γονείς για το ποιος έχει τα πιο σπουδαία και πιο επιτυχημένα παιδιά;

 

Σε κάθε επιτυχία του παιδιού πολλές φορές λέμε: «Δε φαντάζεσαι πόσο υπερήφανους μας έκανες να νιώθουμε» Μήπως όμως εννοούμε «πόσα επιχειρήματα μας έδωσες για να καμαρώνουμε για να υπερηφανευόμαστε στους άλλους;»

 

Δεν μπορεί, αγαπητοί μου, κανένας άλλος να μας αξιολογήσει παρά μόνο το παιδί μας και δε μας χρειάζεται ο κόσμος. Αυτές όμως οι σκέψεις και οι ιδέες μας, επιδρούν στα παιδιά μας και όταν πάνε να δώσουν εξετάσεις είναι πιθανό να σκέπτονται τι θα πει ο κόσμος όταν οι γονείς τους δεν θα νιώθουν υπερήφανοι, αν εκείνα αποτύχουν.

 

Έτσι διδάσκουμε την υπερβολική ανταγωνιστικότητα στα παιδιά και αξιολογούν την επίδοσή τους σε σύγκριση με το τι επιτύχει κάποιος άλλος. «Είναι ευχάριστο πράγμα να νιώθεις ανταγωνιστικός και να μπαίνεις σε ευγενή άμιλλα με τους άλλους, είναι όμως ένας πολύ ανεπαρκής τρόπος για να αξιολογήσεις το πού βρίσκεται η ζωή σου. Τα έντονα ανταγωνιστικά άτομα παρακολουθούν τις επιδόσεις των άλλων για να καθορίσουν την αξία τους», μας λέει ο Γουαίην Ντύερ.

 

Τα παιδιά λοιπόν έχουν ανάγκη από πολύ περισσότερα πράγματα από την επιτυχία για να είναι ευτυχισμένα.

 

Αν επενδύσουμε μόνο στην επιτυχία μπορεί στο τέλος να οδηγηθούμε στη ματαίωση.

 

Χαρείτε λοιπόν, όσο μπορείτε περισσότερο τα παιδιά σας.

 

Θα έρθει μέρα που θα ανοίγετε την πόρτα από τα δωμάτια τους και θα είναι τόσο ήσυχα εκεί μέσα. Θα έχουν βρει το δρόμο τους. Θα έχουν πετάξει για άλλη φωλιά. Τη δική τους φωλιά.

 

Εμείς οφείλουμε να τους έχουμε δώσει τις ρίζες να κρατηθούν, τα φτερά να πετάξουν και θα τα καμαρώνουμε ως επιτυχημένους και ευτυχισμένους ενήλικες.

Δεν πρέπει τέλος, να ξεχνάμε ότι στόχος μας είναι τα ευτυχισμένα παιδιά που μπορούν να ζήσουν αυτόνομα τη ζωή και όχι δυστυχισμένους διδάκτορες και μορφωμένα ναυάγια της ζωής.

 

Επιτυχημένος είναι ο γονιός που, όσο περνάνε τα χρόνια, γίνεται όλο και λιγότερο απαραίτητος και χρήσιμος για τα παιδιά του.

 

Ενώνουμε τις προσευχές μας με τις ευλογίες της Μητροπόλεώς μας, στην πρόσφατη θεία λειτουργία στην πόλη μας για τους υποψηφίους των Πανελληνίων εξετάσεων.

 

Ευχόμαστε καλή δύναμη στα παιδιά για να αποδώσουν στις εξετάσεις τους, το ανώτερο των δυνάμεων τους.

 

Κάθε ελπιδοφόρα προσπάθεια στη ζωή έχει δυσκολίες.

 

Ας έχουμε κατά νου ότι: «Δεν υπάρχουν τριαντάφυλλα χωρίς αγκάθια. Υπάρχουν όμως αγκάθια χωρίς τριαντάφυλλα» (Σοπενάουερ).

 

Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι να περάσετε  χαρούμενο και ευτυχισμένο καλοκαίρι με τα παιδιά και τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

 

Τ. Χαρμαντάς

Σύμβουλος οικογένειας.


31/5/2023
Παρουσίαση Βιβλίου από το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα <<Τάσος Γεωργιάδης>>
31/5/2023
ΕΝΑΡΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΩΝ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

Μετά χαράς γνωστοποιείται ότι, συν Θεώ, θα λειτουργήσουν και πάλι το ερχόμενο καλοκαίρι οι Εκκλησιαστικές Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος στις Ροβιές, ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα στα παιδιά της Τοπικής μας Εκκλησίας να περάσουν ευχάριστα κάποιες ημέρες εντελώς δωρεάν και επιπλέον να βοηθήσουμε και με αυτό τον τρόπο τον εντονότερο σύνδεσμό τους με την Αγία μας Εκκλησία.

Οι έξι (6) περίοδοι, που και εφέτος θα πραγματοποιηθούν, έχουν ως εξής:

Α΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: Από τη Δευτέρα 3 Ιουλίου έως τη Δευτέρα 10 Ιουλίου. Θα φιλοξενηθούν 90 αγόρια, που έχουν τελειώσει την Α΄ και Β΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ, με Αρχηγό τον Αρχιμ. Ιωάννη Καραμούζη.

Β΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: Από την Τετάρτη 12 Ιουλίου έως  την  Τρίτη 18 Ιουλίου. Θα φιλοξενηθούν 90 αγόρια, που έχουν τελειώσει την Ε΄ και ΣΤ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ, με Αρχηγό τον Αρχιμ. Θεοφύλακτο Τσαγκάρη.

Γ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: Από την Πέμπτη 20 Ιουλίου έως την Τετάρτη  26 Ιουλίου. Θα φιλοξενηθούν 90 κορίτσια, που έχουν τελειώσει την Α΄ και Β΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ, με Αρχηγό την κ. Μαγδαληνή Αργυράκη - Καθηγήτρια Θεολόγο.

Δ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: Από την Παρασκευή 28 Ιουλίου έως την Πέμπτη 03  Αυγούστου. Θα φιλοξενηθούν 90 κορίτσια, που έχουν τελειώσει την Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ και φοιτούν ή έχουν τελειώσει το ΛΥΚΕΙΟ, με Αρχηγό την κ. Μαγδαληνή Αργυράκη - Καθηγήτρια Θεολόγο.

Ε΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: Από το Σάββατο 5 Αυγούστου έως  την  Παρασκευή  11 Αυγούστου. Θα φιλοξενηθούν 90 κορίτσια, που έχουν τελειώσει την Ε΄ και ΣΤ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ, με Αρχηγό την κ. Ματίνα Κουβαρά - Παιδαγωγό και Θεολόγο.

ΣΤ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: Από την Πέμπτη 17 Αυγούστου έως  την Τετάρτη 23 Αυγούστου. Θα φιλοξενηθούν 90 αγόρια, που έχουν τελειώσει την Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ και φοιτούν ή έχουν τελειώσει το ΛΥΚΕΙΟ, με Αρχηγό τον Αρχιμ. Αιμιλιανό Χρήστου.              

Οι εγγραφές και δηλώσεις συμμετοχής θα γίνουν ηλεκτρονικά, μέσα από την ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος: Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος, όπου θα υπάρχει ο σχετικός ηλεκτρονικός σύνδεσμος, τον οποίο δύνανται να επισκεφθούν οι ενδιαφερόμενοι γονείς και να συμπληρώσουν τα απαραίτητα στοιχεία για την συμμετοχή. Με την υποβολή της αιτήσεως, δημιουργείται ένας μοναδικός κωδικός και εκδίδεται το Έντυπο Αιτήσεως Συμμετοχής, το οποίο περιλαμβάνει και ένα Ιατρικό Δελτίο, προς συμπλήρωση.

Για την καλύτερη προετοιμασία των ενδιαφερομένων, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι, μεταξύ άλλων, στα στοιχεία θα ζητηθούν οι αριθμοί Αστυνομικής Ταυτότητος των γονέων, ο ασφαλιστικός φορέας, η Ενορία τους, μία τουλάχιστον διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) και τηλέφωνο επικοινωνίας.

Εν συνεχεία, θα εκτυπώνουν και θα συμπληρώνουν την αίτηση συμμετοχής και ο ιατρός θα συμπληρώνει το ιατρικό δελτίο.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Η αίτηση πρέπει να φέρει όλες τις υπογραφές (γονέων και ιατρού).

Η συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη αίτηση συμμετοχής θα σαρώνεται και, μέσω του ιδίου ηλεκτρονικού συνδέσμου, θα υποβάλλεται, χρησιμοποιώντας τον μοναδικό κωδικό, και θα λαμβάνεται ο αριθμός πρωτοκόλλου, ο οποίος θα περιλαμβάνει ημερομηνία, ώρα και σειρά προτεραιότητας.

Στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο υπάρχουν όλες οι ανωτέρω οδηγίες, για την υποβολή της αιτήσεως.

Τέλος, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, οι ενδιαφερόμενοι θα ειδοποιηθούν για το αποτέλεσμα της αιτήσεώς των.

Δεν παραλείπουμε να σας τονίσουμε ότι θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητος, σύμφωνα με τον αριθμό πρωτοκόλλου, που θα λαμβάνει κάθε αίτηση, μετά την υποβολή της.

Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΚΤΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023 ΕΩΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023.


Διατελέσαντες Μητροπολίτες
Χρυσόστομος Βέργης
Νικόλαος Σελέντης
Γρηγόριος Πλειαθός
Συνέσιος Φιλιππίδης
Χρύσανθος Προβατᾶς
Παντελεήμων Κριεζῆς
Εὐγένιος Δεπάστας
Χριστοφόρος Σταματιάδης
Καλλίνικος Καμπάνης
Νεόφυτος Ἀδάμ

Ενοριακά Εκκλησιαστικά Συσσίτια

Τράπεζα Τροφίμων και Ενδυμάτων

Κοινωνικό Ιατρείο - Φαρμακείο

Όσιος Ιωάννης ο Ρώσσος

Βιβλιοθήκη Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος